Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Sára néni ötletei: Kreatív hang- és betűtanítás

Írta: Neteducatio Dátum: 2023. július 18.

Van az úgy, hogy az ember unja magát. A napi rutin, a sok év tanítás bizony néha fásulttá tesz. Biztosan mindenkinek megvan ezekre a helyzetekre a megfelelő stratégiája, de hiszem, ha megosztjuk egymással az ötleteinket még könnyebben át tudunk lendülni ezeken a pillanatokon.A hang- és betűtanításnak meghatározott folyamata van, bármilyen olvasástanítási módszerről beszélünk. Ebbe természetesen nem nyúlhatunk bele és nem alakíthatjuk át, de időről időre érdekesebbé tehetjük. A mai kor gyermekeinek pedig kifejezetten kell a változatosság.

A dupla magyarórák és az, hogy a tantárgyak nagy részét én tanítom, nagy segítségemre vannak. Ha a tanmenetet megnézzük és egy hétre előre tervezünk, tudjuk úgy alakítani a tanórákat, hogy beleférjenek ilyen alkotó napok, órák is.

A h hang tanításánál vetettem be a következő ötletet.

Én egy hangoztató-elemző-összetevő módszert használó, szótagoltató olvasókönyvből tanítok jelenleg, és a hívókép ennél a könyvnél a hajó. Ha más hívóképünk van, akkor a gyakorló időszakban vehetjük elő ezt a feladatot.

Miután végigmentünk a módszer által előírt fontos lépéseken, mindenkinek kiosztottam egy A4-es fénymásoló papírt, amiből hajót hajtogattunk. A gyerekeknek már viszonylag hamar megtanítottam hogyan vágunk négyzetet belőle, de ha nem akarjuk, hogy ezzel is menjen az idő, akkor mindenképpen vágjuk le előre a lapokat.

Ez egy egyszerűbb vitorlás, az első osztályosokkal is könnyedén el tudjuk készíteni. Ezen a linken a pontos leírást és a hozzá való videót is megnézhetitek:

http://krokotak.com/2017/05/paper-boats/

S ha már a festékek is előkerültek, gyakorolhatjuk a vízfesték használatát, a színek keverését, és egy A4-es rajzlapra elkészíthetjük a hátteret is. Száradás után felragasztjuk a hajókat, s máris csodás dekorációt készítettünk a faliújságra.

Mindez természetesen pontos előkészítést igényel, és jó, ha legalább 3 egymást követő tanórán mi vagyunk a gyerekekkel.

Nagyobbaknál kereshetünk hozzá mesét az interneten. A mesékhez készítsünk szövegértő feladatokat, feladatlapot, majd kiegészítésként készítsük el ugyanúgy hozzá a hajót.

 Alkalmazhatjuk az ly, j gyakorlásánál is. Ebben az esetben uszályt is csináljunk és pl. gyűjthetnek hozzá szavakat, meg is rajzolhatják ki való a hajóra, ki az uszályra.

A víz világnapján pedig nagyon szép dekorációt készíthetünk a folyosóra vagy az osztályterembe.

A lehetőségek tárháza végtelen, és csodaszép dolgok születnek, majd meglátjátok.

Hozzávalók:

  • Jókedv (ez nagyon jól jön, amikor már mindenki a füléig is festékes)
  • A4-es famentes rajzlap
  • A4-es fénymásolólap
  • vízfesték
  • nagy ecset

Porteleki Sára

 


ikonOlvasószoba

Sára néni ötletei 2. rész: Évkezdés kreatívan

Még csak most osztottuk ki a bizonyítványokat, de nekem már a következő év elején jár az eszem. Na nem mintha annyira előrelátó és szorgalmas lennék, egyszerűen csak a faliújságról szedtem le a nyá...

Tovább olvasom »

Sára néni ötletei 1. rész: Kreatív pedagógus?

14 éve tanítok. Mondhatnánk, ez nem is olyan hosszú idő, hiszen sok, általam nagyra becsült kollégám dolgozik több évtizede ebben a szép, de nehéz szakmában. Mégis úgy érzem, az elmúlt 10 év hozott...

Tovább olvasom »

Utazás Hajnalvölgybe

  Megjelent a MODERN MESESAROK legújabb kiadványa!   Deák Virág Elza Hajnalvölgyben című mesekönyve   Emlékszik milyen volt a nagymamához utazni? Milyen volt az ott töltött idő? A nagyi l...

Tovább olvasom »