Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Matematika az óvodában

Írta: Neteducatio Dátum: 2020. október 26.

Az egyik leggyakoribb kérdés az óvodai fórumokon a matematikai tapasztalatszerzés formáihoz kapcsolódik. Milyen formában, milyen eszközökkel, hány éves korban és mit mutassunk be a gyermekeknek?

 

Készített: Laczkó-Deák Virág

Az új ötletekre folyamatosan szükség van, főleg, ha egy az egyben beépíthetjük a heti tervünkbe. De sokszor egy-egy ötlet elég inspiráció ahhoz, hogy felrázzuk magunkat, és újult erővel vágjunk bele a tervezésbe. Ha pályakezdők vagyunk, akkor azért, ha pedig már régebb óta ezen a pályán dolgozunk, akkor pedig azért érdemes mindig keresni az újdonságokat. Számunkra is jobban eltelik a munkával töltött óvodai nap, ha a gyermekek is motiváltak, jól érzik magukat és napok múlva is emlegetik azt a „számolós” feladatot.

Ehhez ajánlunk egy ötletet, most megjelent könyvünkből, Kis tudósok könyve – Ismeretek és tapasztalatok a természettudományokról játékosan c. kiadványból.

 

Szükséges eszközök: A4-es papír, színes ceruza vagy filctoll, dobókocka, krepp papír

Rajzoljuk meg egy szivárvány vonalait (vagy nyomtassunk egy szivárvány színezőt), 6 színsáv legyen. Készítsünk el egy hatszínű dobókockát: kartonra rajzoljunk rá egy kockahálót, majd fessük be az oldalait. Olyan színeket válasszunk, melyből van krepp-papírunk. Az előkészületeken kívül egy sima, számpöttyös dobókockára és ragasztóra lesz szükségünk.

A játék tulajdonképpen vizuális tevékenység is.  A játékos dob a színes dobókockával és a számossal. Annyi krepp-papírgalacsint ragaszt fel a szivárvány sablonjára és abban a színben, amit dobott. Az győz, aki először elkészül a szivárvánnyal.

 

A kiadványban több mint 80 ötletet találsz a környezeti nevelés színesítéséhez, továbbá kidolgozott projekteket és tevékenységtervezeteket is!

Laczkó-Deák Virág – Kis tudósok könyve


ikonOlvasószoba

Ismerkedés az „apró népekkel”

Karczewicz Ági cinegecsoprtjából Kezdjük a napot egy kincskereső játékkal! Forgasd meg a szerencsekereket és keresgélj a kertben! https://wordwall.net/hu/resource/1511265/titkos-kert-2

Tovább olvasom »

A kézmosásról kicsiknek

Az óvodában és a kisiskolában is nagyon fontos az egészséges életmódra nevelés, ennek részeként a helyes higiénés szokások kialakítása.   Kezeinken körülbelül 200 különböző baktérium törzs tan...

Tovább olvasom »

Jó játék: (lenne) a hó, a jég (ötletek, ha még sincs)

Ötletek, ha még várni kell a hóra-jégre.   Készítette: Karczewicz Ágnes

Tovább olvasom »