Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Nyár van, nyár! 3. rész – Jó játék a szél, a levegő

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. július 08.

Készítette: Karczewicz Ágnes

 

7 nap 7 ötlet

 1. Léggömb:

a./ Mozgásos játékok

Lufi pattogtatás variációk:

 • Pattogtatás a földön nyújtott tenyérrel, előbb jobb kézzel, majd bal kézzel, végül felváltva.
 • Lufipattogtatás a földön egy kézzel, egyszer tenyérrel, majd ugyanannak a kéznek a hátával. 
 • Pattogtatás felfelé a levegőbe nyújtott tenyérrel, jobb kézzel, majd bal kézzel, végül felváltva.
 • Lufipattogtatás a levegőbe egy kézzel, egyszer tenyérrel, majd ugyanannak a kéznek a hátával. 
 • Lufipattogtatás a levegőbe, de a lufit csak ujjunk hegyével szabad megbökni. Sorban egymás után minden ujjunk kerüljön sorra. 
 • Lökjük a lufit páros kézzel a levegőbe, majd a következő pattintás előtt karjainkkal írjunk le egy kört a levegőben.
 • Négykézlábra ereszkedve fejünkkel tereljük át a lufit a kijelölt játéktér egyik végéből a másikba. 
 • Négykézlábra ereszkedve fújással terelgetjük a lufit a kijelölt célig
 • Próbáljunk egyszerre két lufit pattogtatni a levegőbe. 

2

Szabadulás a léggömbtől – A gyerekek két csoportban helyezkednek el a játéktér két oldalán. Ha lehetséges, a tér közepén egy gumiszalagot, zsinórt is húzzunk ki. Mindkét csapat kap 3-4 léggömböt. Jelre igyekeznek átütni a léggömböket a másik térfélre. Pontot kap az a csapat, amelyik légterében egy pillanatra nincs léggömb. Természetesen, ha kihúztuk a zsinórt, a gyermekek igyekezzenek a zsinór felett átütni a léggömböket.

Ki a gyorsabb? – A gyerekek egymás mögé állva, két sorban felsorakoznak, így két csapatot alkotnak. Mindkét csapat első gyerekének kezébe adunk egy-egy léggömböt. A kezdőjelre az elől álló gyerekek léggömbjüket a fejük fölött hátra adják mögöttük álló társuknak, aki ugyanígy adja tovább. Amikor az utolsó gyerekhez ér a lufi, előre szalad vele, majd ő adja hátra. A játék akkor ér véget, amikor a játékot kezdő valamelyik gyerek, kezében a léggömbbel, újból a sor elejére kerül. Amelyik csapatnak előbb sikerül ide eljutnia, az győz.

Tartsd a levegőben! – Egyénileg, párokban és kis csoportokban lehet játszani. Az a győztes, akinek a léggömbje a legtovább marad a levegőben. A gyermekek tetszőleges érintésformákkal üthetik mindig feljebb a léggömböket. Amennyiben párokban vagy csapatban játszanak, meghatározhatjuk az érintés sorrendjét is.

Praktikus ötletek: Mindig gömb alakú léggömböt használjunk. Kis nehezéket beletéve gyorsabb repülést lehet elérni, így könnyebb lesz a léggömbbel történő játék.

3 4

 

 

 

b./ Hangszerkészítés

Szórjunk a – még föl nem fujt – lufikba kevés rizst, vagy babot, sárgaborsót, stb. Fújjuk fel a lufikat, kössük meg! (Persze ki is díszíthetjük őket.) Csudajó hangjuk van! Rázogassuk, dobaljuk, gurítsuk egymásnak vagy:

5

c./ Levegővel működő versenyautók építése

6

d./ Zsonglőrlabda készítése

Mérj ki kb. 1,5 dl  búzadarát, rizst vagy lisztet, és töltsd bele egy zacskóba. Nyomkodd ki az összes levegőt, amennyire csak tudod, majd a zacskó száját csavard meg többször is. A zacskó felül maradt, üres részét hajtsd vissza a rizsgombócra, közben a csücsköket kissé nyomd be, hogy minél inkább kialakuljon a kerekded, labdaforma.

7 8 9

 

 

 

 

Húzd meg jól a nejlont, közben a kezeddel folyamatosan igazgasd, formáld kerekre a gombócot, majd ollóval vágd le a felesleget.

Vágd le egy színes (egyszínű) lufinak a száját, és húzd rá a gombócra.
10

Most fogj egy másik színes lufit, ez már lehet mintás is, és vágd le annak is a száját. Húzd rá a kis labdára ezt a lufit is, de most a másik irányból, hogy az első lufi nyílását betakarja.

Igazgasd el a fölső lufit, hogy szépen kisimuljon, és a nyílása, ami alatt az első lufi kilátszik, szép kerek legyen. Ennyi az egész, már készen is van az első zsonglőrlabdád! 

