Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Nyár van, nyár: Jó játék a víz, a jég

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. július 15.

Készítette: Karczewicz Ágnes

 

7 nap, 7 ötlet

 1. Sarazás, dagonyázás, iszappakolás

A sarazás, dagonyázás az egyik legboldogabb, legfelszabadítóbb tevékenysége minden gyereknek. Ezt szülőként, nagyszülőként és óvónőként is bizton állíthatom, de mit ír erről Dr. D.Y. Patil Hospital vezető gyermekorvosa, Dr. Keya Lahiri:

A sár jót tesz az immunrendszernek
A túlságosan higiénikus környezet miatt a gyerekek keveset találkoznak baktériumokkal, ami gyengíti az immunrendszert, ezzel asztmát és más betegségeket idézve elő. A talajban lévő mikrobákkal történő kontaktus erősebbé és betegségtűrőbbé teszi a gyerekeket. 
A jóérzés faktor
Ha engedjük a gyereket a szabadban játszani, az segíthet lenyugtatni őt. A sár illata, a benne levők mikrobák pozitívan hatnak a gyerek hangulatára, ezzel boldoggá téve a kicsit. Ráadásul,ahogy a többi gyerkőccel együtt játszanak, a sok nevetés miatt csökken a stressz bennük.
Tehát, ha nyár, ha víz, akkor első helyen a sarazás!

 

 • A „gyerekbarátkert” szinte elengedhetetlen része a sárkonyha melynek kialakításához nincs is olyan sok mindenre szükség: egy kiszuperált mosogató, néhány raklap és egy ügyes kezű apuka vagy gondnok és már pár óra alatt kész is az új játszóhely. kialakításával azt is megelőzhetjük, hogy a kert, udvar egész területén sáros felületeket kelljen nap, mint nap takarítani.

         

 • Sárdobáló játék és festés sárral

 

 • Vályogtégla készítés

Hozzávalók: föld, a szalma, a víz, agyag és jégkockatartók vagy szilikonformák

Elkészítés menete: a szalmát kisebb daraokra törjük, vágjuk és egy nagyobb edényben összekeverjük a földdel, agyaggal, melyhez apránként mindig annyi vizet adunk, hogy összeálljon a keverék. Az így elkészített alapanyagot szorosan a formákba tömjük és a tetejét vizes kézzel simára simítjuk. Ezek után egy napig hagyjuk a napon száradni a formában, majd vegyük ki a formából és 2-3 napig, (teljes száradásig) hagyjuk még száradni, miközben időnként megforgatjuk az elkészített elemeket, hogy minden oldalán tudjon száradni. Ezzel kész is és kezdődhet az „építkezés”.

 

 

 • Festés földfestékkel

Hozzávalók: föld, edények, újságpapír, sodrófa vagy kalapács, szita, tál, evőkanál,
műanyag tasakok, vajazó kés vagy spatula, kemény és sima munkalap (mint például egy üveglap, egy fém tepsi alja vagy egy kerámialap), víz

Elkészítés menete:

 • Gyűjts a közelben különböző földfajtákat edényekben! Keress olyan helyeket, ahol nincs lomb és nem is túl homokos a föld! Ideális helyek a gyűjtésre például kopár területek, építkezési területek, kőfejtők környéke vagy bármely más terület, ahol utak szelik át a hegyvidéket, szabadon hagyva a termőföldet. A különböző földfajtáknak különböző színe is van, egészen a téglavöröstől a feketéig.
 • Szórd szét a földet az újságpapíron és alaposan szárítsd ki!
 • Helyezd a már száraz földet műanyag tasakba!
 • Morzsold össze egy sodrófa vagy egy kalapács segítségével!
 • A szétmorzsolt földet szórd bele egy szitába vagy rostába és a szita alá tégy egy tálat, hogy csak a legapróbb szemcsék kerüljenek a tálba!
 • Az evőkanállal végy ki földet a tálból és helyezd a kemény felületre!
 • Adj hozzá vizet (cseppenként) és keverd össze a spatulával egy festék állagú masszává!

