Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A Világ Legnagyobb Tanórája

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. szeptember 06.

A Világ Legnagyobb Tanórája az első világszintű oktatási projekt, melyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat és amelyhez számos ország csatlakozott már. A világ minden részén egy időben, 2016. szeptember 19-ével kezdődő héten kerülhet megrendezésre a tanóra, így megalkotva a világ legnagyobbját.

A Világ Legnagyobb Tanórájának legfontosabb célja nem más, mint az ENSZ által azonosított 17 Globális Cél megismertetése világszerte, elsősorban a gyermekekkel. A Globális Célok a fenntartható fejlődést szolgálják és a Föld lakóinak legnagyobb problémáira próbálnak megoldást keresni. A tanóra fő témája 2016-ban  a nemek közötti egyenlőség. A diákok a témával kapcsolatban érvelhetnek, kifejthetik véleményüket, illetve kutatást készíthetnek.

Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a Tanóra hetében minél több általános iskolában és minél több osztályban megtartsák a tanórát. A pedagógusok szabadon megválaszthatják, hogy a hét folyamán hova illesztik be az órát, amelyhez a szervezők számos segédanyagot biztosítanak. Az óra megtartása után a pedagógusoknak egy kérdőívet kell kitölteni, amelyből a Világ Legnagyobb Tanórája főszervezője (World’s Largest Lesson) elkészítheti a globális nemi megoszlás térképet.

Kik vehetnek részt?

Minden általános iskolai pedagógus regisztrálhat és letöltheti az ingyenes segédanyagokat, melyek a tanóra megtartásához szükségesek. A tanóra általános iskolás korú gyermekeknek szól, mivel nagyon fontos cél, hogy a felnövő generáció tájékozott legyen a fenntartható fejlődéshez vezető célokról. Így gyarapíthatjuk a diákok naprakész tudását.

A Világ Legnagyobb Tanórája tananyagát és kiegészítő anyagait az ENSZ koordinálásával egy szakértői csapat készítette és a főbb világnyelveken tették elérhetővé. Magyarra fordítás és lektorálás után az anyag változatlan tartalommal elérhető minden pedagógus és érdeklődő számára. Mind a tananyag, mind a kiegészítő segédanyagok csak on-line, letölthető formában érhetők el, azok nyomtatása helyben az iskolában történik. 

Csatlakozzon Ön is!

peldakepA Világ Legnagyobb Tanórája kezdeményezést továbbgondolva Magyarországon meghirdetésre került a Példaképem pályázat, a PontVelem Okos Program  szervezésében, melyen minden általános iskolás diák részt vehet. A feltöltött anyagokat szakmai zsűri értékeli. Az alsó tagozatos diákoktól egy rajzot kérnek, aminek középpontjában a diák példaképe szerepel. Felső tagozatosoktól pedig egy pályaművet várnak, amelyben kifejtik az általuk választott személy szerepét a mindennapjaikban, illetve azt, hogy a példaképük mivel segíti a többi embert és a Föld fenntarthatóságát. A pályamű lehet fotómontázs, fotósorozat, festmény, rajz, grafika, legfeljebb 1 perces videó. Az alsó és felső tagozatos pályamunkákat külön bírálják el. Az első 3-3 helyezett diák értékes nyereményeket nyer!

Váczi Dorka


ikonOlvasószoba

Gamification! – Belevágna? Segítünk!

Ha szereti néha kicsit elengedni a gyeplőt, ha híve az egyéni tanulási útvonalaknak és szívesebben alkalmaz folyamatos értékelést a szummatív helyett, akkor a játékosítást Önnek találták ki!

Tovább olvasom »

A 2016/17-es tanév rendje

2016. június 27-én jelent meg a 2016/17-es tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben. Egy kis ismétlés a tanévkezdés előtt, hogy tudjuk, mire készüljünk.

Tovább olvasom »

Témahetek a tanév rendjében

A 2016 júniusában megjelent tanév rendje rendelet szerint az új tanévben – ahogy az előzőben is – választhatóak lesznek különböző tematikájú projekthetek, előre meghatározott időpontokban. A kijelö...

Tovább olvasom »