Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Adventi ötletelő 2. – Ambrus napja – a karácsonyi mézeskalács sütésének ideje

Írta: Neteducatio Dátum: 2020. december 08.
 1. Szent Ambrus legendája

A legenda szerint – amely nyomán később a méhészek védőszentjévé lett, – Ambrust még csecsemőkorában egy méhraj zúgta körül, amint a ház udvarán pihent. A méhek rátelepedtek a bölcsőjére, s teljesen ellepték a gyermeket, még a szájába is bemásztak, mintha csak szőlőfürt lett volna, amelyből a méhek nektárt szívnak. készítette:Karczewicz Ágnes

Anyja rémülten kiáltott föl: „Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!” A kicsi Ambrust egyetlen méhecske sem szúrta meg és semmi baja sem esett. Édesanyja jóslata pedig bevált: a gyermekből valóban nagy ember, püspök, és remek szónok lett, ezért is nevezték őt mézajkú prédikátornak.

/Forrás: http://www.papa-ma.hu/

mézes1

 

Érdekességek a mézeskalács-készítésről:

 

 • A mézeskalács készítése komoly hagyományokkal rendelkezik. A méz volt a nádcukor, majd a répacukor elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló szárazsüteményt készítettek már az ókorban is.
 • Már az Árpád-ház idején készítettek mézes italokat és süteményeket – ez akkor a saját méhészettel rendelkező kolostorok, majd a kolostorok körül kialakult települések kiváltsága volt.
 • Mátyás király idejében rengeteg új fűszer jelent meg Magyarországon, ami eljutott a mézeskalácsosokhoz is. Német közvetítéssel pedig megjelent az Európában már ismert mesterség is, az első céhek Kassán, Pozsonyban és Besztercebányán alakultak a 17. században, de Brassó, Kolozsvár és Debrecen is mézeskalács-központ lett idővel
 • . A magyar mézeskalácssütő mesterek egyedi, keményfából (általában körte vagy dió) faragott formákat használtak a tészta formázásához, ezek voltak az ütőfák, melyek apáról fiúra öröklődtek.

mézes2mézes3

 

 

 

 

 

 

 

 

 • A 17. és 18. században ötvösök és más művészetekben jártas iparosok fémből is készítettek a részletgazdag, művészi formákat és ezt töltötték meg a puha tésztával és kisütötték. A formából kivett kis “domborművet” már csak díszíteni kellett.
 1. 2. Mézeskalács mese

  Egyszer volt, hol nem volt. Állj! Ez így nem jó! Hadd kezdjem újra!

  Tehát: Tavaly, karácsony előtt történt, hogy történetem főhőseivel találkoztam.

  Az adventi készülődés, sürgés-forgás közben sok érdekes tennivalóm akad minden évben. Lehet adventi naptárat készíteni. Csinálhatok koszorút, rajta szép, színes gyertyákkal. Lehet karácsonyfa-díszeket barkácsolni. Mesém idején elfogyott otthon a színes szalagom, így útnak indultam a vásárba.

  Az adventi vásár forgataga fényesen ragyogott. Sült a kalács. A levegő narancsillatú volt. Kórus állt a színpadon és csodás dalokat énekeltek.

  Ám én nem ezekre figyeltem. Ez alkalommal nem. A fülemet halk veszekedés hangja ütötte meg.

  Nem is tudod, merre kell mennünk.

  Miért ugrottunk ki a kosárból? Most elvesztünk! – hallottam a halk hangokat.

  Körülnéztem. Sehol senkit nem láttam, aki veszekedett volna. Mindenütt vidám vásározók.

  Jujj! Most meg még ránk is lépnek! – kiáltotta az egyik hang.

  Ekkor lepillantottam. A csizmám orra előtt négy, fehér ruhás, cukorgombos mézeskalács emberke állt. Valóban majdnem rájuk léptem.

  Lehajoltam hozzájuk és gyorsan felemeltem őket tenyerembe.

  Hát ti mit kerestek itt a földön? – kérdeztem.

  Elszöktünk. – mondta dacosan az egyikük.

  A mézeskalácsos be akart minket rakni egy zacskóba, de mi nem megyünk sehová – kiáltotta a másik.

  Nem bizony – kontrázott a harmadik. Mi visszamegyünk a mézeskalács faluba, ahol születtünk. Az árus azt mondta kirakat-dísznek kellünk, de mi egy házat szeretnénk. Otthont.

  Világgá megyünk és megkeressük az otthonunkat! – kiabálták.

  A kis dühös, fáradt mézeskalács figurák kérdően néztek rám.

  Segítesz nekünk? Amikor kiugrottunk a bódéból nem tudtunk, hogy merre menjünk. Már két napja bolyongunk itt. Egyiküknek az útszéli latyakban le is ázott a cukor a lábáról. Nézd!