11 12

 

Készíts minél több labdát, hogy be tudj vonni másokat is a játékba, a gyakorlásba! Ha nem profi zsonglőrnek készülsz, akkor is jó móka lehet a tesóddal, Barátaiddal, Nagyszüleiddel akár egy kisebb versenyt rendezni – ki hány labdát és mennyi  ideig tud a levegőben tartani?

 

13

e./ Festés lufival

14 15

f./ Kasírozás

Nem kell hozzá semmi más, mint papír, tapétaragasztó és egy lufi és sok-sok türelem. A szétvágott, tépett papírokat a tapétaragasztóval felragasztjuk a lufira. Amikor egy réteggel végeztünk napon megszárítjuk és jöhet a következő réteg. A papír vastagságától függően érdemes 3-4 réteget készítenünk, hogy erősebb legyen a tálunk. Amikor az utolsó réteg is megszáradt a lufit kipukkasztjuk és már kész is a babakonyhába, kínálásra szánt alkotás.

16 17

g./ Csokitál készítés

18 19

 1. Szappanbuborék

 Egy recept, amiből szép, pattogós buborékokat lehet készíteni.

Hozzávalók: 5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 evőkanál glicerin, 1 teáskanál cukor

A langyos vízhez lassan öntsük hozzá a mosogatószert, tegyük bele a glicerint és a cukrot. Óvatosan keverjük össze, ne habosítsuk, majd hagyjuk állni egy éjszakán át, de a legjobb, ha 24 órát pihen.

Óriás buborékfújó készítése:

Fogj egy műanyag PET-palackot, vágd el a negyedénél sniccerrel és már kész is. Tálba öntött szuperfolyadékba mártva már fújhatod is.

Óriás „habkígyó”

A palackból készített buborékfújó végére gumizz egy törölköződarabot, frottírzoknit vagy harisnyát, mártsd bele a szerkentyűt a folyadékba, fújd s máris megelevenedik a mesebeli lény.

 

20

 1. Papírsárkány készítés

Hozzávalók: három – 60, 80 vagy 100 cm hosszú – balsafa vagy hasított nádpálca, vékony drót, fényes papír vagy finom nejlon anyag, zsineg vagy damil, színes papír- vagy újságpapírdarabok a papírsárkány farkához, ragasztó, ragasztószalag

Elkészítés menete:

Keressük meg a pálcák közepét, kereszt alakban fektessük egymásra és szorosan kössük őket össze a zsineggel, damillal vagy a vékony dróttal. Ejtsünk egy-egy kis bemetszést a végeken, majd fűzzük át rajta a zsineget. Győződjünk meg róla, hogy elég feszes-e, mivel a sárkányunk csak így lesz pontosan súlyozva. Ezzel el is készült a papírsárkány kerete!

Vágjunk ki egy darabot az általunk választott papírból vagy nejlonból. A megfelelő forma kivágásához először fektessük rá a keretet, és mindenképpen hagyjunk rá a széleken, mert a keretre rá kell hajtanunk és úgy leragasztanunk. A ragasztó felkenése után a sárkány testét megerősíthetjük ragasztószalaggal is. A lényeg az, hogy mindenhol feszes legyen!

Ha mintás papírt vagy anyagot választunk, nézzük meg, hogy helyes irányban ragasztjuk-e fel a testet a keretre, és jó helyre fog-e kerülni a sárkány farka, illetve az irányító zsineg. A zsineg felhelyezését két szomszédos oldallal kezdjük (ha mintás papírt vagy anyagot használunk, ide kerüljön a minta alsó része): mindkét pálcához rögzítsünk egy-egy, az oldal hosszának felével megegyező hosszúságú zsineget. Tehát, ha pl. 60 cm-es a pálca, 30 cm legyen a zsineg. Szorosan csomózzuk össze a két zsinegdarabot, és a csomóhoz kössünk hozzá egy harmadik zsineget. Ez lesz a papírsárkány farka, tehát hagyjuk hosszabbra – legalább a pálcahossz négyszeresére (tehát 60 cm-es pálcák esetén 2,4 méterre) vagy hosszabbra. A kis színes papír- vagy újságpapírcsíkokból készítsünk ‘csomókat’ és 20 centiméterenként rögzítsük a hosszú zsineghez.

A papírsárkány-készítés legnehezebb része – és egyben a sárkány megfelelő működéséhez a legfontosabb is – a futtató zsinór. Itt különösen figyeljünk! Két zsinórt ugyanannak a két pálcának a másik feléhez kell rögzítenünk, ahová korábban már két másikat kötöttük. Az újonnan rögzített, a rudak hosszával megegyező hosszúságú zsinegeket kössük a rudakhoz, illetve egy harmadik, ugyanolyan hosszúságút a két rúd találkozásához (a kereszt középpontjába). Ezt a három zsineget erősen csomózzuk össze és a hosszú, majd kezünkben tartott futtató szálat ehhez kössük hozzá.

