Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Nyár van, nyár! 3. rész – Jó játék a szél, a levegő

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. július 08.

Készítette: Karczewicz Ágnes

 

7 nap 7 ötlet

 1. Léggömb:

a./ Mozgásos játékok

Lufi pattogtatás variációk:

 • Pattogtatás a földön nyújtott tenyérrel, előbb jobb kézzel, majd bal kézzel, végül felváltva.
 • Lufipattogtatás a földön egy kézzel, egyszer tenyérrel, majd ugyanannak a kéznek a hátával. 
 • Pattogtatás felfelé a levegőbe nyújtott tenyérrel, jobb kézzel, majd bal kézzel, végül felváltva.
 • Lufipattogtatás a levegőbe egy kézzel, egyszer tenyérrel, majd ugyanannak a kéznek a hátával. 
 • Lufipattogtatás a levegőbe, de a lufit csak ujjunk hegyével szabad megbökni. Sorban egymás után minden ujjunk kerüljön sorra. 
 • Lökjük a lufit páros kézzel a levegőbe, majd a következő pattintás előtt karjainkkal írjunk le egy kört a levegőben.
 • Négykézlábra ereszkedve fejünkkel tereljük át a lufit a kijelölt játéktér egyik végéből a másikba. 
 • Négykézlábra ereszkedve fújással terelgetjük a lufit a kijelölt célig
 • Próbáljunk egyszerre két lufit pattogtatni a levegőbe. 

 

Szabadulás a léggömbtől – A gyerekek két csoportban helyezkednek el a játéktér két oldalán. Ha lehetséges, a tér közepén egy gumiszalagot, zsinórt is húzzunk ki. Mindkét csapat kap 3-4 léggömböt. Jelre igyekeznek átütni a léggömböket a másik térfélre. Pontot kap az a csapat, amelyik légterében egy pillanatra nincs léggömb. Természetesen, ha kihúztuk a zsinórt, a gyermekek igyekezzenek a zsinór felett átütni a léggömböket.

Ki a gyorsabb? – A gyerekek egymás mögé állva, két sorban felsorakoznak, így két csapatot alkotnak. Mindkét csapat első gyerekének kezébe adunk egy-egy léggömböt. A kezdőjelre az elől álló gyerekek léggömbjüket a fejük fölött hátra adják mögöttük álló társuknak, aki ugyanígy adja tovább. Amikor az utolsó gyerekhez ér a lufi, előre szalad vele, majd ő adja hátra. A játék akkor ér véget, amikor a játékot kezdő valamelyik gyerek, kezében a léggömbbel, újból a sor elejére kerül. Amelyik csapatnak előbb sikerül ide eljutnia, az győz.

Tartsd a levegőben! – Egyénileg, párokban és kis csoportokban lehet játszani. Az a győztes, akinek a léggömbje a legtovább marad a levegőben. A gyermekek tetszőleges érintésformákkal üthetik mindig feljebb a léggömböket. Amennyiben párokban vagy csapatban játszanak, meghatározhatjuk az érintés sorrendjét is.

Praktikus ötletek: Mindig gömb alakú léggömböt használjunk. Kis nehezéket beletéve gyorsabb repülést lehet elérni, így könnyebb lesz a léggömbbel történő játék.

 

 

 

 

b./ Hangszerkészítés

Szórjunk a – még föl nem fujt – lufikba kevés rizst, vagy babot, sárgaborsót, stb. Fújjuk fel a lufikat, kössük meg! (Persze ki is díszíthetjük őket.) Csudajó hangjuk van! Rázogassuk, dobaljuk, gurítsuk egymásnak vagy:

 

c./ Levegővel működő versenyautók építése

 

d./ Zsonglőrlabda készítése

Mérj ki kb. 1,5 dl  búzadarát, rizst vagy lisztet, és töltsd bele egy zacskóba. Nyomkodd ki az összes levegőt, amennyire csak tudod, majd a zacskó száját csavard meg többször is. A zacskó felül maradt, üres részét hajtsd vissza a rizsgombócra, közben a csücsköket kissé nyomd be, hogy minél inkább kialakuljon a kerekded, labdaforma.

 

Húzd meg jól a nejlont, közben a kezeddel folyamatosan igazgasd, formáld kerekre a gombócot, majd ollóval vágd le a felesleget.

Vágd le egy színes (egyszínű) lufinak a száját, és húzd rá a gombócra.

