Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Nyár van, nyár! 6. Jó játék: A kagyló, a csigaház

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. augusztus 07.

Ha nyár. akkor vízpart, ha vízpart, akkor kagyló és csigaház gyűjtés. (kortól függetlenül), de mit is kezdhetünk a temérdek kagyló és csigaházzal?

  1. ötlet: Az egyik legkedvesebb tevékenység maga a gyűjtés, válogatás és csoportosítás nagyság, szín, forma alapján. Aztán a formák, képek kirakása a homokban és , ha éppen van nálunk egy alkoholos filc, akkor formákat, betűket, számokat és esetleg matematikai jeleket belerajzolva, írva már sok-sok játékot kitalálhatunk velük.

 

  1. 1. ötlet: Gyertyaöntés és gyertyatartó készítése

cdvdvd

  1. 2. 3. ötlet: Gipszképek öntése

sc

  1. 3. ötlet: Régész játék

Készítsetek gipszlenyomatokat kagylókról, csigaházakról (gyerek kezéről, lábáról) és száradás után ezeket ássátok be a homokba, homokozóba és már nem is kell más, mint egy ecset a gyerekkézbe! Indulhat is a játék.

  1. 4. ötlet: Kagyló, csigaház festés

pé

 

  1. 5. ötlet: Terítő festés lenyomatokkal

Nem kell hozzá más, mint egy lepedő, sok-sok kagyló és textilfesték

  1. 6. ötlet: Függőkert

é

 

+ 1 ötlet: NIMM (egy középkori társasjáték kövek helyett kagylókkal)

A játék ősét az ókori Kínában lehet megtalálni, de első európai említése a 16. századból való. A játék neve valószínűleg a német nimm=vegyél el szóból ered. Érdekesség, hogyha a NIM szót fejre állítjuk, a WIN= nyerni szót kapjuk. 

A játékot két játékos játssza, 4 kupac kaviccsal. (Van ennél egyszerűbb is, de mi ezt a verziót mutatjuk be)   A két játékos felváltva vehet el kavicsokat, egy kupacból annyit, amennyit akar, akár a teljes mennyiséget. De egyszerre csak 1 kupacból választhat. Az veszít, aki az utolsó kavicsokat elveszi, legalábbis az eredeti verzió szerint, de játszhatjuk fordítva is, vagyis az nyer, aki az utolsó kavicsot elveszi.

Elkészíteni nagyon egyszerű, kell hozzá 16 db kavics (gyufaszál, kupak). Mi egy kávés dobozt vontunk be papírral, ebbe kerültek a kavicsok, és a játék leírása. Ennyi. Ezután már csak játszani kell: a játék a gyerekek kedvence lett.

A játék egyébként a matematikusok kedvence volt, számos verzióját elkészítették, illetve ez volt az egyike az első játékoknak, amit számítógép is tudott játszani. 1952-ben építettek egy 25 kg-os gépet, amely Nim játékban folyton megverte az ellene kiálló embereket.”

(anapfenyillata.cafeblog.hu)

 

Nem árt tudni, ha esetleg rákérdez:

kagylókpuhatestűek törzsének egyik osztálya, mintegy 2000 faj található a sós és az  édesvizekben. Kevés gyors mozgású faja van, és sokszor helyhez kötött életmódot folytatnak, mint a növények.. A kagylók szűrő életmódot folytatnak, a héjak közé beszívott vízből szűrik ki a táplálékukat képző szerves törmeléket.

Források:

CsaládVilág

artesanatoehumordemulher.wordpress.com

www.flickr.com

alphamom.com

/justimagine-ddoc.co

www.skillofking.com

http://www.finecraftguild.com

www.decoist.com


ikonOlvasószoba

Nyár van, nyár – 5. Jó játék a víz, a jég

Készítette: Karczewicz Ágnes   7 nap, 7 ötlet   Sarazás, dagonyázás, iszappakolás A sarazás, dagonyázás az egyik legboldogabb, legfelszabadítóbb tevékenysége minden gyereknek. Ezt szülőként, n...

Tovább olvasom »

Nyár van, nyár! 3. rész – Jó játék a szél, a levegő

Készítette: Karczewicz Ágnes   7 nap 7 ötlet Léggömb: a./ Mozgásos játékok Lufi pattogtatás variációk: Pattogtatás a földön nyújtott tenyérrel, előbb jobb kézzel, majd bal kézzel, végül felváltva. ...

Tovább olvasom »