  Megsajnáltam őket. Így történt, hogy szalagok helyett négy mézeskalács figurával tértem haza a vásárból.

  Otthon gyorsan munkához láttam. Mézet olvasztottam, lisztet szitáltam, kevertem és kavartam.

  A mézeskalácsok a konyhapulton lógatták a lábukat, és egyfolytában csevegtek.

  Igazán megkedveltem őket. Mindenen vitatkoztak, de nagyon kedvesek voltak.

  A kezem alatt égett a munka és hamarosan elkészültek a leendő házuk falai. Cukrot olvasztottam, karamellt készítettem és összeállítottam új otthonunkat. Mind kaptak egy szobát, benne ágyat. Asztalt és fotelt a nappalijukba. Az ablakba színes cukrokat ültettem. A háztetőre cukorból hóesés hullott. Elkészült!

  Csodás! Köszönjük! – lelkendeztek az emberkék. Mind egyetértettek abban, hogy ez a legszebb otthon, amit láttak.

  A beteg lábú emberke új cukor-csizmát kapott tőlem piros dísszel. A többiek cukor masnikat.

  A mézeskalács emberkék nálunk maradtak és velünk ünnepelték a Karácsonyt.

  Amikor elmúltak az ünnepek, segítettem nekik a házukat mézeskalács falvára vinni. Ott laknak azóta is, de most Karácsonykor majd elmegyek értük, és újra meghívom őket magunkhoz. Talán új házat is építek nekik. Szebbet, mint a tavalyi. Segítesz majd nekem?

Forrás: http://jolka.qwqw.hu/

mézes4

 

 1. Mézeskalács recept

Bögrés mézeskalács recept (Rupaner konyhája)

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük   Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

Az eredeti recept “Puha mézes” néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)
– 1 bögre méz
– 3 tojás

 1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
  3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 
  4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
  5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több!

mézes5

Azonnal süthető mézeskalács a”receptneked. hu” oldalról:

Hozzávalók:


Tészta:

 • 50 dkg finomliszt
 • 1 ek. mézeskalács fűszer (esetleg ízlés szerint mehet bele több is, ha fűszeresebben szeretjük)
 • 1,5 tk. szódabikarbóna
 • 15 dkg puha vaj vagy margarin
 • 1,25 dl méz
 • 1 nagyobb tojás
 • fél narancs reszelt héja
 • 15 dkg porcukor (ennyi cukortól nem lesz nagyon édes, szóval ha valaki szeretne nyugodtan tegyen bele 5 dkg-al többet)

Díszítés:

 • 1 tojásfehérje
 • 20 dkg porcukor (nagyon fontos, hogy finomra legyen őrölve!)
 • 1 ek. étkezési keményítő
 • 1 kk. ecet vagy citromlé
 • dekor cukor

Elkészítése:

 • Figurák:
 • A lisztet egy edénybe öntjük és hozzáadjuk a porcukrot, a fűszert (vagy fele-fele arányban őrölt fahéjat és szegfűszeget), szódabikarbónát és kézzel összekeverjük.
 • Ekkor hozzáadjuk a margarint/vajat, mézet, tojást és a narancs héját, majd összegyúrjuk az egészet egynemű masszává.
 • Közben előkészítjük a formákat. A sütőt begyújtjuk 180 fokra, alul-felül sütéssel.
 • A tésztát két részre osztjuk, majd az egyik felét lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra vagy kicsit vastagabbra, majd a kiválasztott formákkal kiszúrjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, hozzátesszük a másik adag tésztához és azt is kinyújtjuk, majd szaggatjuk.
 • A figurákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb.
 • A mézes figurákat pontosan 10 percig sütjük 180 fokon. Ne süssük tovább, mert kiszárad és megkeményedik! Mikor letelik a 10 perc (ekkor kicsit még képlékenyek lehetnek), kivesszük a sütőből és kihűtjük a tepsiben. Ha a tésztát kicsit vékonyabbra sikerült nyújtani az sem baj, akkor csökkentsük a sütési időt 1-2 perccel.
 • Nekünk ebből az adagból 4 nagy gáztepsinyi figuránk lett, de ez függ attól is, hogy milyen vastagra nyújtjuk a tésztát és mekkorák a figurák.
 • A kisült kalácsok aznap puhák, nem kell várni, bedobozolni, hogy fogyaszthatóak legyenek.
 • Íróka:
 • A finom porcukrot átszitáljuk a keményítővel. A fehérjét egy tálba tesszük és kézi vagy gépi habverővel (a legalacsonyabb fokozaton) elkezdjük kihabosítani (nem kell keményre verni!). Kanalanként adagoljuk hozzá a keményítős-porcukros keveréket, citromlevet/ecetet és tovább habosítjuk az egészet.
 • Annyi porcukrot adagolunk hozzá, hogy nehezen vagy egyáltalán ne folyjon le a habverőről a máz. Ha már csak nehezen vagy egyáltalán nem folyik le, akkor magas fokozaton keverjük az egészet még kb. 1 percig.
 • Közben előkészítünk egy nylon zacskót (vastagabb falút) vagy egy habzsákot egy 1-es vagy 2-es méretű díszítőcsővel és belekanalazzuk a mázat. A végére vagy csomót közünk vagy befőttes gumit teszünk, így nem fog kifolyni a máz díszítés közben. A zacskó végére egy pici lyukat vágunk.
 • Ha nem használjuk fel az összes mázat azonnal, akkor takarjuk le nedves konyharuhával, így nem fog beszáradni.
 • Ha ezzel megvagyunk, indulhat is a díszítés.

