Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

5 tipp, melyekkel megkönnyítheted munkádat – Ha elleptek a javítani valók…

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. március 19.

Kedves Kolléga! 5 részes sorozatunkkal szeretnénk kicsit megkönnyíteni a munkanapjaidat. Adunk néhány hasznos tippet, hogy könnyebb legyen a munkaszervezés, reméljük, hasznát veszed. Sorozatunk első része a dolgozatírást és –íratást segítő eszközöket mutat be.

Túl sok a javítanivaló? Írass páros röpdolgozatot!

Elsőre talán meredeknek hangzik, de nagyon is hatásos. Ha használod óráidon a kooperatív tanulásszervezést, és diákjaid számára nem idegen a páros vagy csoportos munka, nagyon hatékony módszere lehet ez a korábban tanult ismeretek rendszerezésének. Vigyázz! Ne használd minősítő értékelésként, mert félrevezető lehet a gyerekek egyéni teljesítményét illetően. Adj érte pontokat, jelvényeket vagy órai munka jegyet, ha gamifikálsz, akkor használd bátran pontgyűjtő feladatként. Alkoss párokat úgy, hogy egy jó tanuló és egy gyengébb képességű vagy kevésbé motivált diák dolgozzon együtt! Adj két feladatot, az egyik legyen a törzsanyagból, a másik pedig legyen választható (itt érdemes felajánlani 5-6 feladattípust) azzal a kikötéssel, hogy a párosnak közös nevezőre kell jutni, vajon ők ketten együtt miben a legjobbak!

Hogyan profitálsz ebből? Először is feleannyi dolgozatot javítasz, másodjára pedig tudományos tény, hogy a kortárs tanítás sokkal hatásosabb, mint a frontális tudásátadás, szóval szinte biztos lehetsz a hatékonyság és a sikerélmények növekedésében. Próbáld ki! Működik!

Digitalizálnál? Ismered a Redmentát?

Ez egy olyan feladatlap-készítő alkalmazás, amely megkönnyíti és gyorsabbá teszi munkádat. A feladatlapok percek alatt összeállíthatók és megoszthatók. Kezelése gyors és egyszerű. Regisztrációhoz csupán egy e-mail cím szükséges. Hogy mi az előnye a papíralapú tesztekhez képest?  A feleletválasztós, igaz-hamis, rövid választ igénylő, sorrendbe állítós vagy párosítós feladatokat azonnal kijavítja helyetted a rendszer, hisz a feladat feltöltésekor megadtad a helyes megoldást. Kifejtős feladatot is írathatsz, az eredményt a jóváhagyásod után kapja meg a kitöltő. (Sok kollégád már régóta használja a rendszert, az ő publikus feladataik közül is válogathatsz, így a kérdések kitalálása is sokkal könnyebb. Állíthatsz kitöltési időtartamot és korlátozhatod a próbálkozások számát, optimalizálhatod a teszt idejét, hogy ne jusson vagy épp jusson idő a „guglizásra” és ha szeretnéd, ellenőrizheted a válaszokat, mielőtt a tanuló megkapja az eredményét.)

A diákjaid pedig pötyöghetnek és kattinthatnak a papíralapú röpdolik helyett.

Természetesen nem csak a Redmenta az egyetlen online tesztkitöltő felület. Ha érdekelnek hasonló IKT-megoldások, Neked ajánljuk Fegyverneki Gergő és Aknai Dóra Orsolya: A mobiltanulás ábécéje pedagógusoknak és Fegyverneki Gergő: IKT-s ötlettár című kiadványát, melyeket az alábbi linkekre kattintva ismerhetsz és rendelhetsz meg:

https://neteducatio.hu/uzlet/mobiltanulas-abeceje-pedagogusoknak/

https://neteducatio.hu/uzlet/ikt-s-otlettar/


ikonOlvasószoba

B+ – Pozitív hullámok a tanteremben

Te foglalkozol komplex személyiségfejlesztéssel az iskolában? Tudtad, hogy a pszichológiának létezik már olyan ága, mely nem betegségfókuszú, hanem a szellemi egészség ápolását tekinti központ fela...

Tovább olvasom »

Digitális kalandok 4. – Tantermi hackek

A következőkben néhány olyan ötletet szeretnék megosztani a kedves olvasóval, amely esetenként segíthet megoldani a digitális tartalmak elérésével kapcsolatos problémákat.

Tovább olvasom »

QQCSKA IKT-ötletei 10. rész: Érzékenyítés okoseszközzel, avagy digitális nyomkövetés

A sérült emberek felé irányuló elfogadás és annak megerősítése digitális játékkal is elősegíthető. A Microsoft applikációja a Path Guide lehetővé teszi azt, amire még nagyon kevés alternatíva létez...

Tovább olvasom »