 

21

 1. Szélforgók készítése

Hozzávalók:

– színes, négyzet alakú papírlapok/kartonlapok
– papírragasztó
– olló, ceruza
– gombostű
– hurkapálca
(- gyöngy)

Elkészítés menete:

Ha a papírlap mérete 21×21 cm, akkor a papírlapra mindkét irányból húzzunk átlósan felező vonalakat. Majd a középponttól mérjünk ki mind a négy irányba 6 cm-t. Ha kisebb papírral dolgozunk, kb. az 1/3-áig tegyünk jelölést a középponttól. Ha meg vannak a jelölések, a sarkoktól vágjuk be a papírt. Így kapunk 4 db háromszög szerűséget. Mindegyiknek az egyik sarkát, az óramutató járásával ellentétesen, egyesével ragasszuk a középpontra. Ezután a középponton óvatosan szúrjuk át a papírt egy nagyfejű gombostűvel. Ha valakinek nincs ilyen gombostűje, mint ahogy nekünk sem, először húzzon a gombostűre egy gyöngyöt, majd így szúrja át a középpontot. A gyerkőcöknek itt már segítsünk, nehogy megszúrják magukat! Ezt követően egy nagyobb gyöngyöt húzzunk a gombostű végére, és így szúrjuk bele a hurkapálcába.
Mielőtt a szélforgóval együtt átszúrtuk volna a hurkapálcán a gombostűt, először átütöttük a gombostűt rajta teljesen, hogy a vége kijöjjön a pálca másik oldalán.

Ha átszúrtuk a gombostűt, nyomjuk addig, amíg a gyöngy és a pálca össze nem érnek. Ez a része a folyamatnak elmaradhat, azért érdemes gyöngyöt tenni a pálca és a forgó közé, hogy kevésbé súrolódjanak forgás közben. Ez esetben addig nyomjuk a gombostűt, míg teljesen össze nem ér a pálca és a forgó.

 22

 1. Szélcsengő készítése

23 24 25

 1. Buborékfestés és festés szívószállal
 • Egy alacsonyabb falú tálkába önts egy adag akril festéket, ugyanennyi mosogatószert, és kétszer annyi vizet, mint festéket.
 • Alaposan keverjük össze egy szívószállal.
 • Kezdjünk el óvatosan buborékokat fújni.
 • Ha szépen kinőttek a buborékok a tálkából, fektessük rá a buborékokra papírlapot. Majd fújjunk újabb adag buborékot, és megint fektessük rá a papírlapot egy üres részen.
 • Ezt addig folytassuk, amíg be nem fedtük az egész lapot, vagy ameddig szeretnénk. 5-10 perc száradás után indulhat is az alkotás.

 

26 27 28

 1. Alkotás hajszárítóval (zsírkréta olvasztással)

29 30 31

Gyulai Pál: A szél és a Nap


Egykor régen szél urfival 
Fogadott az öreg nap: 
Egy vándor köpenyét melyik 
Lophatná le hamarabb. 

Jött a szél s magát fölfúván 
Zúgott-búgott; mint csak tudta, 
A köpenyt úgy húzta, fútta. 
Hát a vándor mit csinál? 
Elébb ugyan félelmében 
Ijedten kap fűhöz-fához, 
De a köpenyt majd a vállhoz 
Szoritgatja s odébb áll. 

Mosolyog a jó öreg nap, 
S hő sugárral, fényes-szépen 
Megindul a tiszta égen. 
Hát a vándor mit csinál? 
Lassabban megy, meg is izzad, 
A meleget alig állja, 
Majd a köpenyt földhöz vágja, 
S hogy pihenjen rajt’, megáll. 

Egykor régen így nyeré meg 
Szél urfit az öreg nap: 
Többet ésszel, mint erővel, 
Igy közel, úgy hamarabb.

 

Forrás:

opengeekhouse.com.br

www.the36thavenue.com

joosztaly.s-p-s.hu/sites/default/…/A%20zsonglőrlabda%20készítése%20lépésről_0.doc…

/product.mypin.online

www.architecturendesign.net

www.everydayme.hu

www.hellowonderful.co

sporolok.blog.hu

decoracion.facilisimo.com

http://manokucko.hu

 


ikonOlvasószoba

Nyár van, nyár 2. rész – Jó játék a kő

Karczewicz Ágnes gyűjtése 7 nap 7 ötlet Kacsakő dobás A játékot vízparton játszhatjuk, ahol minden játékos keres magának pl. 3 lapos követ és megpróbálja úgy eldobni, hogy a kő minél többet pattanj...

Tovább olvasom »

Nyár van, nyár – 1. rész

Karczewicz Ágnes gyűjtése Nyáron a kertben, az udvaron, játszótéren, a strandon, a vízparton sok lehetőség van rá, hogy a gyerekek homokozóban játsszanak. A várépítés, sarazás és a homoksütik készí...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 5. rész: A nyomda

Készítette: Szélinger Henriett   Izgalmas kézműves és művészeti technika lehet a „nyomdázás” vagy még inkább a saját készítésű bélyegzőkkel való játék, alkotás. Szórakoztató időtöltés már az i...

Tovább olvasom »