 

 

 1. Vizes játékok kánikulában
 • Vizicsúszda egyszerűen: Rögzísd a locsolócsövet a csúszda egyik szélén a tetejéhez és már kész is (és, ha még egy sárral teli kisebb medencét, nagyobb lavórt is aláteszel teljes lesz az „élvezet”.

 

 • Vízhordó játék:

Hozzávalók: 3 nagyobb vödör vagy tál (az egyik vízzel tele, a másik 2 üresen). 2 papír vagy műanyag pohár az alján, oldalán apró lyukakkal, kalapgumi, amivel a gyerekek fején rögzíteni tudjuk a poharakat

A játék menete: A játékosokat osszuk el 2 csapatba, akik egymás mögé állnak. Az vízzel teli vödröt tegyük a kijelölt rajthoz, az üreset a célhoz. A sorban elöl állók fejére rögzítsük a vízzel megtöltött poharakat a fejükhöz, melyből a lyukakon természetesen folyamatosan folyik kifele a víz. A célhoz érve az üres vödörbe kell a játékosnak tölteni a maradékot, majd a rajthoz futva átadni a poharat a következő játékosnak, aki megmeríti a poharat a vízben, fejére húzza a gumi segítségével és átviszi a célhoz. az a csapat nyer, akinek több víz lesz a célnál lévő vödrében.

Sorverseny variációk pl.:

 

 

 • Békás játék

Töltsünk tele egy lavórt vízzel, jégkockával és műanyag békákkal. A „feladat”: ki tud meghatározott idő alatt több békát kiszedni lábbal?

 

 

 • Vizes kártya

Hozzávalók: egy pakli magyar vagy francia kártya az asztal közepén lefelé fordítva, egy nagy tál, vödör víz, annyi vízzel teli pohár, ahányan játsszák a játékot.

A játék menete: A középen lévő pakliből lefelé fordítva minden játékos elvesz 1-1 lapot és háromra megfordítják. Akinél a legmagasabb értékű lap van, felkapja a vízzel teli poharát és megpróbálja a többiek valamelyikére ráönteni, miközben azok megpróbálják ezt elkerülni (elfutnak, lebuknak…) Ha egyenlő erősségű lapok vannak, akkor azon lapok húzójának mindegyike megpróbálhat valakit a vízével eltalálni. (A poharakat minden kör előtt tele kell tölteni) A játékot játszhatjuk annyi vizipisztollyal is, ahányy játékos van.)

 1. Vitorlások barkácsolás

 

 1. Játékok vízipisztollyal: Célba lövés és festés
 2. Játékok jéggel
 • Festés jéggel: Vizet keverjünk össze ételfestékkel és öntsük jégkrém tartóba. Amikor kásásodni kezd, állítsunk bele egy-egy jégkrém pálcát és már kezdődhet is a játék.

 

Egy másik változat: Egy közepes tálat töltsünk meg vízzel és fagyasszuk meg! Közben kisebb üvegekbe töltsünk ételfestékkel megfestett sós vizet. A megfagyott jeget tegyük egy peremes tálcára vagy a fűbe és szemcseppentővel csepegtessünk rá különböző színű sós vizet és figyeljétek, hogy mi történik!

 1. Kísérletek
 • Táncoló rizsszemek

Hozzávalók: fehérecet, szódabikarbóna. rizs, kék ételfestékkel megfestett víz és egy átlátszó üvegedény

Az üvegedényt töltsük háromnegyedig vízzel és keverjük össze a sütőporral, majd tegyünk bele 2-3 evőkanál rizst. Öntsünk hozzá ecetet és már táncba is kezdenek a rizsszemek. (és, ha még valami jó, kis zenét is bekapcsolunk, akkor talán a gyerekek is táncra perdülnek)

 • Lávalámpa készítés

Hozzávalók: Növényi olaj (napraforgó vagy kukorica olaj), víz, ételszínezék, pezsgőtabletta, (például C-vitamin pezsgőtabletta), műanyag flakon

Töltsük meg a flakont ¾-ig étolajjal és a maradék helyet töltsük fel vízzel! Csöpögtessünk bele kb. 10 csepp ételfestéket. Törjük négyfelé a pezsgőtablettát és egyesével dobjuk bele a flakonba. (Mindig várjuk meg, amíg az előző teljesen feloldódik!)