A cukormázról:

 

 • Az alaprecept: A 25 dkg porcukorból és 4 ek. vízből kevert klasszikus cukormáz megszilárdulva tetszetős, szétterülő bevonatot képez, amely egyúttal a sütemény kiszáradását is késlelteti. Kontúrozáshoz csak 3 ek. vizet adj hozzá, hogy sűrűbb legyen. Mézeskalácsra és mézeskalács-házikó elemeinek összeragasztásához víz helyett tojásfehérjével dolgozd össze a porcukrot.
 • Meleg felületen a cukormáz könnyebben szétterül, továbbá kissé beivódik a felső rétegbe, és édesebbé, szaftosabbá teszi a süteményt. Mélyebbre tud hatolni, ha kissé hígabbra készíted,a sütőből kivett tésztát pedig több helyen megszurkálod fogvájóval. 
  A teljesen kihűlt muffinokra vagy más süteményekre felvitt normál sűrűségű cukormáz egyenletes, roppanós bevonatot képez. (ha a vizet tejjel helyettesíted, akkor fényesebb és puhább lesz a máz.)
 • A normál fehér cukormázat por alakú és folyékony ételfestékkel, tubusos pasztával vagy szörppel tudod színezni. Kis mennyiségen kísérletezd ki a kívánt erősségű árnyalatot, és ne feledd, hogy a folyékony színezőanyag hígabbá teszi a mázat!

Forrás: https://www.mindmegette.hu/

mézes6mézes7mézes8

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Versek

Matos Maja: Mézeskalács

Cukor, cimet, méz és dió,
mézeskalácsba ez való.
Megkeverem, megkavarom,
egy nagy tálban összegyúrom.

Jaj! A tálban alig maradt,
mind a kezeimre ragadt!
Meglisztezem, újragyúrom,
Jó vékonyra ki is nyújtom.

Csillag, csengő meg szívforma,
Kis tepsibe sorba rakva.
Nyomok bele dísznek meggyet,
Mandulát és diót, egyet.

Szép barnára sült a kalács,
illatával megtelt a ház.
Karácsonyi angyalcsapat,
Szimatol az ablak alatt.

Forrás: Poet, hu

mézes9

Csáth Györgyi: Világ végén

Világ végén van egy ház,
mézeskalács, cukormáz,
három pici ajtó rajta,
A kéménye kerek alma.
Ablaka az palacsinta,
Kertjében egy dióhinta,
A pázsitja körtebefőtt,
Tejszín lepi a háztetőt,
Csokoládé a kilincs.
Hogyha arra tekeregsz,
szép nyugodtan bemehetsz.

Forrás: Gyerekversek minden napra az anyablog.hu-n

 1. Körjáték

A körben álló lányok jelképezik a várat, középen áll az anya, kívül jár a kérő.. Mindenki énekel:

Méz, méz, méz, Termett méz, Termett méznek ága,
Annak lehajlása,
Az az áldott bor,
Ki mindennap forr,
Ha jót iszol belőle,
A torkodra forr.

A kérő megáll, és egyik lánynak a vállára teszi a kezét. Az anya és a kérő felelgetnek:

– Mit kerülöd, mit fordulod az én házam táját?
– Azt kerülöm, azt fordulom a te házad táját,
mert igen megszerettem (pl. Marika) lányod.
– Nem adhatom a lányomat aranyhintó nélkül,
kisujját sem mutathatom aranygyűrű nélkül.
– Meglesz!

A kérő ekkor a lány mögé áll, megfogja a kezét vagy a szoknyáját, és most már ketten járnak körbe Mindenki énekel:

Itt viszik az öreg Biborkáné lányát,
Bíborba’, bársonyba’, gyöngyöskoszorúba’,
aranyos hintóba’,
Sárga bugyogóba’.

