Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Verset mindenkinek – Játékos ötletek a magyar vers napjára

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. április 04.

A magyar vers napja 1964-óta József Attila születésének napján van, vagyis április 11-én. Ebből az alkalomból olyan játékokkal ismertetem meg, amikkel közösen tudnak ünnepelni a gyerekekkel.

A versek a gyerekek számára egyre nehezebben értelmezhetőek, elvontak – kikerülnek mindennapjaikból. A magyar vers napja alkalmából csempéssze ezeket vissza a hétköznapok világába! Olyan játékokat mutatok most be, amik egyenként is, de egy projekt részeiként is megállják a helyüket – válogasson közülük kedvére.

1.játék – Találd meg a párodat!

A csoport számára, akikkel a játékot játssza, készítsen fejenként egy-egy kis üzenetet, amit egy kis papírdarabra ír fel. Az üzenet egy vers részlete legyen, de ne legyen több 4-5 sornál. Minden verset két lapra írjon fel, hogy a gyerekek majd ezek segítségével párra leljenek.

Miután mindenki megkapta az üzenetét, indulhat a játék! Azt a néhány sort, ami a gyerekek papírján szerepel, meg kell tanulniuk, és amikor találkoznak szünetben, vagy az ebédlőben, el kell kezdeniük mondani egymásnak a versrészleteket. Ha megtalálják azt, akinek ugyan az a versrészlete van, azzal párt alkotnak.

2.játék – Like-olj!

Miután az 1. játék segítségével kialakította a párokat, indul a vers-kommandó. Ezt kétféleképpen játszhatják attól függően, hogy a rendelkezésükre áll-e számítógép internetkapcsolattal, illetve ebből hány van.

Amennyiben minden párnak jut internetelérés valamilyen eszközön, hozzanak létre egy Facebook csoportot, ahova minden pár regisztrál. Ezek után a gyerekek az interneten keresgélve (www.mek.oszk.hu, www.pim.hu) keressenek olyan verset, ami a pár mindkét tagjának tetszik. Ehhez készítsenek Word-ben, vagy Paint-ben olyan plakátot, amin a vers is szerepel, illetve mindazt vizualizálják rajta, amit nekik jelent a vers. Ha ezzel elkészültek, mindenki töltse fel a közös Facebook csoportba a plakátokat, és like-okkal lehet szavazni a legkifejezőbb alkotásra. Érdemes az elkészült műveket az egész intézménnyel megosztani, bevonni őket a szavazásba.

Ha nem áll rendelkezésükre számítógép és internet, akkor a hagyományos módon is megvalósíthatják a szavazást. Az intézmény könyvtárából, illetve a családok gyűjteményeiből szedjenek össze minél több verseskötetet, amiből a párok szabadon kikereshetik azt a verset, ami mindkettejüknek tetszik. Ehhez készítsenek egy A/3-mas plakátot színes ceruzák, festék és filctollak segítségével, és tegyék ki az alkotásokat az iskola területén. Nyomtasson ki LIKE-matricákat, amit rakjanak ki az alkotások köré, hogy az elhaladók oda tudják ragasztani ahhoz a plakáthoz, ami elnyerte a tetszésüket.

3.játék – Verset az utca emberének is

Álljanak össze a gyerekek 3-4 fős csapatokba – amikben már elég bátornak érzik magukat ahhoz, hogy megszólítsanak embereket az utcán. Mielőtt kimennek az utcára, érdemes a gyerekekkel arról beszélgetni, hogy hogyan is illik megszólítani az embereket az utcán, sőt: kiket lehet megszólítani. Gyűjtsenek össze verses köteteket, vagy néhány verset nyomtassanak ki, ami igazán tetszik nekik. A versekből érdemes címmel és szerzővel egy listát készíteni, amiből majd lehet válogatni. Menjenek ki valahova az utcára a csapatokkal: iskola elé, piacra, parkba stb., és kérdezzék meg az utca emberét, hogy a magyar vers napja alkalmából szeretnének-e kérni egy verset. Aki kér, annak olvassanak fel a gyerekek a listáról egy verset – ez az ajándék a magyar vers napjának alkalmából.

Jó szórakozást mindenkinek!

Müller Andrea


ikonOlvasószoba

Húsvéti ötletek, tevékenységtervek

Drámajátékok, ügyességi- és sorversenyek, kézműves ötletek – avagy: hogyan elevenednek meg a hagyományok a modern pedagógiai módszereken keresztül. Játékok, ötletek, tevékenységtervek a húsvét ünne...

Tovább olvasom »

Last minute tippek Március 15-re

Last minute tippünkkel segítünk egy rendhagyó, izgalmas és élmény teli március 15-ei megemlékezés megszervezésében. Ha valami másra vágyik az előző évekhez képest, ha rendhagyó és kreatív ötletet k...

Tovább olvasom »

Aktuális jogszabályi változások a tanfelügyelet és a minősítés terén

2016. január 1-től apró, de fontos változások léptek hatályba mind a tanfelügyeleti ellenőrzés, mind a minősítési eljárás terén. Ahhoz, hogy napra kész legyen ezekből, tekintse át rövid összefoglal...

Tovább olvasom »