Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Játékosítson!

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. szeptember 12.

Szorítják a keretek, nem áll távol Öntől a játék? Esetleg nem tud mit kezdeni tanulói lustaságával a tanórán? Nagyok a különbségek az osztályteremben?

Ezekre és még sok másra kínál Önnek megoldást a magyarul „eljátéskosításra” keresztelt módszer. Eredeti és ismertebb nevén a gamification a wikipédia megfogalmazásában nem más, mint „az angol game ’játék’ szóból és a ‑fication ’valamilyenné alakítás’ végződésből, […] játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein, hogy a folyamatokat még érdekesebbé és lebilincselőbbé tegye. A gamificationt elsődlegesen az online térben szokták alkalmazni, de az eredeti koncepció nem zárja ki az offline alkalmazási lehetőségeket sem.”

Ez a technika a 2010-es évek elején, a marketing területén jelent meg a legszélesebb körben, de néhány szemfüles tanár úgy gondolta, hogy felhasználható lehet a tanórákon is. De mégis hogyan? És mit jelenthet ez az oktatásban?

Tanár helyett játékvezető vagy facilitátor, jegyek helyett pontok és jelvények osztása, ezek nem a leghétköznapibb tanulási struktúrák. Mi lehet vajon az oka annak, hogy imádják a gyerekek és pedagógusok egyaránt?

A játékosítás az oktatásban 3 fontos tényezőre épít: A vágyott feladatokért megszerezhető jutalmakra, a versengésre és az érdemjegyektől való félelem okozta nyomás csökkentésére. A jutalmak sokfélék lehetnek:

  • pontok,
  • jelvények,
  • újabb szintre lépés,
  • folyamat állapotát jelző csík feltöltődése,
  • virtuális fizetőeszközök,
  • ranglistás helyezések, státuszjutalmak,
  • kedvezmények,
  • különleges kiváltságok.

Ezeket könnyűszerrel átválthatjuk jegyekre, mégis valami egészen különleges dolog veheti kezdetét az óráinkon, és ami még fontosabb, azokon kívül is. A modern gyerekek teljesítményét szignifikánsan emeli ennek a módszernek a használata.

Ha úgy érzi, hogy kedvet kapott és kipróbálná a módszert, vadonatúj, Magyarországon egyedülálló, e-learning gamification képzésünk lépésről lépésre vezeti végig az úton az előkészületektől a rendszer transzformálásáig. Képzésünk 15 órás, így 15 kreditet is ér Önnek. Ne habozzon, próbálja ki most és higgye el, órái fenekestől felfordulnak. A jó értelemben persze.

http://neteducatio.hu/kepzes/jatekkal-jobb-tanitani-a-gamification-elmelete-es-gyakorlata-kezdoknek-15-ora-15-kredit/

Váczi Dorka


ikonOlvasószoba

Gamification! – Belevágna? Segítünk!

Ha szereti néha kicsit elengedni a gyeplőt, ha híve az egyéni tanulási útvonalaknak és szívesebben alkalmaz folyamatos értékelést a szummatív helyett, akkor a játékosítást Önnek találták ki!

Tovább olvasom »

A Világ Legnagyobb Tanórája

A Világ Legnagyobb Tanórája az első világszintű oktatási projekt, melyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat és amelyhez számos ország csatlakoz...

Tovább olvasom »

Kreatív sarok: inspiráló osztályterem

Az új tanév mindig megfelelő alkalom arra, hogy újragondoljuk az osztályterem berendezését, szervezését, új szabályok bevezetését, melyek a tanulást segítik.

Tovább olvasom »