Most fogj egy másik színes lufit, ez már lehet mintás is, és vágd le annak is a száját. Húzd rá a kis labdára ezt a lufit is, de most a másik irányból, hogy az első lufi nyílását betakarja.

Igazgasd el a fölső lufit, hogy szépen kisimuljon, és a nyílása, ami alatt az első lufi kilátszik, szép kerek legyen. Ennyi az egész, már készen is van az első zsonglőrlabdád! 

 

Készíts minél több labdát, hogy be tudj vonni másokat is a játékba, a gyakorlásba! Ha nem profi zsonglőrnek készülsz, akkor is jó móka lehet a tesóddal, Barátaiddal, Nagyszüleiddel akár egy kisebb versenyt rendezni – ki hány labdát és mennyi  ideig tud a levegőben tartani?

 

 

e./ Festés lufival

 

f./ Kasírozás

Nem kell hozzá semmi más, mint papír, tapétaragasztó és egy lufi és sok-sok türelem. A szétvágott, tépett papírokat a tapétaragasztóval felragasztjuk a lufira. Amikor egy réteggel végeztünk napon megszárítjuk és jöhet a következő réteg. A papír vastagságától függően érdemes 3-4 réteget készítenünk, hogy erősebb legyen a tálunk. Amikor az utolsó réteg is megszáradt a lufit kipukkasztjuk és már kész is a babakonyhába, kínálásra szánt alkotás.

 

g./ Csokitál készítés

 

 1. Szappanbuborék

 Egy recept, amiből szép, pattogós buborékokat lehet készíteni.

Hozzávalók: 5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 evőkanál glicerin, 1 teáskanál cukor

A langyos vízhez lassan öntsük hozzá a mosogatószert, tegyük bele a glicerint és a cukrot. Óvatosan keverjük össze, ne habosítsuk, majd hagyjuk állni egy éjszakán át, de a legjobb, ha 24 órát pihen.

Óriás buborékfújó készítése:

Fogj egy műanyag PET-palackot, vágd el a negyedénél sniccerrel és már kész is. Tálba öntött szuperfolyadékba mártva már fújhatod is.

Óriás „habkígyó”

A palackból készített buborékfújó végére gumizz egy törölköződarabot, frottírzoknit vagy harisnyát, mártsd bele a szerkentyűt a folyadékba, fújd s máris megelevenedik a mesebeli lény.

 

 

 1. Papírsárkány készítés

Hozzávalók: három – 60, 80 vagy 100 cm hosszú – balsafa vagy hasított nádpálca, vékony drót, fényes papír vagy finom nejlon anyag, zsineg vagy damil, színes papír- vagy újságpapírdarabok a papírsárkány farkához, ragasztó, ragasztószalag

Elkészítés menete:

Keressük meg a pálcák közepét, kereszt alakban fektessük egymásra és szorosan kössük őket össze a zsineggel, damillal vagy a vékony dróttal. Ejtsünk egy-egy kis bemetszést a végeken, majd fűzzük át rajta a zsineget. Győződjünk meg róla, hogy elég feszes-e, mivel a sárkányunk csak így lesz pontosan súlyozva. Ezzel el is készült a papírsárkány kerete!

Vágjunk ki egy darabot az általunk választott papírból vagy nejlonból. A megfelelő forma kivágásához először fektessük rá a keretet, és mindenképpen hagyjunk rá a széleken, mert a keretre rá kell hajtanunk és úgy leragasztanunk. A ragasztó felkenése után a sárkány testét megerősíthetjük ragasztószalaggal is. A lényeg az, hogy mindenhol feszes legyen!

Ha mintás papírt vagy anyagot választunk, nézzük meg, hogy helyes irányban ragasztjuk-e fel a testet a keretre, és jó helyre fog-e kerülni a sárkány farka, illetve az irányító zsineg. A zsineg felhelyezését két szomszédos oldallal kezdjük (ha mintás papírt vagy anyagot használunk, ide kerüljön a minta alsó része): mindkét pálcához rögzítsünk egy-egy, az oldal hosszának felével megegyező hosszúságú zsineget. Tehát, ha pl. 60 cm-es a pálca, 30 cm legyen a zsineg. Szorosan csomózzuk össze a két zsinegdarabot, és a csomóhoz kössünk hozzá egy harmadik zsineget. Ez lesz a papírsárkány farka, tehát hagyjuk hosszabbra – legalább a pálcahossz négyszeresére (tehát 60 cm-es pálcák esetén 2,4 méterre) vagy hosszabbra. A kis színes papír- vagy újságpapírcsíkokból készítsünk ‘csomókat’ és 20 centiméterenként rögzítsük a hosszú zsineghez.

