Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Nyár van, nyár 2. rész – Jó játék a kő

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. július 02.

Karczewicz Ágnes gyűjtése

7 nap 7 ötlet

 1. Kacsakő dobás

A játékot vízparton játszhatjuk, ahol minden játékos keres magának pl. 3 lapos követ és megpróbálja úgy eldobni, hogy a kő minél többet pattanjon a vízfelületen. (ha versenyként akarjuk játszani. akkor a pattanások számát összeadva hirdethetünk eredményt.

 1. Ugrálóiskolák (ickázás vagy sántika)

Világszerte elterjedt szabadtéri játék, melynek rengeteg változata ismert. A játékot többen is játszhatják, de egyszerre mindig egy ember ugrál a pályán. Az „alapjáték” úgy kezdődik, hogy az első játékos az előre beszámozott ugróiskola 1-es négyzetébe dob egy kavicsot. Odaugrik egy lábon, lehajol, majd kidobja a mezőből a kavicsot és visszaugrik a starthoz. Utána a 2-es négyzetet célozza meg, ide úgy jut el, hogy egy lábon bele ugrik az 1-es mezőbe majd tovább 1 lábon a kettesbe. Innen megint felveszi a kavicsot és visszaugrál a starthoz. Következik a 3-as mező. Mivel a képen látható ugró iskola 2-3-as mezője dupla, így ebben a sorban bal lábbal a kettesbe, jobb lábbal a 3-asba ugrunk terpeszben, majd kavicsot felvesszük, és visszaugrálunk a starthoz. Szépen halad előre a játékos, a 7-es mezőt kihagyja, az a “pokol”, azt át kell ugrani, így nehezedik a játék. Mikor már a 8-9-es mezőben terpeszállásban van, a 10-es mezőbe páros lábbal ugrik, egy ugrással megfordul, majd szépen visszafelé is végig ugrálja az pályát, de most már kavics dobálás nélkül. Aki menet közben eldől, leér a másik lába, a négyzeten túl dobja a kavicsot az kiesik a játékból, vagy abban a körben már többet nem próbálkozhat. Meg kell várnia, hogy a többiek dobjanak, ugorjanak.

Az ugrálóiskolázás közben a gyerekek többek között megtapasztalják testük határait, tudatosítják magukban testrészeik elhelyezkedését. Egy csomó információt gyűjtenek arról, milyen irányba, mekkora erővel kell elmozdulniuk, hogy a kívánt helyre érkezzenek.

 

 1. Kövezés

 

Ásunk egy kis lyukat, vagy húzunk egy vonalat a földön, és a kijelölt kezdőhelytől mindenki eldobja a kavicsát a lyuk vagy vonal felé. Akié a legközelebb esik, az kezdheti a játékot, vagyis két ujjal pöcköli kavicsot a lyuk vagy vonal felé.  Az első dobást követően már csak pöckölni szabad, minden soron következőnek csak egyszer. Az nyer, aki először a lyukba, vagy a vonalon túl tudja pöckölni a követ. A célba kő azé, aki oda juttatta. Az első kör addig folytatódik, míg valamennyi kő a lyukba nem esik, vagy a vonalon túl nem halad. Ezután új kört lehet kezdeni. A játékot az nyeri, akinek a legtöbb köve lesz a végén. 

 1. Tíc-tac játék
 • Gyűjtsünk össze 18 darab nagyjából egyforma nagyságú követ és fessük meg 9-9 egyforma mintájúra, színűre és száradás után már indulhat is a játék.
 • Homokba, aszfaltra, farönkre rajzoljunk egy 3×3 négyzethálót és osszuk szét a kavicsokat a 2 játékos között úgy, hogy mindenkinél egy azonos mintájú, színű legyen.
 • A kezdőjátékos leteszi az első bábuját egy általa kiválasztott négyzetbe és a következőt a másik játékos teszi le.
 • A játékosok felváltva teszik le a bábokat. A cél az, hogy vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan 3 saját figurát sikerüljön kirakni. Amennyiben ez sikerül levehet a tábláról az ellenfél figurái közül. Az nyer, akinél több levett bábu lesz.

 

 

 1. Kalaha vagy Manhala

Ezt az ősi játékot egyszerre két játékos játszhatja. Mindkét játékos a hozzá közel eső (4 – 5) 6 lyukból játszik. Minden lyukba 5-5 azonos színűre festett kavicsot, kis kagylót, csigaházat teszünk (a sorvégi gyűjtőkbe nem kell egyet sem). A kezdő játékos tetszés szerint kiválaszt egy lyukat, ahonnan az összes kavicsot kiszedve, az óra járásának megfelelő irányban minden lyukba elhelyez egyet-egyet. Ezt a műveletet addig ismételheti, amíg az utolsó kavics a gyűjtőrekeszbe ér. Ha valamelyik kis lyukig tartanak csak ki a kavicsok, a másik fél következik.

A játék lényege, hogy az összes saját lyukból elfogyjanak a kavicsok.

A játékteret megrajzolhatjuk homokba vagy krétával, de akár tojástaróból vagy befőttesüveg tetőkből is elkészíthető.

 

 1. Kőfestés, kép ragasztás, memória játék készítése

          

 1. Nemezelt kövek készítése

Nem kell hozzá más. mint víz, szappan, gyapjú és egy kő! 

 

A követ bebugyoláljuk a gyapjúba és a szappanos vízzel és szappannal el kezdjük masszírozni, azaz rádolgozni a kőre a gyapjút.

A szappanos víztől és dörzsöléstől a gyapjúszálak egymásba gubancolódnak és textilesebb szerkezetté állnak össze.

A fürdő végén kinyomkodjuk belőle a szappanos vizet egy törölközőbe. Majd napon megszárítjuk.

És, hogy mire is használható a nemezelt kő? Például vigasztaló vagy meseszövő varázstárggyá válhat.

 

+1 ötlet: Barátokat hívjátok el bográcsozni és készítsétek el a kőlevest! Jó étvágyat!

 


ikonOlvasószoba

Nyár van, nyár – 1. rész

Karczewicz Ágnes gyűjtése   Nyáron a kertben, az udvaron, játszótéren, a strandon, a vízparton sok lehetőség van rá, hogy a gyerekek homokozóban játsszanak. A várépítés, sarazás és a homoksüti...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 4. rész: A fonal

Készítette: Szélinger Henriett   Biztos, hogy sokan vagyunk olyanok, akiknek kisgyermekként anyukája, nagymamája kötött vagy horgolt valamilyen ruhadarabot. Jó emlékkel gondolunk vissza a perg...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 3.rész: A vízfesték

Készítette: Szélinger Henriett Minden óvodában, iskolában, sőt, talán még az otthonokban is alap felszerelés vizuális alkotások megjelenítéséhez a vízfesték. Nem kell hozzá más, mindössze egy viszo...

Tovább olvasom »