Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Az Óvónéni így csinálja: Ezért érdemes elolvasni a könyvet!

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. május 17.

Karczewicz Ágnes sorai a könyvről.

„Tudsz játszani?

– Tudok. !”

(Fodor Ákos: Tündérpárbeszéd – részlet)

 

Fodor Ákos Tündérpárbeszéd versének első két sora jutott az eszembe először, amikor belelapoztam Nótinné Csikós Marianna: Az Óvó néni így csinálja! című könyvébe, mely a Neteducatió Kft. egyik legújabb kiadványa.

Az első érzésem rögtön az volt, hogy ezt a könyvet, nagyon szeretni fogom, mert aki írta, az valóban tud és szeret önfeledten játszani a rábízott gyerekekkel. Miközben játszik észrevétlen módon segíti a fejlődésüket és ahol arra szükség van, célirányosan fejleszt, elrejtve azt, a játékok sokaságában.

 

  Ez a könyv nem csupán egy játszani tudó és szerető óvónő 200 játékának gyűjteménye, hanem egy nagyon is tudatosan nevelő, fejlesztő pedagógus sok-sok év tapasztalataiból összeállított „kincses-tára”, mely minden óvodapedagógus, szülő polcán helyet kellene, hogy kapjon, mert:

  • A szerkezete segít abban, hogy könnyen, egyszerűen rátaláljunk azokra a játékokra, melyekre éppen szükségünk lehet akár csoport szinten, akár egy-egy gyerek, akár a saját gyerekünk fejlődésének segítése érdekében keresünk új, a gyerek számára izgalmas, érdeklődést felkeltő és fenntartó megoldásokat. 10 fejezet 10 terület mely magában foglalja pl. az érzékszervi játékokat, anyanyelvi játékokat, az írás-előkészítés segítését … és még 7 fontos területhez kapcsolódó ötletek sokaságát.
  • A játékok leírása egyszerű, könnyen értelmezhető. A szabályok leírása mellett minden esetben képek segítik, hogy könnyebben megértsük azokat, és lássuk, hogy mindez hogyan is valósulhat meg a gyakorlatban.
  • A játékeszközök elkészítése szinte „gyerekjáték”. Nem kell hozzá különösebb kézügyesség. A legtöbbjét akár a gyerekek bevonásával is el tudjuk készíteni és ezáltal már maga az új eszköz barkácsolása is jó játékká válhat.
  • A „gyűjtemény” számomra egyik legfontosabb érdeme, hogy a játékok többsége fillérekből, gyűjtött alapanyagokból, „maradékokból”, kacatokból elkészíthető és ezáltal észrevétlen módon egy másik, a jövő szempontjából fontos területet is megalapozhatunk a gyerekekben: a környezettudatos szemléletmód alakulását.
  • A játékok mindegyike egy kis átalakítással, ötlettel akármilyen témához, projekthez, fogalomhoz felhasználható. Inspirálnak arra, hogy saját csoportunk igényeihez, saját lehetőségeinkhez igazítsuk őket…..

 

Sorolhatnám még hosszasan, hogy miért is ajánlom ezt a könyvet MINDENKINEK, aki kisgyereket nevel, de nem teszem, hanem inkább tovább keresgélek benne, mert ahányszor kinyitom, mindig találok valami újat, amit eddig nem vettem észre.

Remélem, hogy ezzel egyre többen leszünk így.

Karczewicz Ágnes – Nagykovácsi Kispatak Óvoda

A KÖNYV TARTALOMJEGYZÉKÉT ÉS ISMERTETŐJÉT ITT TALÁLOD!

 


ikonOlvasószoba

AZ ÓVÓ NÉNI ÍGY CSINÁLJA!

Színes, vidám, izgalmas és igazán hasznos az óvodapedagógusok számára. Vajon mi lehet ez? Bizony nem más, mint a Neteducatio új óvodai szakkönyve!

Tovább olvasom »

Kreativitás? Időspórolás?

Kreativitás? Időspórolás? – Nem kell hozzá más, csak a megfelelő szakkönyv!   Megéri befektetni a megfelelő  pedagógus szakkönyvekbe, a különféle kiadványok nagy segítséget nyújthatnak a tanmenetek...

Tovább olvasom »