Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kreatív sarok: inspiráló osztályterem

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. augusztus 30.

Az új tanév mindig megfelelő alkalom arra, hogy újragondoljuk az osztályterem berendezését, szervezését, új szabályok bevezetését, melyek a tanulást segítik.

Fontos, hogy szemléletes, figyelemfelkeltő, igazi jelentéssel bíró tereket és egyben szabályokat alakítsunk ki. Osztálytermünk hangulata meghatározza a tanórák sikerességét, ezért fontos, hogy minden gyermek, és persze mi, tanárok is komfortosan, biztonságosan érezzük magunkat benne.

Most néhány kreatív tippet gyűjtöttünk össze, amik színesebbé, kényelmesebbé teszik az osztálytermünket, és lehetőséget biztosítanak új szabályok bevezetésére, a tanulás hangulatának megteremtésére.

Inspiráló lehet, ha az osztályterem ajtaja már sugározza, hová lép be a tanuló. Érezze, hogy jó helyen van, készüljön fel az új dolgokra, amik történni fognak vele.

Nyugodt biztonságérzet fogja el, ha belép, ahol egyértelmű és közösen lefektetett szabályok között, szinte bármi lehetséges.

Egyszerűen csak kiírhatunk üzeneteket nagy, színes betűkkel:

MEGÉRKEZTÉL!              Jó tanulást!       Érezd jól magad!           Jó, hogy itt vagy!

Vagy elvarázsolhatjuk az osztálytermünket egy teljesen más helyszínné:

Az osztályteremben átrendezhetjük a padokat is. Ez persze megköveteli új szabályok létrehozását is, ha eddig simán csak oszlopokban, sorokban tanultak a gyermekek. A közös szabályalkotásról bővebben a Kreatív sarok  következő számában lesz szó.

+1 Tipp:

Naponta többször hangzik el az „Emeld a széked!” instrukció, amit igazából a székek csikorgásától már nem is lehet hallani?Fölösleges stresszforrás, melyet egyszerűen megszüntethetünk: Kötözzünk vagy ragasszunk filckorongot a székek lábára! Esetleg az általunk előre kivágott korongokat a gyerekek maguk is felragaszthatják az első napon, így indirekt felhívhatjuk a figyelmüket arra, mire kell odafigyelniük, amikor felállnak a székből!

Faldekoráció: Igyekezzünk mindig az aktuális tananyaghoz igazítani a dekorációt. Egyszerű kivitelezési mód lehet egy „fókusz fal” elkülönítése. Ide mindig azok a dolgok kerülnek fel, amit az adott napon tanulási cél volt, amit már tudunk. Ezt hetente, havonta, vagy tananyag részenként cserélhetjük.

 

+1 Tipp:

Megoszthatjuk a munkát, ha néhány kollégánkkal összedolgozunk. Készítse el minden évfolyam ugyanolyan formátumban a saját „fókusz fal” anyagát az adott évfolyam tananyagához kapcsolódva. Ezeket minden évben meg lehet cserélni, attól függően, hogy ki, milyen osztályt tanít.

A padló nagy segítségünkre lehet a tanulásban. Számtalan dolgot lehet vele szemléltetni, például a képen látható módon, de egy számegyenest is felragaszthatunk rá. A kisebbeknél megerősíthetjük a számfogalmat, alapvető műveleteket végezhetünk.

 

Találjunk helyet egy nyugi saroknak. Ez lehet egy nagyobb, könyvtár rész, vagy egy picike hely otthonosan berendezve. A lényeg, hogy legyen lehetőség elvonulni. Minden gyermeknek szüksége lehet időnként 5-10 perc szünetre. Rendezzük be ezt a sarkot párnákkal, szivacsokkal, elkülöníthetjük akár átlátszó függönnyel.

+1 Tipp: Rendezzük be ezt a sarkot könyvekkel, helyezzünk el olyan kártyákat, önállóan ellenőrizhető feladatokat, amik az aktuális tananyaghoz kapcsolódnak.

Hogyan lehetséges mindez pénztárcabarát módon?

Az interneten, közösségi oldalon nagyon sok használt, de jó állapotú bútor, berendezési és dekorációs tárgy található, amit olcsón, vagy akár ingyen is felajánlanak, főleg, ha ilyen jó célt szolgál. Keressük a lehetőségeket!

 

Polyecskó Dóra


ikonOlvasószoba

Óvodából iskolába! – az 5-8 éves kor kihívásai

Mi történik a gyermekekkel, mikor iskolások lesznek? Hogyan vezessük be őket a tanulás világába? Kik segíthetik a gyermeket a változás időszakában? Hogyan előzhetjük meg a tanulási motiváció csökke...

Tovább olvasom »

Egy jó ötlet évkezdéshez

Lassan itt a szeptember, szinte minden pedagógus elkezdte az új tanévre hangolódást. Cikkünkben megismerhet egy módszert, melyet érdemes még év elején bevetnie osztályaiban. Később nagy segítség le...

Tovább olvasom »

Kreatív sarok: Dinnye-mánia

Itt a nyár, itt a dinnye-szezon! Olvass tovább és megtudod, milyen remek dolgokat tudsz készíteni dinnyéből, akár egy kerti partira (vagy panel-partira) készülsz, akár a családodat örvendeztetnéd m...

Tovább olvasom »