Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Szakmailag megfelelő, informatív hospitálási napló

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. szeptember 01.

Miért fontos a hospitálás? A válasz egyértelmű. Jó pap holtig tanul, és ennek a tanulásnak egy igen fontos eleme, a másoktól való tanulás, hogy elsajátítsunk néhány ötletet, módszert kollégáinktól, ezzel érvényesítve a szinergia elvét intézményünkben.

Többek között ez az oka annak, hogy portfóliónkba is kell készítenünk egy hospitálási naplót és egy reflexiót, mely nem lehet 3 évnél régebbi. Ezzel a pedagógus elsősorban kommunikációs, szakmai együttműködési és problémamegoldó kompetenciáit támaszthatja alá.

Hogyan csináljuk jól?

cronin-video-observation-toolkit-01A hospitálási naplónak tartalmaznia kell a pedagógus nevét, az óralátogatás helyét, a tantárgyat, az óra témáját, az osztályt és a dátumot. Célszerű egy 3 oszlopos táblázatot használni, melynek fő oszlopa az óra menete, a másik két oszlop pedig az adott tevékenységek idejét és a hozzáfűzött megjegyzéseinket tartalmazza. Ehhez használhatjuk az útmutató 13. számú mellékletét, de könnyű szerrel készíthetünk is egyet. Az óra menetének leírásában ismertetjük, hogy a különböző órai tevékenységek a tanulási szakasz mely szakaszában történnek, milyen utasítások hangzanak el, és a megvalósításnak mely módját választotta kollégánk. Megjegyzéseink térjenek ki a differenciálásra, értékelésre is!

Reflexiónkban számoljunk be róla, hogy milyen szerepben és milyen céllal látogatunk az órára? Nyilatkozzunk róla, hogy miben látjuk kollégánk erősségeit és milyen fejlődési lehetőséget látunk számára, de vigyázzunk, nehogy a szubjektív véleménynyilvánítás csapdájába essünk. Legyünk objektívek! Megfigyeléseinket a szükséges pedagóguskompetenciák tükrében végezzük, reflexiónk is erre vonatkozzon! Beszéljünk róla, hogy milyen információkkal gazdagodtunk az óra-/foglalkozáslátogatás során! Gondolkozzunk el a látogatott kollégával való szakmai együttműködés további lehetőségeiről is!

Nagy fontos, bár az útmutató nem beszél róla, hogy hogyan választjuk ki a kollégát, akihez hospitálni mennénk. Kézenfekvő mindenki számára, hogy olyan munkatársat válasszon, aki a vele azonos tantárgyakat tanítja. Ez a könnyebbik út, de nem mindig a leghatékonyabb. Mérlegeljük a választásnál a kolléga tapasztalatait, rutinját, innovációra való hajlamát, együttműködési képességét és válasszunk olyat, akit akár mentorunknak is nevezhetnénk, olyat, aki segítőkész, nem riad meg az újításoktól és tapasztalatai szerteágazóak. Minden helyzetben tanulhatunk a körülöttünk lévőktől, próbáljuk ezt a lehetőséget leghatékonyabban ki is aknázni.

Ha bizonytalan abban, hogy leadandó dokumentumainak mit kell tartalmaznia, hogyan kell kinéznie és milyen szempontokat kell figyelembe vennie, felkészítő anyagunkban erre is választ talál. Lépésről lépésre vezeti Önt végig a portfólióírás kezdetétől a minősítés végéig és segítséget nyújt a felmerülő problémák megoldásában, hogy könnyedén és eredményesen legyen túl a megpróbáltatáson.


ikonOlvasószoba

10 dolog, amit minden kezdő tanárnak tudnia kell!

Jótanácsok, értékes gondolatok pályakezdő pedagógusoknak

Tovább olvasom »