Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Út a minősítésig

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. június 14.

Végre itt a nyár és vele a nyári szünet, a jól megérdemelt pihenés ideje. Azonban a következő tanévben sokunknak szembe kell néznie a pedagógusok rémével, a minősítéssel. Mit tegyen, mit tehet már akár a nyáron, hogy megkönnyítsük saját dolgunkat?

Először is fogadja el: mindenképpen minősíteni fogják. A tagadás csak az időt veszi el a hasznos és fontos feladatoktól.

1.lépésként vegyen elő egy naptárat, és válasszon ki egy színt, ami a minősítés színe lesz – ezzel fog majd minden fontos dátumot feljegyezni a témával kapcsolatban.

2.lépésként jegyezze be a naptárába a következő időpontokat:

 • Június 30-ig értesíti az OH arról, hogy mikor esedékes a minősítése
 • November 25-ig fel kell tölteni a portfóliót az OH informatikai rendszerébe
 • 2019.01.01-től az új minősítési kategóriában kezdi az évet

Érdemes ezeket  a dátumokat feljegyezni, nem csak azért, hogy el ne feledkezzen a feladatokról, hanem azért is, mert a végső dátum mindenképpen motiválni fogja majd! Amint kiderült, hogy a minősítő bizottság mikor látogatja meg, jegyezze fel ezt is a naptárba!

3. lépésként tervezze meg, hogy mikor és mennyit tud a minősítéssel foglalkozni. Mik is azok a feladatatok, amikkel számolnia kell?

 • szakmai önéletrajz elkészítése (30-60 perc)
 • eredetiségnyilatkozat kitöltése (20 perc)
 • intézményi környezet bemutatása (max. 2-3 oldal, amit kb. 2-3 óra alatt elkészíthet)
 • szakmai életút értékelése (1-2 oldal, ami kb. 2 órát vesz igénybe)

Ezek a feladatok egyenlőre nem jelentenek olyan nagy leterheltséget, így akár egy-egy lazább nyári napon is meg tudja őket csinálni. Javaslom, hogy miután megírta őket, hagyja pár napig ülepedni ezeket, majd 5-6 nap után ismét nézze át a dokumentumokat friss szemmel, hogy mivel egészítené ki.

4. lépésként vegye sorra az elkészítendő nevelő-oktató munka dokumentumait. Gondolja át, hogy melyik osztályban, csoportban szeretné ezeket elkészíteni, majd tervezze meg, hogy mikor van erre ideje:

 • csoportprofil
 • tematikus terv (óvodában nevelési terv)
 • óratervek/tevékenységtervek
 • esetleírás
 • hospitálási napló
 • szabadon választott dokumentumok 

5. lépésként töltse fel november 25-ig a portfólióját. Ne ijedjen meg: nem tökéletes pedagógust szeretne látni a bizottság, hanem olyan szakembert, aki az adott helyzetnek megfelelően rugalmasan, talpraesetten és a gyerekek igényeinek megfelelően tudja bemutatni az óráját.

6. lépésként tervezzen meg két tanórát /tevékenységet, amit majd bemutat a bizottságnak.

7. lépésként készítsen egy 15 perces PPT-t, amiben bemutatja mindazt, amit fontosnak tart a szakmai fejlődése szempontjából. Gondolja át, hogy melyik kompetenciát hogyan tudja bemutatni a minősítése során, és ennek fényében alaposan gondolja át még egyszer, hogy a védésen mit szeretne hangsúlyozni.

A felkészítő anyagunk segítségével könnyen, gyorsan és egyszerűen lendülhet túl a minősítésen, és még kreditet is gyűjthet vele.

Óvodapedagógusoknak: https://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2017-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-ovodapedagogusok-szamara/

Tanítók, tanárok számára: https://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2016-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-tanarok-tanitok-szamara/

Ha szeretné megkapni ingyenes e-bookunkat 30 gyakori kérdéssel és válasszal a minősítéssel kapcsolatban, kattintson az alábbi linkre:  https://goo.gl/forms/OISyVddGf2gG6NYZ2

Sok sikert a minősítéshez!


ikonOlvasószoba

Szakmailag megfelelő, informatív hospitálási napló

Miért fontos a hospitálás? A válasz egyértelmű. Jó pap holtig tanul, és ennek a tanulásnak egy igen fontos eleme, a másoktól való tanulás, hogy elsajátítsunk néhány ötletet, módszert kollégáinktól,...

Tovább olvasom »