Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 8.rész: Textúrák és nyomhagyások

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. július 25.

Készítette: Szélinger Henriett

 

 A gyerekeket elvarázsolja és lenyűgözi, hogy egy hófehér, „tiszta” papíron képesek nyomot hagyni, rajzokat, festményeket készíteni. Különböző típusú, minőségű papírokon különbözőképpen érvényesülnek, hatnak ránk az egyes ábrázolási technikák. A papírok általában (a színükön kívül) a vastagságukban és a felületük milyenségében térnek el. Nem szabad megijednünk attól, hogy az egyes papírok milyen technikákra vannak kitalálva. Próbálkozzunk szabadon az egyes papírtípusokkal való alkotásokra, sőt hozzunk létre újfajta textúrájú, újfajta, sajátos mintázatú papírokat is.

Hangulatokat, érzéseket vihetünk bele egy-egy nyomhagyásos technika kivitelezésébe, amivel bővíthetjük mindennapos repertoárunkat, eszközkultúránkat. A különböző folyamatok során megőrizhetjük a papír természetességét, karakterét kicsi változtatással, de akár egy egészen más hatást keltő alapanyagot is létrehozhatunk. A gondos megmunkálással pedig egy egyedülálló esztétikai értékekkel bíró kreatív “anyagot” hozhatunk létre.

A papír textúráját tehát úgy tudjuk izgalmassá tenni, ha szerkezetében vagy felépítésében megváltoztatjuk.

Például, ha összegyűrjük és úgy festjük be. A gyűrődéstől és a festék alapanyagai miatt egészen különleges hatást kapunk, amit még esetleg azzal fokozhatunk, hogy gyűrés előtt be is vizezzük a papírunkat.

 

    0 1

Remek csomagoló papír vagy esetleg egy szép fekete tusrajznak vagy fekete filctollas rajznak az alapja, háttere lehet az így elkészült papírlap.

Nyomot hagyni nagyon sok mindennel lehet. Akár a legegyszerűbb dolgokkal is, mint például a szívószál. Párat összegumizunk és hajlítható végeiket sugárszerűen kihajtjuk, aztán festékbe mártás után virág, vagy csillag vagy „tűzijáték” formát is kaphatunk, ha a mintával nyomokat hagyunk.

  3 4

 

 

 

 

Egy másik nagyon sokoldalú anyag a „buborékfólia”. Ez egy csomagolóanyag, mely számos nevet kapott már a hétköznapi nyelvben: pukkanós fólia, puki fólia, pattogtatós fólia. 😊 Akár úgy, hogy egy kesztyűszerűséget készítünk belőle, akár úgy, hogy ráerősítjük valamire, majd festékbe mártjuk és nyomokat hagyunk vele, az eredmény különleges hatású lesz.

5 6

 

 

Kisebb festőhengerre vagy úgynevezett „szöszhengerre” is ragaszthatunk dekorgumi lapokból kivágott formákat, vagy egyéb, kissé domború dolgokat, melyekkel szintén nagyon szép mintákat varázsolhatunk papírunkra.

 

7 8 9

 

 

 

Újságpapír lapokat, sérült vagy esetlegesen kidobásra szánt könyv lapjait befesthetjük a szivárvány minden színével. Daraboljuk fel, akár olló használata nélkül is, egyszerű tépéssel és ragasszuk fel kedvünkre egy lapra. Mesés kompozíciókat, kollázsokat kapunk így, melyeket akár formára is vághatunk, de magában is csodás látvány a szemnek.

10

 

 

Krepp papír vagy esetleg selyempapír festéktartalmát felhasználhatjuk úgy, hogy a belőlük tépett színes darabokat egy fehér lapra tesszük és bevizezzük, ezután a nedves krepp papír kiengedi a színét és nyomot hagy a papíron. Száradás után távolítsuk el a színes darabokat. Emberrajzok, vagy egyéb alkotások háttereként is szolgálhat az elkészült alap.

Az üres lapra fehér zsírkrétával rajzoljunk valamit és utána jöhet rá a vizes krepp papír, majd száradás után azokat levéve előrajzolódik eredeti mintánk.

 

11 12 13

 

 

 

Kartonpapír darabokra erősítsünk gumikat vagy fonalat többféle szisztéma szerint. Az így kapott felülettel nyomot hagyhatunk a papírunkon.

14 15 16

 

Még több ötlet itt: https://neteducatio.hu/uzlet/apro-kezek-nagy-muveszek/

 Képek forrása:

 

https://buggyandbuddy.com/crumpled-paper-art-for-kids-inspired-by-ish/

http://nounou27.canalblog.com/archives/2014/07/16/30259724.html

https://www.sciliy.com/2545/environmentally-friendly-diy-is-worth-learning/30/

http://gelliarts.blogspot.com/2016/05/beautiful-image-transfers-on-gelli.html

https://hu.pinterest.com/pin/666110601107059860/

 

 

 

 


ikonOlvasószoba

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 7. rész: Az agyag

Készítette: Szélinger Henriett       Bármely évszakban és a nap bármely szakaszában (még akár a beszoktatási időben is) mindig jó döntés gyurmát elővenni gyerekeknek. Még a legkisebbek is bátran ve...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 6. rész: A papírszövés

Készítette: Szélinger Henriett     Régi, klasszikus, de ma is gyakorlatban lévő elfoglaltság lehet a gyerekek körében a szövés. Mi felnőttek is szívesen bújtatjuk a fonalat szövőkereten, vagy akár ...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 5. rész: A nyomda

Készítette: Szélinger Henriett   Izgalmas kézműves és művészeti technika lehet a „nyomdázás” vagy még inkább a saját készítésű bélyegzőkkel való játék, alkotás. Szórakoztató időtöltés már az i...

Tovább olvasom »