 • Folyik vagy sem?

Hozzávalók: Lezárható műanyag tasak, víz, hegyes ceruzák

Töltsük meg a zacskót vízzel és akasszuk fel egy fára. A ceruzákat egymás után, óvatosan  fúrjuk át a zacskó mindkét oldalán! (Amikor kihúzzuk a ceruzákat természetesen a víz ki fog folyni, ezért ezt a kísérletet olyan helyen végezzük, ahol nem baj, hogy vizes lesz minden.)

 

 

 1. Frissítő italok, jégkása és vizes fagylalt készítése

Görögdinnyés slushy

Hozzávalók (1 adaghoz): 1 teáskanálnyi méz, 2 bögrényi felkockázott, magtalanított görögdinnye, 6 db jégkocka.

Elsőként a jeget aprítsd fel megfelelő állagúra, majd jöhet a dinnye. A mixerrel keverd addig, amíg jégkásás nem lesz a massza, ekkor édesítheted meg a mézzel.

Uborkás, citromos víz

Egy pohár vízbe dobjunk bele egy-két jégkockát, 5-6 karika uborkát és 2-3 karika citromot

Gyümölcsös házi jégkása

 

Hozzávalók: 2 maroknyi fagyasztott gyümölcs, ugyanannyi jégkocka, amennyi gyümölcs

 • 2 dl víz vagy 2 tej – ha krémes italt szeretnénk
 • A jeges gyümölcsöt beletesszük a turmixgépbe. Utána rátesszük a jeget, majd bekapcsoljuk a gépet. Aki krémes italt szeretne, öntsük hozzá a tejet is. Nem kell teljesen széttörni a jeget és a gyümölcsöt, épp csak annyira, hogy nagyjából homogének legyenek. Így legalább hosszabb ideig lesz hűsítő.

Vizes fagylalt alaprecept:

Veszünk bármilyen gyümölcsöt, pl. meggyet, a levét 1:2 arányban vízzel hígítjuk, majd ízlés szerinti mennyiségű porcukorral elkeverjük, a gyümölcshúsból nyert gyümölcspéppel is gazdagíthatjuk (elhagyható), mézzel édsítjük aztán mehet a dobozba, majd a mélyhűtőbe.

 

Tippek:

 • Javasolt a bogyós gyümölcsöket átpasszírozni, hogy selymes legyen a jeges nyalóka.
 • A vizet helyettesíthetjük gyümölcslével vagy házi szörppel
 • Készíthetünk tejszínes vagy joghurtos alapú, krémes nyalánkságot is. Ekkor a formákat megtöltve, finoman ütögessük őket oda a pulthoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.
 • A krémalapú pálcikás hűsítőkbe keverhetünk egy kis csokiforgácsot vagy apróbb csokidarabkákat, kellemesen töri majd meg itt-ott a selymes részeket egy-egy roppanós csoki. Ha pedig mellőzni szeretnénk Gombóc Artúr kedvencét, rejtsünk el gyümölcsdarabokat a krémes alapban.
 • Bár kicsit macerás, izgalmasabbá tehetjük a jégnyalókát, ha több rétegből állítjuk össze

 

 

 

 

 


ikonOlvasószoba

Nyár van, nyár! Jó játék a szél, a levegő

Készítette: Karczewicz Ágnes 7 nap 7 ötlet Léggömb: a./ Mozgásos játékok Lufi pattogtatás variációk: Pattogtatás a földön nyújtott tenyérrel, előbb jobb kézzel, majd bal kézzel, végül felváltva. Lu...

Tovább olvasom »

Nyár van, nyár: Jó játék a kő

Karczewicz Ágnes gyűjtése 7 nap 7 ötlet Kacsakő dobás A játékot vízparton játszhatjuk, ahol minden játékos keres magának pl. 3 lapos követ és megpróbálja úgy eldobni, hogy a kő minél többet pattanj...

Tovább olvasom »