Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Az óvodai tevékenység egyik legfontosabb mozgatórugója: az inspiráció

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. április 25.

Mi a megújulás titka? Mi az, ami minden nap motivál minket arra, hogy újból kikeljünk ágyunkból és nekivágjunk a világnak? Mi késztet arra, hogy újabb és újabb tervekkel, ötletekkel álljunk nebulóink elé, hogy reggelente mosolyogva köszöntsük a napot, esténként pedig nyugodt szívvel feküdjünk le?

A válasz – természetesen – önmagunkban rejlik. Saját magabiztosságunkban, motivációnkban, gondolataink (lelkünk) rejtekében találhatjuk meg azt a bizonyos meleg, energiával teli érzést – az erőt – mely segítségünkre siet. Feltéve, ha engedjük neki. A világ tele van stresszel, pörgéssel és határokkal, de van egy mondás: az élet olyan feladatokat, akadályokat állít elénk, melyekről tudja, hogy meg tudjuk oldani őket.

És néha nehéz felkelni, ötlettel tele kinyitni az ajtót és beengedni a világot. Ilyenkor jön el a legfontosabb pillanat: a választás pillanata! Ha várat magára az ihlet, ha a múzsánk éppen téli álmát alussza, és esze ágában sincs segíteni nekünk, akkor ideje felrázni őt egy kicsit!

Vegyünk egy mély levegőt, mosolyogjunk rá a világra, fussunk, táncoljunk, nevessünk, üljünk nyugodtan, nézzünk valami érdekeset, hallgassunk zenét vagy éppen vegyünk elő egy könyvet.

Ez itt a „titok”, hogy önmagunkat motiváljuk az újabb és újabb lépésekre. Hogy minden napunkba keressük, csempésszünk be valami újat, izgalmasat, olyat, amitől többek lehetünk. Hiszen ha az ötletek elfogynak, majd jönnek újak, csak inspiráció kell hozzá. Hát ne féljük kihasználni ezeket a helyzeteinket.

Ezek a gondolatok életem szerves részei lettek, amikor kerestem azt, ami fenntartja bennem a motivációt, a menni és tenni akarást, azt a bizonyos érzést, amitől minden reggel újult erővel tudok kilépni otthonról. Aztán rájöttem, hogy megtalál az engem. Egy zene, egy könyv, egy barát vagy éppen egy lágy napsugár képében.

És ezek a gondolatok azok, melyeket bár ismerünk, hajlamosak vagyunk néha el-elfelejteni. Ezekre a napokra (is) ajánlanám Karczewicz Ágnes – óvodai ötletelő című kötetét. Ismerhetjük már inspiráló gondolatait, kreatív ötleteit és a hozzá tartozó hatalmas tudás- és ötletbázisát.

Ez a fajta inspiráció, könyv az, amiből nem lehet eleget kapni. Tele ötletekkel, napokra, hetekre, hónapokra lebontva, szem előtt tartva az óvodai inkluzív és differenciált nevelést, támogatva az elfogadó, motiváló légkört, melyben nem csak az óvodások azok, akik fejlődhetnek!

Szinte minden napra, ünnepnapra, eseményre találhatunk részletesen kidolgozott, gyakorlatalapú és igényesen megvalósítható terveket, projekt-ötleteket, melyeket egészében is felhasználhatunk, de – ahogy cikkem is e gondolat köré épül – inspirációt is meríthetünk belőle. Méghozzá nagyon sokat! Legyen éppen adventi időszak vagy akár a bábosok világnapja, megtaláljuk benne mindazon tevékenységötleteket, melyek lefednek egy egész óvodai nevelési évet, figyelembe véve a nevelés, a fejlődés és fejlesztés legkülönbözőbb dimenzióit is. Erre még alvó múzsánk is egyből kipattan az ágyból!

Aki olvasta az Óvodapedagógusok nagykönyvét, az pontosan tudhatja, mekkora elméleti és gyakorlati, szakmai háttér áll Karczewicz Ágnes mögött. Ez a kötet, az Óvodai ötletelő mindennek kiváló és motiváló, megmosolyogtató és ámulatba ejtő megvalósulása. Garantáltan úgy magával ragad, hogy utána reggelente a buszon ülve, vagy éppen este, kedvenc karosszékünkben ülve lapozgassuk azt.

És egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nem a könyvet olvassuk. Már elkalandozva, saját csoportunkra, neveltjeinkre gondolva, egy-egy halvány mosoly kíséretében alakítjuk és tervezzük a következő játékokat, témákat és az újabb, élménnyel és fejlesztő, pozitív gondolattal teli feladatokat. Mindezt úgy, mintha magától jönne. Ez az a bizonyos, amit keresünk. A múzsánk. Az inspiráció.

Írta: Kőszegi Bálint

A könyvet megtalálhatjátok itt:

https://neteducatio.hu/uzlet/karczewicz-agnes-ovodai-otletelo-honaprol-honapra/


ikonOlvasószoba

Nyugodt szívvel az iskolában – A relaxáció és a mesék jótékony hatása gyermekeinkre

Rohanó világban élünk. A XXI. században már a technológia hódít egyre- és egyre nagyobb teret, melynek következtében mind több impulzus ér minket. A TV-ben, az utcára kilépve, a mobiltelefont kezün...

Tovább olvasom »

Modern tanító 3. rész: Ki vagyok én?

Az iskolába érkező nagycsoportos óvodások hatalmas motivációval rendelkeznek. Célunk, hogy ezt a motivációt minél tovább fenntartsuk. A sikeres tanuláshoz szükséges: személyes kapcsolat, sokféle ké...

Tovább olvasom »

Modern tanító 1. rész: „öröm nélkül nincs igazi tanulás”

Csányi Judit, az I. Modern Pedagógus konferencia előadójának új sorozata. Azt, hogy egy pedagógus hogyan gondolkodik ma az oktatásról nagyban befolyásolja, hogy miket olvasott korábban, mely nagy p...

Tovább olvasom »