Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 9. rész: Kollázsok

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. augusztus 12.

Készítette: Szélinger Henriett

 

    A gyerekek, mivel folyton figyelnek, tanulnak, kifinomultan érzékelik a körülöttük lévő világot, összegyűjtve az információkat folyamatosan keresik a határaikat, sőt próbálják túlhaladni azt. Mivel nagyon fogékonyak e korban a kreativitásra, feladatunk ennek feltételeinek a megteremtése, a kibontakozás megtámogatása. A vizuális alkotások közben, a kezdeti utánzási vágyat, sok kisgyereknél átveszi az a fajta kellemes érzés, hogy rájön, saját elképzeléseit, saját gondolatait, saját ízlésére szabva is megalkothatja. Megteremtheti egyedi, különleges világát az alkotás folyamatában. Ha ehhez még művészeti érdeklődését is fel tudjuk kelteni, ingergazdag környezetet teremtve nekik, még fokozódhat érdeklődési körük kiteljesedése.

Kezdetben a folyamat (firkálgatás, festegetés, gyurmázás, ragasztgatás) átélése lesz a gyerekek célja, nem a produktum. Azonban az egyes alapanyagok alapvető tulajdonságait megismerve, az alkotás, a létrehozás öröme is megjelenik majd.

Az egyik legszórakoztatóbb és nem túl bonyolult, viszont annál mutatósabb technika: a kollázs. Bár a kollázs, olyan alkotás, amely valamilyen felületen többféle dolog (fénykép, újság, különböző struktúrájú papírok és egyéb tárgyak stb.) csoportos felragasztásából áll, a gyerekekkel -az életkori sajátosságok miatt-, főleg papír-kollázsokat készítünk általában.

Egyszerű, élénk színű, maradék papírdarabokból például gyönyörű absztrakt alkotásokat hozhatunk létre különböző nagyságú és formájú papírok kivágásával, kompozícióba rendezésével és ragasztásával. Fokozhatjuk még az alkotás szabad megélését azzal, ha nem csak síkban, hanem akár térben is ragasztunk papírlapokat. Íveket, hullámokat, harmónika hajtogatásokat, és egyéb hajtásokat készítsünk a papírdarabokon, majd egy alaplapra térben ragasszuk fel őket.

1 2

 Játszhatunk a papír színével is egy-egy alkotás elkészítésekor úgy, hogy például háttérnek fekete papírt választunk. A fekete szín valahogy művészibb jelleget kölcsönöz egy egyszerű, ragasztott kompozíciónak is, mégis kevesen merik választani alapanyagnak, háttérnek. Vegyíthetjük a tépett és a vágott formákat is papírunkon, mert jól mutatnak egymás mellett az eltérően alakított papírlapok is, sőt használhatunk formalyukasztók által kivágott mintákat is. Vagy játszhatunk újságpapír csíkokkal is. Ezeket sem fontos ollóval szabályosra vágni és felragasztáskor is bíztathatjuk a gyerekeket, legyenek bátrak, merészek. Az interneten több híres kollázs-kép készítő művészt is találhatunk, melyeket akár meg is mutathatunk a gyerekeknek, hogy milyen lehetőségei vannak e technikának és milyen művészi szintre lehet emelni.

 

34

 

Színes újságpapírból egyébként olyan alkotásokat is készíthetünk, melyben fontos a színek harmóniája és ez adja meg a kompozíció lényegét. Persze itt lehet, hogy a megfelelő újság oldal megtalálása több időt vesz igénybe, mint maga az alkotás, de az is a folyamat része.

5

 

Ügyesebb gyerekekkel megpróbálkozhatunk azzal, hogy újságpapír darabokból az absztrakt alkotások mellett konkrét képeket is készítsünk ragasztással. Ez elég nehéz feladat, de kezdhetjük kisebb, egyszerűbb képekkel. Ha megfelelő minőségű és mennyiségű színes csíkot kínálunk fel a gyerekeknek, biztosan motiválni fogja őket az alkotásra.

     6 7 8

 

 

Ha sokszor készítünk különböző nyomhagyással, különböző technikákkal (festékes szivaccsal, csurgatással, buborék festéssel stb.) szép, mintás papírokat, akkor felhasználhatjuk őket egy különleges kép készítésére. Vágjunk hasonló nagyságú kis háromszögeket a korábban elkészített mintás papírjainkból és ragasszuk fel őket egy fehér kartonra, minél többet felhasználva belőlük.

    9 

Selyempapírból azért különleges a ragasztás, az alkotás, mert anyagánál fogva érdekes hatásokat érhetünk el. Variálhatjuk a színeket, a hatásokat a különböző színű anyagok egymásra ragasztásával. Fény felé fordítva még érdekesebb lehet az összhatás.

12
Még több ötlet itt: https://neteducatio.hu/uzlet/apro-kezek-nagy-muveszek/

 

Képek forrása:

https://craftwhack.com/colored-paper-collage-sculptures/

http://ideesnanoug.canalblog.com/archives/2012/11/04/25530267.html

https://hu.pinterest.com/pin/352899320778301829/

 

 


ikonOlvasószoba

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 8.rész: Textúrák és nyomhagyások

Készítette: Szélinger Henriett    A gyerekeket elvarázsolja és lenyűgözi, hogy egy hófehér, „tiszta” papíron képesek nyomot hagyni, rajzokat, festményeket készíteni. Különböző típusú, minőségű...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 7. rész: Az agyag

Készítette: Szélinger Henriett       Bármely évszakban és a nap bármely szakaszában (még akár a beszoktatási időben is) mindig jó döntés gyurmát elővenni gyerekeknek. Még a legkisebbek is bátran ve...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 6. rész: A papírszövés

Készítette: Szélinger Henriett     Régi, klasszikus, de ma is gyakorlatban lévő elfoglaltság lehet a gyerekek körében a szövés. Mi felnőttek is szívesen bújtatjuk a fonalat szövőkereten, vagy akár ...

Tovább olvasom »