A papírsárkány-készítés legnehezebb része – és egyben a sárkány megfelelő működéséhez a legfontosabb is – a futtató zsinór. Itt különösen figyeljünk! Két zsinórt ugyanannak a két pálcának a másik feléhez kell rögzítenünk, ahová korábban már két másikat kötöttük. Az újonnan rögzített, a rudak hosszával megegyező hosszúságú zsinegeket kössük a rudakhoz, illetve egy harmadik, ugyanolyan hosszúságút a két rúd találkozásához (a kereszt középpontjába). Ezt a három zsineget erősen csomózzuk össze és a hosszú, majd kezünkben tartott futtató szálat ehhez kössük hozzá.

 

 

 1. Szélforgók készítése

Hozzávalók:

– színes, négyzet alakú papírlapok/kartonlapok
– papírragasztó
– olló, ceruza
– gombostű
– hurkapálca
(- gyöngy)

Elkészítés menete:

Ha a papírlap mérete 21×21 cm, akkor a papírlapra mindkét irányból húzzunk átlósan felező vonalakat. Majd a középponttól mérjünk ki mind a négy irányba 6 cm-t. Ha kisebb papírral dolgozunk, kb. az 1/3-áig tegyünk jelölést a középponttól. Ha meg vannak a jelölések, a sarkoktól vágjuk be a papírt. Így kapunk 4 db háromszög szerűséget. Mindegyiknek az egyik sarkát, az óramutató járásával ellentétesen, egyesével ragasszuk a középpontra. Ezután a középponton óvatosan szúrjuk át a papírt egy nagyfejű gombostűvel. Ha valakinek nincs ilyen gombostűje, mint ahogy nekünk sem, először húzzon a gombostűre egy gyöngyöt, majd így szúrja át a középpontot. A gyerkőcöknek itt már segítsünk, nehogy megszúrják magukat! Ezt követően egy nagyobb gyöngyöt húzzunk a gombostű végére, és így szúrjuk bele a hurkapálcába.
Mielőtt a szélforgóval együtt átszúrtuk volna a hurkapálcán a gombostűt, először átütöttük a gombostűt rajta teljesen, hogy a vége kijöjjön a pálca másik oldalán.

Ha átszúrtuk a gombostűt, nyomjuk addig, amíg a gyöngy és a pálca össze nem érnek. Ez a része a folyamatnak elmaradhat, azért érdemes gyöngyöt tenni a pálca és a forgó közé, hogy kevésbé súrolódjanak forgás közben. Ez esetben addig nyomjuk a gombostűt, míg teljesen össze nem ér a pálca és a forgó.

 

 1. Szélcsengő készítése

 

 1. Buborékfestés és festés szívószállal
 • Egy alacsonyabb falú tálkába önts egy adag akril festéket, ugyanennyi mosogatószert, és kétszer annyi vizet, mint festéket.
 • Alaposan keverjük össze egy szívószállal.
 • Kezdjünk el óvatosan buborékokat fújni.
 • Ha szépen kinőttek a buborékok a tálkából, fektessük rá a buborékokra papírlapot. Majd fújjunk újabb adag buborékot, és megint fektessük rá a papírlapot egy üres részen.
 • Ezt addig folytassuk, amíg be nem fedtük az egész lapot, vagy ameddig szeretnénk. 5-10 perc száradás után indulhat is az alkotás.

 

 1. Alkotás hajszárítóval (zsírkréta olvasztással)

 

 


ikonOlvasószoba

Nyár van, nyár 2. rész – Jó játék a kő

Karczewicz Ágnes gyűjtése 7 nap 7 ötlet Kacsakő dobás A játékot vízparton játszhatjuk, ahol minden játékos keres magának pl. 3 lapos követ és megpróbálja úgy eldobni, hogy a kő minél többet pattanj...

Tovább olvasom »

Nyár van, nyár – 1. rész

Karczewicz Ágnes gyűjtése   Nyáron a kertben, az udvaron, játszótéren, a strandon, a vízparton sok lehetőség van rá, hogy a gyerekek homokozóban játsszanak. A várépítés, sarazás és a homoksüti...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 5. rész: A nyomda

Készítette: Szélinger Henriett   Izgalmas kézműves és művészeti technika lehet a „nyomdázás” vagy még inkább a saját készítésű bélyegzőkkel való játék, alkotás. Szórakoztató időtöltés már az i...

Tovább olvasom »