Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Segítő foglalkozások – projekt ötlet

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. április 23.

A gyerekek körében igen népszerűek a különböző foglalkozások, sokan már egész kicsi korukban eldöntik, mik lesznek, ha nagyok lesznek. Ismereteiket és tapasztalataikat legjobban úgy bővíthetjük, ha megmutatjuk nekik közelebbről ezeket a foglalkozásokat.

„Tűzoltó leszel s katona!”- mondja József Attila is. A legtöbb óvodás szívesen lenne – ha csak egy napra is – tűzoltó, rendőr, mentős, orvos vagy ápoló. Fontos a gyermekeknek bemutatni ezeket a segítő foglalkozásokat. Erre kiváló eszköz egy projekt, melyet jeles nap köré is szőhetünk.

Április 24. A rendőrség napja

Május 4. A tűzoltók napja

Május 10. A mentősök napja

 

 

Ötletek a projekt megvalósításához az Éves NAP-TÁROGATÓ című szakkönyvünkből:

 

  • Interaktív közlekedési játék: A www.okosdoboz.hu oldalról listázzuk ki az 1. osztályos környezetismeret gyakorló feladatokat és kattintsunk a Földön, vízen, levegőben c. játékra.

 

  • Hívjunk meg rendőrt, mentőst az óvodába, kérjük meg őket, hogy mutassanak meg pár eszközt, ruhadarabot, amit a mindennapok során használnak. Látogassunk el egy tűzoltó állomásra, figyeljük meg, milyen elemekből áll a tűzoltó autó.

Testrészek játék: Készítsünk nagyméretű csomagolópapírra egy gyermek nagyságú testkörvonalat (akár egy gyermek hanyatt ráfekhet, és körberajzolhatjuk közösen), rögzítsük fel a csoportba, jól látható helyre. Készítsünk hozzá 3 db lelaminált piros keresztet, tegyünk gumiragasztót a hátára. Feladat: nevezd meg, hol van „seb” (a piros kereszt) a páciensen! Nehezítésként mondjuk mi, hogy hová helyezze a piros keresztet! (pl. Józsika ajtó felöli karján vagy egy seb).

  • Hallgassunk szirénákat (ITT ELÉRHETŐ EGY VIDEÓ), beszéljük meg, mi a teendő közlekedés közben, ha megkülönböztető jelzést használó jármű érkezik. 

 

  • Készítsünk akadálypályát a torna során! Vezessük le síppal a mozgást, mintha egy kiképzés lenne rendőrök/tűzoltók számára. Igyekezzünk változatos mozgásformákra „kényszeríteni” a gyerekeket (kúszás, mászás, ugrás stb).

 

  • Gyűjtsünk tapasztalatokat a tűzről. Kérjük a szülők segítségét, keressünk kijelölt tűzrakó helyet, ahol biztonságosan gyújthatunk egy kisebb tábortüzet.

 

  • Beszéljük meg, mit kell tenni baj esetén: felnőttnek kell szólni, kit kell felhívni (hogyan), mit kell mondani.

 

Készítsünk sztetoszkópot! Eszközök: hajpánt, fehér és piros filc anyag, fehér szalag, ragasztó, olló. A hajpánt két végére ragasszunk egy-egy darab fehér filc anyagot (ezt a részt rakjuk majd a fülhöz), úgy, hogy ne legyen hegyes a vége. A hajpántra, körülbelül középre ragasszuk fel a szalagot (kb. 20 cm hosszú legyen). A szalag másik végére ragasszunk egy fehér kört, aminek piros kereszt van mindkét oldalán. Ez lesz az a része, amit a „páciens” mellkasára kell illeszteni. Indulhat a játék!

  

  •  Ajánlott zenehallgatás, dalok: Rendőr Induló (Youtube-on elérhető); Tüzes viszek (ÉZÓ 102.); Gólya, gólya (ÉZÓ 265.); Gryllus Vilmos – Orvos

 

  • Ajánlott irodalmi tartalom: Donászy Magda – Tapsi és a villanyrendőr; Az aranyparázs; A varga, a szikra meg a bab; Hanula Erika – A gyógyító állat (Relaxmesék – lazító, csendesítő mesék óvodába, iskolába); Turbuly Lilla – Doktor bácsi; Móra Ferenc – A jó orvosság

 

 

Az Éves NAP-TÁROGATÓ szakkönyvünk több mint 64 jeles napot tartalmaz, változatos ötletekkel, az év minden napjára. BŐVEBB INFORMÁCIÓ ITT.

 


ikonOlvasószoba

Akik velünk hajóztak… – Beszámoló a II. Modern Pedagógus Konferenciáról

2018. április 18-án, az Európa Hajón került megrendezésre a Neteducatio második konferenciája Modern Pedagógus címmel. A megnyitón elhangzott, hogy a szervezők igyekeztek sokszínű programokkal a je...

Tovább olvasom »

Rendhagyó anyák napi ötletek

Lassan itt van az év egyik legszebb ünnepe, melyet minden kisgyermek nagyon vár. Náluk jobban csak az anyukák és nagymamák várják, hiszen ez a nap róluk szól.

Tovább olvasom »

Csinálj velünk pedagógiai forradalmat!

  A 21. század más jellegű kompetenciák fejlesztését igényli, mint amit az iskolákban megismerhettünk, megszoktunk. Ez egy olyan felütés, mellyel ma már kevesen vitatkoznak. Oktatási rendszerü...

Tovább olvasom »