Ezután újrakezdik a játékot, és addig játszanak, míg a kérő minden lányt el nem visz. Olyan változat is van, amelyben az anya és a kérő egymás kezét megfogva és kapuszerűen föltartva jár körbe az első dal alatt, az anya a kör belső, a kérő a külső oldalán. Ahova az ének végén érnek, ott lecsukják a kaput, s következik a párbeszéd. A végén az elvitt lány a kérő mellé áll. Ahogy hosszabbodik a sor, a legkülsőnek egyre nehezebb lépést tartania az anyával és a kérővel: vagy szalad, vagy lemarad, a sor visszakanyarodik, s új körív keletkezik háttal az eredetinek.

Forrás: https://www.arcanum.hu/

mézes10

 1. Mézeskalács díszek textilből, papírból

mézes11mézes21

 

 

 

 

 

 

 

 

mézes12mézes13

 

 

 

 

 

 

 

 

mézes14mézes15

 

 

 

 

 

 

 

mézes16mézes17

 

 

 

 

 

 

 

 

+ ötlet: Szaloncukor

Érdekességek a szaloncukorról:

 • A szaloncukor őse a fondant-cukor, mely Franciaországból indult útjára, már a XIV. században. A fondant-cukor cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosodott massza volt.
  Fondant alapú cukorka  gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban.
 • A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk, szaloncukorral való feldíszítése azonban nálunk alakult ki.
 • Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes Magyarország első gőzüzemű csokoládégyárában (1868-ban alapította Pesten, az Ősz utcában, ma Szentkirályi utca) kezdte el gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára. 
 • Kugler Géza 1891-ben megjelent szakácskönyvében már 17 féle szaloncukor receptet ír le. Volt szalon-ananász czukorka, szalon-pisztácz-czukorka, szalon-marasquin-czukorka 

Forrás: http://monor.imami.hu/

Receptek a házi készítésű szaloncukor készítéséhez a „mindmegette. hu” oldalról:

Fondant szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj

Elkészítés: Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet. Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével, 10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk. Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk. 

Marcipános szaloncukor különlegesség (fahéjas-gyömbéres, kókuszos-lime-os)

Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50% feletti kakaótartalommal)
pár csepp mandulaaroma
víz
a fahéjas-gyömbéreshez: fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint
a kókuszos-lime-oshoz: lime leve és 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapunk. Óvatosan a vízzel, hogy a massza jó kemény maradhasson. Ha túl folyós keményíthetjük darált keksszel vagy darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbérrel vagy lime levével és kókuszreszelékkel. A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk őket az olvasztott csokival. Ügyesebbek csinálhatják villával vagy fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen kiskanállal kenjék el a masszán a csokit.
Hűtés után csomagolható.

Mazsolás-mandulás szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz

Elkészítés: A mazsolát forró vízzel leforrázzuk, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, hagyjuk lecsepegni. A mandulát, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a mazsolát aprítógéppel morzsalékos masszává dolgozzuk, majd összegyúrjuk a mézzel. Kis gömböket formázunk belőle, meglapogatjuk, hogy megfelelő formája legyen, és tepsire téve néhány órát szikkadni hagyjuk. Megmárthatjuk olvasztott csokoládéban, vagy meghempergethetjük kakaóporban is.

Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj

Elkészítés: A  diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.

Nyulász Péter: Szaloncukorlányok

Figyeljetek titkot mondok!
Jobb, ha mindenki csak suttog
Van egy város nem is messze
Hótündérek laknak benne
Ott a házak hóból vannak
Jégkristályból minden ablak
Bent a bútor bíbor bársony
Csokoládé aranytálon

Tündérkezek megformázzák
Öltöztetik, cicomázzák
Így készülnek csokidíszek
Habkarikák, mikulások
Pettyes ruhás piros masni: szaloncukor lányok

Forrás: http://egyszervolt.hu/

mézes18mézes19mézes20

 

 

 


ikonOlvasószoba

Készülődés a télre 2. rész – Az erdőben

A mezőn és a réten A mező és a rét, a füvek „birodalma”, mely kora tavaszól, késő őszig a vadvirágok és gyógynövények sokaságától illatos és hangos, a virágok által odavonzott rovaroktól és a fű kö...

Tovább olvasom »

Készülődés a télre 1. rész – Az erdőben

A növények felkészülése a télre   Készítette: Karczewicz Ágnes   Az esztendő utolsó hónapjaiban a hideg idő beálltával megváltozik körülöttünk a világ. Ködös, borongós napok köszöntenek ránk, ...

Tovább olvasom »

Adventi ötletelő

„Az advent szó jelentése eljövetel. A latin adventus Domini („az Úr eljövetele”) kifejezésből származik az elnevezés. A karácsonyi ünnepkör mindig advent első napjával kezdődik.” készítette: ...

Tovább olvasom »