Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Mire jó nekünk, pedagógusoknak, a coaching?

Írta: Neteducatio Dátum: 2023. április 25.

Minek beszéljünk egy kívülállónak a problémákról? Ezt tesszük az értekezleteken, a tanáriban, az udvaron, a kávézásnál olyanokkal, akik ebben benne vannak, értik fél szavakból is.  Az eredményeket többnyire csak akkor említjük, ha jön az intézményi önellenőrzés, tanfelügyelet, szakértők, szaktanácsadók, főiskolai hallgatók, beiratkozás, vagy „csak” szülői értekezletek….

 

Pont ezért!

 

Ha elakadunk egy helyzet kezelésében, újra és újra azok a mondatok hangzanak el, de nincs elmozdulás, abban pont egy kívülálló szakember segíthet. Aki olyan módszertani ismeretekkel, készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezik, amivel egy partneri munkakapcsolatban végig tud kísérni minket a bennünk rejlő lehetőségek mozgósításával a megoldás felé vezető úton.

 

Olyan sokat tanulunk, vagy tanítunk, hogy alig marad időnk rendszerezni és újjá generálni az alkalmazáshoz a tanultakat. A munkaközösségi értekezleteken  próbálkozunk ezzel, de itt a célok a munkával kapcsolatosak, nem saját magunkkal.

 

Miért szakítsunk időt arra, hogy valakivel magunkról gondolkodjunk?

 

  • Mert a szakmánkról való gondolkodásra sok lehetőségünk van: munkaközösségek, szaktanácsadói rendszer. De személyes dolgainkkal foglalkozni kevés időnk, és lehetőségünk jut. 
  • A coaching a múlt problémái helyett a jelen, és a jövő konkrét megoldásairakoncentrál. Mi határozzuk meg, hogy mely probléma megoldásához és/vagy mely terület fejlesztéséhez akarunk segítséget kapni a coachtól.
  • A coaching nem tanácsadás, nem mentoring. A coach szerint mi ismerjük legpontosabban saját élethelyzetünket, feladatainkat illetően a legjobb megoldásokkal mi rendelkezhetünk. 
  • A megtalált megoldásokat azok megvalósítása során tesztelhetjük is, és eközben kiválaszthatjuk a nekünk legjobban működő változatot. 
  • A coaching végére a gyors- és hatékony problémamegoldás módszere is elsajátítható, ezt akár a munkánkban is hasznosíthatjuk.
  • A coach rendelkezik pszichológiai ismeretekkel, de nem pszichológus vagy pszichiáter. A coaching nem terápia.
  • Online is igénybevehető, ami igazán idő- és energiahatékony, ráadásul a kezdeti esetleges feszengésünk is könnyebben leplezhető.

 

Jelentkezzetek! Pro-bono coaching és szupervizió támogató program pedagógusoknak.Most a Neteducatio is segít, hogy egymásra találjanak a segítséget kereső pedagógusok, és a legelkötelezettebb segítő szakemberek! Részletek itt!

Vagy kérdezzetek, szívesen válaszolok kollégaként: coachosszefogas@gmail.com

 

Herbert Ildikó

Pedagógus

 


ikonOlvasószoba

Pedagógusként a kiégés jeleit tapasztalod? Most ingyenes segítség vár!

Pro-bono coaching és szupervizió támogató program pedagógusoknak.Most a Neteducatio is segít, hogy egymásra találjanak a segítséget kereső pedagógusok, és a legelkötelezettebb segítő szakemberek!

Tovább olvasom »

A chat robot írja a házit? 7 kérdés és válasz a ChatGPT-ről pedagógusoknak

Robot írhatja a házit? Miben segíthet nekem pedagógusnak? Mi ez az egész őrület? Kassa Tünde írása a Digitális Témahétre! Fogadjátok szeretettel!

Tovább olvasom »

A játék ereje: a gyermek önkifejezése szavak nélkül

Szívet melengető és megmosolyogtató látvány lehet sokunk számára a nyüzsgő és felpezsdült gyermekhad, akik éppen bátor lovagként védik kardjaikkal a hétfejű sárkány tüzétől a bokorvárat, vagy épp s...

Tovább olvasom »