Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 5. rész: A nyomda

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. július 04.

Készítette: Szélinger Henriett

 

Izgalmas kézműves és művészeti technika lehet a „nyomdázás” vagy még inkább a saját készítésű bélyegzőkkel való játék, alkotás. Szórakoztató időtöltés már az is, hogy ezeket a nyomhagyásra alkalmas eszközöket elkészítsük. Rengeteg minden áll rendelkezésünkre, akár maradék anyagok vagy kidobásra szánt dolgok között is, amik alkalmasak arra, hogy „házi nyomda” legyen belőlük. Az elkészítés és az alkotás is egyszerű technikai tudást igényel és látványos lesz velük az eredmény.

Talán a legalapvetőbb, ami a legelőszőr az eszébe jut sokunknak a nyomdázásról, az a régi jó „krumplinyomda”, melyet sokan gyermekkorunkból is ismerünk. Főleg ősszel szoktuk elővenni, pedig ilyenkor, nyáron is jó szórakozás lehet. Csomagolópapírokat, üdvözlőkártyákat is díszíthetünk e technikával. A kettévágott krumpliba akár sütikiszúróval, akár késsel is kivághatunk formákat. Nyomdázhatunk vele temperával papírra, amit kiegészíthetünk száradás után filccel, vagy nyomdázhatunk textilre is a hozzá való festékekkel.

1 2

A másik nagyon egyszerűen megmunkálható eszköz a dekor gumilap. A megfelelő forma kivágása után könnyen, ragasztással ráerősíthetjük például parafa dugóra vagy fakockára és festékbe mártás után kezdődhet is a nyomdázás. Kivághatunk olyan formákat is, melyek nem csak sorminta készítésére alkalmasak, hanem akár egy történet elmesélésére is. Vágjunk ki autót, házat, fát és alkossuk meg saját városunkat. Kereshetünk olyan eszközöket, tárgyakat is, melyek szintén alkalmasak arra, hogy ráragasztva a dekor gumilapot nyélként, fogóként szolgáljanak (pl.: facsipesz).

 

3 4

5 6

Nem is gondolnánk, de akár egy mosogatáshoz (vagy egyéb tisztításhoz) használt szivacsdarabból is nagyszerű formákat tudunk kivágni, amivel szintén nagyon szép nyomokat lehet hagyni a papíron. A szivacs ráadásul arra is jó, hogy a festéket arra öntsük rá, majd abba mártsuk a nyomdánkat. Vágjuk a szivacsokat akkorára, hogy illeszkedjen a kiválasztott műanyag edényekbe és öntsünk rá festéket, így kicsi tintapatronokat, tintapárnákat kapunk. A kiszáradás megakadályozása érdekében fedjük le őket egy tetővel, ha éppen nem használjuk majd.

 

  7 8

 

 

Egy másik, szinte minden háztartásban vagy óvodában, iskolában megtalálható eszköz a „radíros végű” ceruza. Egyedül vagy akár többet összegumizva is nagyon mutatós dolgokat tudunk vele és némi festékkel alkotni. Próbáljuk ki esetleg azt is, hogy kivágunk valamilyen formát kartonból, majd rátesszük egy papírra és a szélei mentén a „radíros ceruzával”, sok-sok pöttyel körbenyomdázzuk.

20 9

 

 

Nagyon sok minden lehet alkalmas arra, hogy felragasszuk valamire mintának és nagyon sok dolog alkalmas arra is, hogy alap legyen, vagyis arra ragasszuk a mintákat. Például érdemes lehet kipróbálni, milyen tésztával, szívószál darabokkal vagy gombokkal nyomdázni, esetleg faágakra erősíthetünk szögeket, rajzszöget.

Kavicsok is lehetnek alapok és az egyik legszuperebb, legérdekesebb lehetőség, a „szöszhengerre” ragasztott gumilapok, melyet, ha festékbe mártunk és végig görgetjük a lapon különleges hatást érhetünk el.

  10 11 12 13  14

 

 

 

 

 

Nagyszerű lehet a gyerekeknek azt kipróbálni, hogy egy hatalmas lapot felerősítünk a falra és a gyerekek vászonként használhatják egész nap a bélyegzésre, a pecsételésre. Érdekes lehetet megtapasztalni, hogy rengeteg eszköz, dolog alkalmas arra, hogy érdekes nyomot hagyjon, sőt, kompozíciót készíthetünk velük. Ha wc-papír gurigát különbözőképpen bevagdosunk, többféle formát kaphatunk.

14 15

 

Ne feledkezzünk meg, hogy a gyümölcsök, zöldségek nagyon alkalmasak arra, hogy kettévágva őket nyomatokat, képeket, alkotásokat készítsünk velük.

 16 17

 

 

 

A végére pedig a személyes kedvenceim maradtak: a fonallal körbe tekert fakocka mintája és a fogkrémes kupakos/gyűrűs minták. 😊

 

18 19

 

 

Még több ötlet itt: https://neteducatio.hu/uzlet/apro-kezek-nagy-muveszek/

 

Képek forrása:

https://artfulparent.com/make-your-own-stamp-set/

https://handsonaswegrow.com/easy-diy-pasta-stamps/

https://www.powerfulmothering.com/diy-sponge-stamps-for-kids/

https://www.pinterest.fr/pin/315744623871600838/

https://hu.pinterest.com/pin/435230751460415392/

https://www.listinspired.com/35-awesome-and-creative-diy-stamp-projects-and-tutorials/5/


ikonOlvasószoba

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 4. rész: A fonal

Készítette: Szélinger Henriett   Biztos, hogy sokan vagyunk olyanok, akiknek kisgyermekként anyukája, nagymamája kötött vagy horgolt valamilyen ruhadarabot. Jó emlékkel gondolunk vissza a perg...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 3.rész: A vízfesték

Készítette: Szélinger Henriett Minden óvodában, iskolában, sőt, talán még az otthonokban is alap felszerelés vizuális alkotások megjelenítéséhez a vízfesték. Nem kell hozzá más, mindössze egy viszo...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 2. rész: A papírtányér

Szerző: Szélinger Henrietta A művészeti- vagy vizuális alkotás és annak folyamata csodálatos élmény- és tapasztalatszerzési lehetőség mindenkinek, de főleg a gyerekek. Az egyik, talán legolcsóbb al...

Tovább olvasom »