Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 4. rész: A fonal

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. június 27.

Készítette: Szélinger Henriett

 

Biztos, hogy sokan vagyunk olyanok, akiknek kisgyermekként anyukája, nagymamája kötött vagy horgolt valamilyen ruhadarabot. Jó emlékkel gondolunk vissza a pergő fonal táncára, ahogyan a kötőtűk között életre kelt vagy a kellemes érzésre, mely a fonal tapintásakor járt át minket.

Az is biztos, hogy sokunknak lapulnak a kreatív dolgokat tároló fiókjában, szekrényében maradék fonalak. Amikor szeretnék néhány gyors, érdekes kézműves ötletet betervezni, ami hosszú időre és tartalmasan lekötheti a gyerekeket, biztos, hogy a fonal előbb-utóbb előkerül. Nem véletlenül, hiszen nagyszerű erőforrás, a gyerekek élvezik a vele való alkotást, játékot, és eléggé sokoldalú eszköz.  Régi, népi játékoktól kezdve modern dolgok alkotásán át, egyszerűbb és bonyolultabb technikákon keresztül igazán sok mindenre alkalmas.

Az egyik legismertebb dolog, amelyet készíthetünk a fonalból (még mielött a kötés, horgolás fortélyait elsajátítanánk) a pom pom. Napjainkban már vásárolhatunk pom pom készítő műanyag eszközt, de a hagyományos villa vagy karton köré tekert fonalakból is gyönyörű pom pomkák születhetnek, melyekkel remek lehetőség nyílik például matematikai tartalmú „feladatok” játszására. Csoportosíthatjuk, halmazokat hozhatunk létre nagyságok, színek szerint vagy sorba rendezhetjük őket, esetleg alakzatokat is kirakhatunk pom pomokból. Ráadásul, ha felfűzzük, szép dekorációja lehet a szobának is. Hasonló kategóriák, hasonló megmunkálási, felhasználási lehetőségek  a bojtok, rojtok is.

1

Ha a pom pom készítést szeretnénk tovább fejleszteni, akkor akár kis lényeket, szörnyecskéket is alkothatunk belőle zsenília drótok és papír- vagy műanyag szemek segítségével.

3 2

Séta során előfordul, hogy ágakat, botokat gyűjtenek a gyerekek, amiket aztán remekül feldobhatunk élénk színű fonalakkal, ha körbe tekertük őket. (Egyébként, ha erős kartonból különböző formákat vágunk ki -szív, tulipán, csillag, hold, felhő, betűk, számok, bármi- szintén kőrbe tudják tekerni fonalból a gyerekek és szép hatást érhetünk el vele.)

4 5

A botokból és a fonalakból készíthetünk hagyományos „pókszövést” is, ami bármikor bevethető ötletként a gyerekek között, mert biztos a siker. 3 vagy 4 ágat középen összekötünk fonallal, majd a fonalat úgy tekerjük körbe az ágakon, hogy minden ágra ráhurkoljuk azt.
6

Orvosi „falapocskát” használva, hasonló technikával akár teknősbéka is alakítható. Az elkészült művekkel pedig kitalált meséket, történeteket is eljátszhatunk.

7

 

A mesélésre – a játékon kívül – a „fonal-babák” is nagyon alkalmasak lehetnek, de szintén jók mennyiségi megismeréssel kapcsolatos játékokra, esetleg család témakör feldolgozására. Vagy csak egyszerűen szünidős elfoglaltságként is kiváló lehet az elkészítésük.

8 10

 

 

Fonalból fonhatunk vagy szőhetünk karkötőket is, vagy a lányok hajfonatát is díszíthetjük vele.

10

Egy csodálatos művészi tevékenységet érhetünk el a gyerekekkel, ha festék nélkül, fonalak segítségével alkotunk meg egy képet. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy átlátszó, öntapadó könyvborítóra fonaldarabokat rakunk kedvünk szerint, majd gyönyörködünk az alkotásunkban.

11

Fújjunk fel egy kis, kerek alakú léggömböt. Indítsunk el egy – előzőleg vízben feloldott tapétaragasztóba mártott – fonalat a ballon körül véletlenszerűen. Fedjük be az egész léggömböt a fonallal és próbáljunk meg szép, egyenletes „mintát” létrehozni. Hagyjuk a ragasztós fonalat legalább egy napig száradni, majd utána vegyük ki a lufit és már akaszthatjuk is fel az elkészült, hangulatos lampionokat. Biztos, hogy meghitté varázsolja a nyári pillanatokat.

 

13

Még több ötlet itt: https://neteducatio.hu/uzlet/apro-kezek-nagy-muveszek/

Képek forrása:

https://www.thirtyhandmadedays.com/make-your-own-gods-eye/

https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.stuckwithewe.com/2018/08/10-yarn-crafts-for-kids.html&prev=search

https://tipjunkie.com/yarn-dolls-easy-craft/

https://agrandelife.net/monster-buddies/

https://pandaart.hu/blog/csomozott-karkoto-keszites-alapok-indian-csomozas/

 


ikonOlvasószoba

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 3.rész: A vízfesték

Készítette: Szélinger Henriett Minden óvodában, iskolában, sőt, talán még az otthonokban is alap felszerelés vizuális alkotások megjelenítéséhez a vízfesték. Nem kell hozzá más, mindössze egy viszo...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek 2. rész: A papírtányér

Szerző: Szélinger Henrietta A művészeti- vagy vizuális alkotás és annak folyamata csodálatos élmény- és tapasztalatszerzési lehetőség mindenkinek, de főleg a gyerekek. Az egyik, talán legolcsóbb al...

Tovább olvasom »

Nyár van, nyár – 1. rész

Karczewicz Ágnes gyűjtése Nyáron a kertben, az udvaron, játszótéren, a strandon, a vízparton sok lehetőség van rá, hogy a gyerekek homokozóban játsszanak. A várépítés, sarazás és a homoksütik készí...

Tovább olvasom »