Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A chat robot írja a házit? 7 kérdés és válasz a ChatGPT-ről pedagógusoknak

Írta: Neteducatio Dátum: 2023. március 28.

Robot írhatja a házit? Miben segíthet nekem pedagógusnak? Mi ez az egész őrület?

Kassa Tünde írása a Digitális Témahétre! Fogadjátok szeretettel!

 

 1. Mi az a ChatGPT és mire a nagy felhajtás?

A ChatGPT egy mesterséges intelligencián alapuló chat robot, amit az Open AI nevű cég dobott piacra 2022 novemberében. Többek között abban különbözik elődeitől – mert volt elődje jó pár – hogy sokkal intelligensebb és „emberszerűbb”. Például a számítógépeket az emberektől megkülönböztetni hivatott Turing-tesztet többször is sikeresen teljesítette.

 

 1. Mire jó a ChatGPT?

Bár a chat robot egyszerű műveltségi kérdéseket (tehát akár tesztkérdéseket) is sikeresen meg tud válaszolni, mégis a következő három területen a legtehetségesebb:

 • intelligensnek ható, meggyőző hangnemű szövegek generálása,
 • hosszú, bonyolult szövegek összefoglalása és
 • a programozás.

 

 1. Tehát akár a házi feladatot is megírhatja a robot?

Bizony. Az nem újdonság, hogy a házi feladatot az internet (vagy a chat robot) segítségével is meg lehet írni. Az viszont igen, hogy a mesterséges intelligencia képes megadott szempontok alapján egy teljes esszét összeállítani, vagy akár verset is elemezni.

 

 1. Tud magyarul?

Igen, remekül tud magyarul is.

 

 1. Mit tehetek tanárként a gépi házik ellen?

Ahogy az internetes keresést, úgy a ChatGPT-t sem fogjuk tudni teljesen kizárni a házi feladat elkészítéséből. Van azonban néhány trükk, amivel megnehezíthetjük, hogy a tanulók a gépi intelligenciához forduljanak, és egyben elősegíthetjük, hogy inkább saját maguk alkossák meg az otthoni projektet.

 

Многие компании уже используют ChatGPT, а некоторые даже заменяют им сотрудников

ChatGPT-mentesítő trükkök például:

 • Ha olyan apróságokat is kérünk a fogalmazásban, amit esetleg csak az adott diákok ismerhetnek, máris megnehezítjük a mesterséges intelligencia dolgát.

 • Megadhatjuk magunk is a robotnak a fogalmazás kritériumait. Ha látjuk az általa eredetileg generált szöveget, rögtön ki fog derülni bármilyen turpisság.

 • Illetve ott van még a két klasszikus megoldás: a kézzel írt házi, és az órán elkészített esszé – erre a robot sem fog tudni mit válaszolni.

 

OpenAI, ChatGPT: This AI chatbot is dominating social media with its frighteningly good essays

 1. Nekem is jó lehet valamire ez a chat robot?

Igen, mi pedagógusok is széleskörűen tudjuk hasznosítani a munkánkban a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket. Íme néhány ötlet a teljesség igénye nélkül:

 • A chat robot képes teljes feladatlapokat előállítani a megadott témakör és szempontok alapján, és egyből kérhetjük tőle a megoldókulcsot is.

 • A differenciálás elősegítése céljából kérhetjük a robotot, hogy különböző szinteken foglalja össze vagy egyszerűsítse az adott irodalmi művet, tudományos koncepciót vagy akár a tananyag egy részét.

 • Vicces feladatot is készíthetünk, ha egy komplex fogalmat vagy definíciót egy rajzfilmkarakter, híres ember vagy celeb stílusában fogalmazunk meg az alkalmazás segítségével.

 • A program képes teljes számolási feladatok vagy kémiai egyenletek összeállítására, rendezésére és megoldására.

 • Ha megadjuk számára egy tanuló fogalmazásrészletét vagy feladatmegoldását, a robot képes azt kijavítani vagy másik megoldást javasolni.

Nagyon fontos, hogy a Chat GPT a hibás adatokat is rendkívül meggyőző stílusban tudja prezentálni, ezért az általa készített anyagokat minden esetben ellenőrizni szükséges!

 

 1. Hol érhető el ez a chat robot?

A ChatGPT a chat.openai.com címen érhető el. Egy rövid regisztráció után, a megküldött kód beírásával használható.

 

A cikk egy korábbi verziójában azt írtuk, hogy a Chat GPT nem fér hozzá az internethez, ezért friss adatokkal nem tud szolgálni. Ez akkor igaz volt, de 2023. március 23-án a chat robot internetelérést is kapott.

 – KT –


ikonOlvasószoba

A nagy sportdilemma: mit, mikor és hogyan sportoljon a gyermek?

A gyermeki fejlődés egy csodálatos út, tele izgalmakkal, újdonságokkal és felfedezni valóval, ahol mi, pedagógusok és szülők vagyunk az útitársak és segítők; a gyermek választja az irányt, mi kísér...

Tovább olvasom »

“Miért nem mennek kapálni?” – avagy a pedagógus egy napja (9. rész)

Nekem hogyan telik egy napom? Vagy egy hetem? Óvodapedagógus vagyok 7 éve és óvodavezető helyettes 2 éve, szívvel-lélekkel, aktívan telnek a mindennapjaim.

Tovább olvasom »

A digitális biztonság az óvodában kezdődik

Sokak számára még újdonságként hathat, hogy már az óvodákban is szükségessé vált a biztonságos és felelős internethasználatról beszélni, pedig a családi környezet után ez az első olyan hely, ahol a...

Tovább olvasom »