Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Miért jó, ha osztályfőnökként tanítja az etikát?

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. október 17.

Hogyan szakíthat több időt osztályfőnökként diákjai szociális és érzelmi nevelésére? Gondolkodott már azon, hogy etikát vagy erkölcstant tanítson nekik? Mutatunk egy egyszerű megoldást erre!

Osztályfőnöknek lenni különleges lehetőség. Egy osztálynyi gyermek bizalmába férkőzni nehéz feladat. Alsó tagozaton az osztályfőnök szinte egész nap a gyerekekkel van, nem csak a tanulásra, hanem személyes kapcsolatok kiéetikapítésére is sokkal több ideje van, mint később, a felső évfolyamokon.

5. osztálytól általában változik a helyzet, és az osztályfőnöknek egyre kevesebb idő jut a személyes kapcsolat kialakítására, a közösség építésére, a helyes életvitelhez vezető szokások kialakítására. Az együtt töltött idő heti néhány órára redukálódik, és gyakran előfordulhat, hogy a szaktárgyi órát kell osztályfőnöki teendőkkel, konfliktuskezeléssel, mediációval tölteni.

Az erkölcstan és etika tárgyak keretében lehetősége van olyan témákról beszélgetni az osztályával, amikkel egyébként is foglalkozik, mint osztályfőnök; önismeret, felelősség, egyéni döntéshozáshoz szükséges ismeretek, konfliktuskezelés, az egyén és a társadalom. Nagy kincs, ha a gyermekek olyan személlyel beszélgethetnek ezekről a fontos témákról, aki egyébként is aktív részese az életüknek, fejlődésüknek.

Az erkölcstan órák témáit felhasználhatja osztályközössége építésére, közösségformálásra, konfliktusok megelőzésére. Ehhez a felső tagozaton tanító, és középiskolai tanároknak a 2011. évi CXC. köznevelési törvény szerint a felső tagozaton tanítóknak egy 60 órás akkreditált továbbképzést kell elvégezniük, a középiskolai tanároknak pedig 120 kreditet kell teljesíteniük a témában.

 A módszertani képzések közül létezik olyan, amit otthon, a kanapén ülve bármikor elvégezhet. A Neteducatio Kft. minden pedagógus számára kínál online végezhető, akkreditált továbbképzéseket. 

 

Általános iskola alsó tagozatos tanítói számára:

Erkölcstan oktatása az általános iskola alsó tagozatában 30 óra – 30 kredit

Általános iskola felső tagozatos tanárai számára:

Erkölcstan oktatása az általános iskola felső tagozatában 60 óra – 60 kredit

Középiskolai tanárok számára:

Etika tantárgy oktatásának elméleti háttere és módszertana – Továbbképzés középiskolai tanárok számára 60 óra – 60 kredit

Etika oktatása a középiskolában 60 óra – 60 kredit

 

Polyecskó Dóra