Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Okosabb vagy a telefonodnál?

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. október 04.

Folyamatos probléma a mobiltelefonok használata az iskolában. Minden közösségnek megvan a lehetősége arra, hogy közösen tisztázza a telefonok használatának körülményeit.

Tudatosítani kell a diákokban, hogy az iskola az a hely, ahová tanulni járnak. Megfelelő keretek között azonban hasznos az okostelefon használata, például:

  • egyéni vagy csoportos feladatmegoldás,
  • új információk keresése, megosztása,
  • otthoni feladatok feljegyzése – emlékeztetők beállítása.

telefon_1Mégis, hogyan érjük el, hogy ne lógjanak egyfolytában a telefonon és más okos eszközökön?

Beszélje át közösen tanítványaival a telefonálással kapcsolatos helyzeteket, a hozzá kapcsolódó szokásokat, az internet használatát és annak veszélyeit. Felsőbb évfolyamokon például dolgozzák fel az ezzel kapcsolatos kutatásokat. A megbeszélendő témákról előre elkészíthet egy ismertetőt, amiről utána közösen gondolkodhatnak. Érdemes erről előzetesen beszélni a szülőkkel és egy értekezlet alkalmával és közösen kialakítani az elvárásokat az okostelefonokkal kapcsolatban.

Projektötlet: Készítsenek termékbemutatót, használati utasítást az okostelefonokról más gyermekek számára. Manapság már alsó évfolyamon sem ritka, hogy a gyerekeknek okostelefonja van. Számukra például ilyen termékbemutató készíthető:

A mobiltelefon funkciója

A Te felelősséged

Elérjen rajta a családod.

Tartsd bekapcsolva a telefont, ha a szüleid hívnak, azonnal vedd fel, vagy hívd vissza őket!

Bármikor beszélhetsz a barátaiddal a Facebookon.

Nem csak a barátaid, hanem bárki elérhet Téged az interneten.  Ha gyanús, rosszindulatú üzenetet kapsz a telefonodra/ az interneten, azonnal szólj a szüleidnek, vagy a tanárodnak.

 

Minden információt könnyen megtalálsz.

 

 

Ezt a funkciót kitűnően hasznosíthatod a tanulásban. A te döntésed, és felelősséged, hogy mennyire használod ki ezt a lehetőséget. Sok segítséget kaphatsz a tananyaghoz az interneten, vagy okostelefon applikációkon keresztül. Lepd meg tanáraidat, tájékozódj a tananyagról előre!

 

 

Unaloműzés

 

 

Tudnod kell, hogy a különböző játékok célja sokszor az, hogy ne tudd abbahagyni a játékot. A számítógépes/telefonos játékok káros függőséget okozhatnak. Elvonják az idődet az igazán fontos dolgokról, a családodtól, barátaidtól, a tanulástól. Ha sok időt töltesz játékkal, az azt jelenti, hogy kevés időt töltesz az iskolai dolgokkal. Ez könnyen a tanulmányi jegyeid romlásához vezet, amit csak nehéz munkával tudsz majd kijavítani. Döntsd el, megéri ez neked?

 

A konklúziót közösen levonva, akár egy szerződésben is összefoglalhatjuk a szabályokat, például: 

Okosabb vagy a telefonodnál?

Mobil szerződés

Kivételes helyzetben vagy, hogy egy okostelefon birtokosa lehetsz. De tudnod kell, hogy ez felelősséggel jár és van néhány feltétele:

  • Fontos, hogy a szüleid mindig tudják, hogy merre vagy. Szólj nekik, ha változás van a megbeszéltekhez képest!
  • Az internet veszélyeket is rejt, erről beszélgettünk már korábban. Kérdezd meg a szüleidet, mielőtt új helyre regisztrálsz, hogy megbízható-e az oldal! Fontos, hogy a szüleid tudják a jelszavadat az alkalmazásokhoz.
  • Ha váratlan, furcsa üzeneteket, hívásokat kapsz, szólj a szüleidnek, tanárodnak!
  • Figyelj, hogy ne hanyagold el a tanulmányaidat. Nehéz lesz bepótolnod.
  • Minden helynek (iskola, színház, előadások, sport, tömegközlekedés) megvannak az egyezményes szabályai a telefonhasználatról.

A fentieket tudomásul vettem.

 

______________________________

aláírás

Polyecskó Dóra


ikonOlvasószoba

Agymosóban hétfő este

Szeptember 20-án hétfőn az Akvárium Klubban jártunk, ahol a Feldmár Intézet szervezésében Dr. Mérő László és Horn György Tanulás és tanítás című beszélgetését hallgattuk meg.

Tovább olvasom »

Motiváljon okosan!

A Neteducatio csapata két új kreatív ötlettel rukkolt elő, amivel megkönnyíti a pedagógusok munkáját, segít motiválni a gyerekeket és vidám hangulat varázsol a termekbe.

Tovább olvasom »

Játékosítson!

Szorítják a keretek, nem áll távol Öntől a játék? Esetleg nem tud mit kezdeni tanulói lustaságával a tanórán? Nagyok a különbségek az osztályteremben?

Tovább olvasom »