Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Mozgás és vizualitás az óvodában

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. november 16.

Pedagógusként mindig keressük az új utakat, az inspirációt, igyekszünk másoktól ellesni egy-két trükköt, és fontos szerepe van a tudásmegosztásnak is az életünkben. Éppen ezért hasznosak a különböző szakmai napok, fórumok, ahol egymástól tanulhatunk. A Segni mossi programra Karczewicz Ági hívta fel a figyelmemet, amit ezúton is köszönök neki.

Ma már egyre többen kacérkodnak a gondolattal, hogy elsőre idegennek tűnő művészeti ágakat ötvözzenek, a Segni mossi egy tökéletes példája annak, hogyan valósítható ez meg. Az óvodában hangsúlyos a mozgás, a zene, de a vizuális kifejezésmódnak is nagy a jelentőssége. Ez a módszer e hármat egyesíti, kiválóan integrálható az óvodában is, változatos tevékenységekre ad lehetőséget.

„A Segni mossi egy mozgásos és grafikai jeleken alapuló projekt felnőtteknek és gyerekeknek, melyet Alessandro Lumare és Simona Lobefaro alkotott.” – olvashatjuk a 2014-ben indult projekt honlapján. A módszer lényege tulajdonképpen az, hogy a tánc (így a zene) és a mozgás művészetét, e két különböző nyelvet összehozzuk. A brazil alkotók férfi tagja a vizuális művészetekben érdekelt, még a hölgy koreográfusként tevékenykedik.

Ízelítő a Segni mossi céljaiból:

  • A résztvevők képesek legyenek kommunikációs eszközként használni a testüket.
  • Magabiztosabbak legyenek, testtudatuk erősödjön.
  • Eredmény helyett maga a folyamat átélése számít.
  • Fejlődjön a résztvevők kritikai gondolkodásmódja, esztétikai érzéke.

Ezen kívül természetesen fejleszti a kooperációs készségeket, az alkalmazkodás képességét, a kreativitást, a kis- és nagymozgásokat, a hallást, az észlelést és a sort még hosszan lehetne folytatni.

Az alábbi videón azt látjuk, ahogy a gyermekek páros tevékenység közben lerajzolják partnerük mozdulatait. Már maga a helyzet is kissé szokatlan lehet, hiszen még a legtöbb óvodában asztalnál ülve folyik a munka, addig a videón többnyire állva alkotnak a gyerekek. Ezenkívül a feladat sem szokványos, hiszen nem egy táncoló figurát kell ábrázolni, hanem a társ általa előadott mozdulatokat, a hangulatát az előadásának vagy akár azt a pályát, amit a tánc közben bejár a másik.

https://www.youtube.com/watch?v=Di56qTbdW7o

 

Ezen a másik felvételen pedig az látszik, micsoda tornamutatványok szükségesek egy-egy nagyobb alkotás létrehozására. A gyerekek magas falfelületre rajzolnak, óriási vászonképre folyatják a festéket, és közben mozognak, táncolnak, jól érzik magukat.

https://www.youtube.com/watch?v=skGcCzobWkI

 

A projekt honlapján számos más, a workshopokon készült kép megtekinthető, melyek közül biztosan találunk olyat, amit saját csoportunkban is kipróbálhatunk (IDE KATTINTVA TUDOD MEGNÉZNI). Remélem nektek is annyira tetszik a módszer, mint nekem, ha kipróbáljátok, mindenképpen osszátok meg a világgal élményeiteket!

 

Írta: Deák Virág

 

 

Felhasznált weboldalak:

https://www.segnimossi.net

https://www.youtube.com/channel/UC7LwFzK8wWf6wp8I8cCYCCw


ikonOlvasószoba

Kreatív délután a művészeti nevelés jegyében

A Neteducatio Kft. idén is megrendezte már hagyományosnak számító szakmai délutánját, melynek témája ezúttal a komplex művészeti nevelés óvodai megvalósításának lehetősége volt. Több mint 60 kollég...

Tovább olvasom »

Festmények az óvodában – Interjú Szélinger Henivel

Szélinger Heni neve sokunknak már ismerősen cseng. Ő az a kreatív és lelkes óvodapedagógus, aki csoportjába már hónapok óta festményeket mutat be a gyerekeknek. Hamarosan megjelenik könyve a Netedu...

Tovább olvasom »

Ezzel a régi-új módszerrel könnyebb a motiváció!

Időről időre szükséges az újítás minden szakmában, így van ez a pedagógusok hivatásában is. Ami tíz évvel ez előtt motiváló, érdekes volt a gyerekek számára, az már nem biztos, hogy működik. Ám van...

Tovább olvasom »