Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Luca napja – december 13.

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. november 29.

A népi hagyományok valóságos tárházát vonultatjuk fel Luca napján. A hagyományos népszokások őrzése, ápolása sok óvodában, iskolában fontos szerepet kap. Mindig jól jön egy-két új ötlet, ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Hajdan, a Gergely-naptár bevezetés előtt úgy tartották, hogy december 13.  a téli napforduló utáni, a legsötétebb napot követő első nap, a világosság napja. Úgy hitték, ez a boszorkányok napja, ezért bizonyos munkákat az asszonyok nem csinálhattak (pl. varrás, kenyérsütés). E napon került sor a kotyolásra, ahol is a fiúk házról-házra jártak és jókívánságokkal hoztak áldást (vagy átkot) a jövőévi termésekre, jószágokra. Illetve e napon kezdték készíteni Luca-székét, melynek a hagyományok szerint el kellett készülni szentestéig, hogy a tulajdonosa felállhasson rá a templomban.

Nótinné Csikós Marianna és Polyecskó Dóra szakkönyve, az ÓVODAI JÁTÉKKALENDÁRIUM a Neteducatio gondozásában jelent meg, és azóta sok pedagógus egyik kedvenc, leggyakrabban forgatott szakkönyve lett. Az alábbiakban bemutatjuk a szerzők által készített Luca napi összefoglalót.

 

Luca napi összefoglaló INNEN LETÖLTHETŐ

 

Még több ötletet e-bookunkban találsz, ITT!

 


ikonOlvasószoba

Kreatív Sarok

A legújabb Kreatív Sarokban egy csokorba gyűjtöttük aktuális kedvenceinket a fejlesztőjátékok tárházából. Ajánljuk minden 21. századi pedagógusnak, a kreatív foglalkozások színesítéséhez!

Tovább olvasom »