Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Mozgásfejlesztés az óvodában

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. szeptember 14.

Ön is fontosnak tartja a mozgásfejlesztést, azonban gyakran kifogy az ötletekből? Úgy érzi, a hagyományos mozgásos játékok már nem kötik le óvodásai figyelmét? Szívesen kipróbálna új játékokat, gyakorlatokat a mindennapi mozgásfejlesztésben?

A mozgás és a játék a gyermekek természetes igénye, ennek alapján ez a két tevékenység jelenti az óvodai élet alapját. Az óvodai nevelés egyéb területei,– pl.: egészségre nevelés, környezeti nevelés stb. – mind erre a két alaptevékenységre épülnek.

Szabad játék során a gyermek felfedez, tanul, gyakorol, szerepet játszik, átél, szabályokat alkot, és tart be. A gyermekek élmények útján tanulnak, nem csak a kognitív képességek, de a szociális kompetenciák, az érzelmek megélése is fejlődik közben. Szabad mozgás során a gyermekek begyakorolják a már megtanult, megtapasztalt mozgásformákat, új mozgáselemeket találnak ki. A szabad mozgás és a szabad játék kéz a kézben járnak.

Fontos azonban – különösen középső – és nagycsoportban –, hogy irányított tevékenységekben is részt vegyenek a gyermekek nap mint nap. Ekkor van lehetősége az óvónőnek célzott fejlesztésre. A mozgás – különösen a keresztmozgások, és a mozgáskoordináció – fejlesztése fontos, az idegrendszer érését segíti elő. A mozgás tehát nem csak a gyermekek szükséglete, hanem preventív jellege miatt az óvodai készségfejlesztés fő csatornája.

Számos alternatív mozgásfajta alkalmas arra, hogy óvodában is alkalmazzuk. A Megmozgató! – Mozgásfejlesztő játékok az óvodai nevelés minden napjára szakkönyv a hagyományos mozgásformákra épülő, változatos játékok mellett a jóga mozdulatait fűzi bele a mozgásfejlesztés folyamatába. A kiadvány a nevelési év minden napjára tartogat egy-egy mozgásra épülő foglalkozástervet, korosztályok szerint differenciálva. A szerző a nagycsoportosok mozgástervébe heti egy alkalommal jóga gyakorlatokat tervezett. A könyv tartalmazza a jógagyakorlatok leírását.

Tipp: Próbálja ki Ön is a gyakorlatokat! A mozdulatok helyes begyakorlása után, jógázzon együtt a gyerekekkel! Így együtt lazíthatnak napközben.

A jóga jótékony hatásai

A jóga tudománya több ezer éves hagyományokra épül, a keleti bölcselet egy formája, a hinduizmus jegyében fejlődött ki. A test – a szellem – és a lélek harmóniáját helyezi előtérbe. Spirituális háttere mellett a jógagyakorlatoknak egészségfejlesztő hatása is van, ezért egyes elemeit, gyakorlatait érdemes bevezetni a mozgásfejlesztésbe. Ebben segít a Megmozgató! – Mozgásfejlesztő játékok az óvodai nevelés minden napjára kiadványunk. Milyen területek fejlesztésében segít a jóga?joga

  • tudatos mozgás kialakítása
  • testséma fejlesztése, lateralitás kialakulása
  • egészséges életmód megalapozása
  • légzéstechnikák – helyes légzés gyakorlása
  • fejleszti a figyelmet, és a koncentrációt
  • tartást segítő izmok erősítése
  • egyensúly – és koordináció fejlesztése
  • kreativitás fejlesztése (Mely állatokra hasonlítanak a jóga pozíciók? Adjunk új neveket a mozdulatoknak!)

Kiadványunk hasznos kiegészítője az óvodai mindennapoknak, mely az Ön polcáról sem hiányozhat! A kiadványról bővebben itt tájékozódhat: http://neteducatio.hu/uzlet/megmozgato/

A kép forrása: http://yoga.maathiildee.com/2013/07/25/quelques-principes-pour-bien-profiter-du-yoga

Polyecskó Dóra


ikonOlvasószoba

Bakonyi Anna és Karczewicz Ágnes: Az óvodapedagógusok NAGYKÖNYVE

Modern Pedagógus sorozatunk legújabb tagja az óvodapedagógia esszenciája. Tartalmazza azokat az elveket és módszereket, melyekre minden pedagógusnak szüksége van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, siker...

Tovább olvasom »

Praktika- avagy a Mesepárna módszere a gyakorlatban

A  Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros  vásárolt intézményünknek egy új kiadványt: Pálfi Judit: Mesepárnás mesecsoda, a mesepárna módszereinek alkalmazása. Amikor a kiadvány  a kezembe került, megér...

Tovább olvasom »

AZ ÓVÓ NÉNI ÍGY CSINÁLJA!

Színes, vidám, izgalmas és igazán hasznos az óvodapedagógusok számára. Vajon mi lehet ez? Bizony nem más, mint a Neteducatio új óvodai szakkönyve!

Tovább olvasom »