Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Last minute tippek Március 15-re

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. március 03.

Last minute tippünkkel segítünk egy rendhagyó, izgalmas és élmény teli március 15-ei megemlékezés megszervezésében. Ha valami másra vágyik az előző évekhez képest, ha rendhagyó és kreatív ötletet keres, akkor itt megtalálta!

A következő játékokban egy fontos közös pont van: mindegyik az élményszerzésre, a tapasztalati tanulásra, a csapatmunkára épül. Így a gyerekek úgy tanulják meg történelmünk egy fontos eseményét, hogy játékos formában gyűjtik be az ismereteket., saját maguk tapasztalataiból tanulnak.

A következő játékok együtt egy nagy, akár több osztály számára egyszerre megtartható állomásos játékot alkotnak. Ha nem szeretne egy több órás, hosszabb március 15-ei játékos megemlékezést tartani, akkor a játékok külön-külön egymástól függetlenül is játszhatók – válogasson kedvére!

Március 15-e fontos állomásai

Pilvax kávéház-állomás
A Pilvaxban olvasta fel először Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, itt ismertette meg társaival. Olvassa fel ezt a gyerekeknek, ismerjék meg a teljes szöveget, majd alkossanak 4-5 fős csapatokat, és minden csapat ragadja ki azt a részt a versből, ami neki legjobban tetszett. Pár perces megbeszélés után készítsenek ebből egy mozdulatlan néma képet – festményt önmagukból, vagyis ők legyenek szoborszerűen a kép szereplői. A „festmény” valamelyik versszakot illusztrálja – a többieknek pedig ki kell találni, hogy melyiket. Fotózza le ezeket a „festményeket” és nyomtassák ki a Nemzeti dallal együtt, aminek a megfelelő strófájához oda tudják ragasztani a képeket és kitehetik a teremben emlékként.

Landerer és Heckenast Nyomda
Petőfi és társai itt nyomtatták ki a 12 pontot és a Nemzeti dalt, amik a szabad sajtó első termékei lettek. A 12 pont követeléseit nyomtassa ki az internetről, majd vágja őket szét. Ezeket a darabokat rejtse el valahol az udvaron/teremben/iskola épületében, ahol a gyerekeknek 3-4 fős csoportokra osztva meg kell ezeket találniuk. Miután megtalálták mind a 12 pontot, megfelelő sorrendben ragasszák össze őket, és függesszék ki az osztály falára (kisebbeknél érdemes egy eredeti 12 pont kinyomtatásával segíteni a sorrendet – így bármilyen életkorú gyerekek meg tudják csinálni a feladatot). Miután kitették a terembe, olvassák egyben fel az egészet!

Múzeum téri gyűlés
A felduzzadt tömeg itt követelte Táncsics Mihály szabadon bocsátását, akit a cenzúra megsértése miatt zártak börtönbe. A gyerekeknek ezen a ponton egy ügyességi feladatot kell végrehajtaniuk, ami ha sikerül, kiszabadul Táncsics Mihály. A játékhoz szükség van egy 4-5 méter hosszú kötélre (pl. vontatókötél), egy stopperórára és két felnőttre, akik mint egy óriás ugráló kötelet, úgy hajtják a nagy kötelet. A feladat az, hogy minél rövidebb idő alatt jusson át úgy az összes gyerek a kötél alatt, hogy az folyamatosan pörög, és nem akadhat fent rajta senki – ha valaki fennakadna, akkor sikertelen volt a szabadítás, és mindenkinek újból kell kezdenie. A legjobb, ha a gyerekek egymás között beszélik meg, hogy szerintük mi lehet az a technika, amivel minél gyorsabban átér mindenki a kötél alatt – hiszen így megtanulnak jól együttműködni. Pedagógusként és játékvezetőként azonban jó, ha tudja, hogy lehetséges egy 20-25 fős csapatnak egyszerre, egy hajtás alatt átmennie a kötél alatt, ha összehangoltan mozognak.

Nemzeti Színház – Bánk bán előadás
Március 15-én este előadták a Nemzeti Színházban a korábban betiltott Bánk bánt. Ennek örömére a gyerekek 4-5 fős csapatokban válasszanak egy jelenetet, aminek a címe: Szabadság. Ezzel a címmel adjanak elő egy rövidke jelenetet társaiknak. Itt már nem kell március 15-e eseményeihez ragaszkodni, inkább saját életükből, gondolatvilágukból merítsenek olyasmit, ami nekik a szabadságot jelenti. Beszélgessenek róla, hogy a szabadság fogalma mennyire megváltozott 1848-óta, és ennek mi lehet az oka.
Akár egy-egy játékot választott ki, akár mindet végigcsinálták a gyerekekkel, mindenképpen egy rendhagyó és emlékezetes megemlékezést tartottak! A fent leírt játékoknak köszönhetően a diákok úgy tanulhatnak meg információkat nemzeti ünnepünkről, hogy maguk is „részt vesznek” a ’48-as eseményeken, hiszen a feladatok fontos eleme a tevékenykedtetés, élményszerzés.

Kellemes megemlékezést és vidám játékot kívánunk!
Müller Andrea


ikonOlvasószoba

Kreatív Sarok

A közelgő március 15-ei ünnep alkalmából évről évre megannyi kreatív osztályterem és csoportszoba dekoráció születik. Most kiválogattuk a legötletesebb tippeket kokárdák készítéséhez, melyekkel min...

Tovább olvasom »

Verset mindenkinek – Játékos ötletek a magyar vers napjára

A magyar vers napja 1964-óta József Attila születésének napján van, vagyis április 11-én. Ebből az alkalomból olyan játékokkal ismertetem meg, amikkel közösen tudnak ünnepelni a gyerekekkel.

Tovább olvasom »

Aktuális jogszabályi változások a tanfelügyelet és a minősítés terén

2016. január 1-től apró, de fontos változások léptek hatályba mind a tanfelügyeleti ellenőrzés, mind a minősítési eljárás terén. Ahhoz, hogy napra kész legyen ezekből, tekintse át rövid összefoglal...

Tovább olvasom »