Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kötelező pedagógus minősítés

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. február 09.

Pedagógusként sokszor és sokat hallhattunk már a minősítésről, annak menetéről, elemeiről és a résztvevőkről. De mit jelent az, hogy kötelező és kinek az? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kap választ.

 

Kötelező pedagógus minősítés

A pedagógus minősítés nem mindenki számára kötelező: akik mesterpedagógus, vagy kutatótanár fokozatba kívánnak lépni, számukra ez nem kötelező, hanem választható. Ha ezt választják, akkor a fokozatuk megnevezésén kívül változik a fizetési kategóriába való besorolásuk és felelősségi körük. Aktívan közreműködnek az intézmény életét érintő változások követésében és tervezésében és jelentkezhetnek tanfelügyelőnek és a minősítő bizottság tagjának – természetesen abban az esetben, ha a saját minősítő vizsgájuk eredményesen zárult. A kutatótanár és a mesterpedagógus minősítése nem kötelező, így fizetni kell érte .

A többi fokozat esetén (Gyakornok, Ped.I.) kötelező az átsorolás (így első vizsga esetén ingyenes is), ez a következőképpen alakul:
Gyakornok esetén a két év gyakornoki idő lejártának hónapjában kell a minősítő vizsgára jelentkezni. Abban az esetben, ha a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában kötelező a minősítő vizsga. Gyakornokok esetén annak kell kötelező módon jelentkeznie a 2016. évi minősítési eljárásra, aki 2014. január 2-a és 2015. január 1-je között jogviszonyt létesített. Így a 2016-ban minősítő vizsgán megfelelt minősítést szerző gyakornokok 2017. január 1-től Pedagógus I. kategóriába sorolódnak át.

Pedagógus I. kategóriában dolgozók esetén szintén ingyenes az első minősítési eljárás (ez azt jelenti, hogy sikertelenség esetén a pedagógusnak már magának kell finanszíroznia az eljárást). Ez legkorábban a Pedagógus I. kategóriában eltöltött 6. év után lehetséges, de legkésőbb az ebben a kategóriában szerzett gyakorlat 9. évében kötelező. Mivel még nem történet meg az összes pedagógus minősítése,és így besorolása az életpályamodell szerinti kategóriákba, így idén azokat veszik előre a minősítési eljárásban, akik leghosszabb ideje a pályán vannak. Ez azt jelenti, hogy a Pedagógus I.-ből Pedagógus II. kategóriába való átlépés esetén 2016-ban a minősítési tervbe a következő, jelenleg Ped.I. kategóriában lévők jelentkezhetnek: akik pedagógus szakvizsgával, és legalább 8 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek, VAGY legalább 26 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek, VAGY magasabb vezető megbízással és legalább 8 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Ők sikeres minősítés esetén 2017. január 1-től lépnek Ped. II. kategóriába.

Forrás:
Tájékoztató a 2016. évi pedagógusminősítési eljárásról, in http://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/hireink/pedminosites2016_tajekoztato
Útmutató a pedagógus minősítési rendszerében, Oktatási Hivatal

Segítségre van szüksége a kötelező pedagógus minősítésre felkészüléshez? Szeretne biztosra menni? Esetleg már a védésre készül?  Velünk könnyen és egyszerűen megy a felkészülés. Válassza az Önnek megfelelő felkészítő anyagunkat, hogy ne érje meglepetés!

Óvodapedagógusoknak

Óvodapedagógus gyakornokoknak

Tanároknak, tanítóknak

Tanár, tanító gyakornokoknak

Napközis pedagógusoknak

 

Portfólióvédés

Óvodapedagógusoknak

 


ikonOlvasószoba

Minősítés – Az első lépések – Pedagógus I.-ből Pedagógus II.-be

A Minősítés – Az első lépések sorozatunkban cikkenként más-más besorolású pedagógusoknak segítünk abban, hogy a 8 kompetenciának hogyan kell megjelennie a portfólió-készítés és a vizsga során.

Tovább olvasom »

Minősítési tervbe kerülésre várva

Idén kerül be a minősítési tervbe és portfóliót kell írnia? Mit tehet addig, míg arra vár, hogy kiértesítsék a minősítési tervbe való bekerülésről?

Tovább olvasom »

Kreatív Sarok

A legújabb Kreatív Sarokban egy csokorba gyűjtöttük aktuális kedvenceinket a fejlesztőjátékok tárházából. Ajánljuk minden 21. századi pedagógusnak, a kreatív foglalkozások színesítéséhez!

Tovább olvasom »