Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 10.rész: Pontok, pöttyök és körök

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. augusztus 22.

Készítette: Szélinger Henriett

    

Néhány pötty egy papíron sok embernek pusztán foltokat jelentenének. Ám a gyerekek számára akár művészeti projektek alapjai is lehetnek, amelyek várják, hogy „történjen” velük valami érdekes! Ez a típusú játék, ábrázolási mód is alkalmas lehet arra, hogy beindítsa a kreatív gondolkodást. Nem csak könnyen elkészíthetők, de szórakoztatóak is!

Pöttyökkel, foltokkal kapcsolatos alkotások többféle módon készíthetőek. Különböző textúrájú papírokat és egyéb alapanyagokat is használhatuk az alkotáshoz: karton, fehér papír, színes papír, akár egy sima felületű kő, bármi érdekelheti a gyerekeket. Ezen kívül sok mindennel előállíthatunk pöttyöket egy papírlapon. Akár nyomhagyással is például egy radíros ceruza végével, vagy fülpucoló pálcikákkal (esetleg kínai evőpálcikákkal), vagy akár vághatunk is ki színespapírból köröket, különböző méretekben, színekben. Érdekes dolgok születhetnek a különböző technikák, különböző eszközök segítségével.

21

 

 

 

 

Kirakhatunk a gyerekeknek egy hatalmas papírt és mellé festéket, zsírkrétát, színes ceruzát, valamint olyan tárgyakat, melyeket, ha körbe rajzolnak, szabályos kőr formát kapnak majd. Ez biztosan inspirálni fogja őket. Aztán mehet is a közös alkotás. Akár egy önkifejezés is lehet ez, megsegítve az eszközök felkínálásával az önbizalmat is.

                 3                                       

Fehér papírral kinyomtathatunk vagy megrajzolhatunk különböző állatok kontúrját. Tegyünk ki még a gyerekeknek különböző színű festékeket edényekbe és mindegyik színű festékhez legyen vattapálca is. A festékbe mártott fülpucoló segítségével töltsük ki az állatok körvonalait pontnyomtatással, majd a papír többi részét is.

54

A 20. század eleje a képzőművészetben számos kísérletet hozott magával, amelybe beletartozott az expresszionizmus is. Paul Klee például figyelemre méltó expresszionista volt. Klee Svájcban született, de később Németországba költözött, ahol csatlakozott egy művész barátjához, Kandinszkij-hez, hogy expresszionista technikát tanítson művészeti hallgatók számára. Kandinszkij Oroszországban született és, mint Klee, szintén Németországba költözött, hogy feltárja művészet iránti szenvedélyét. Az expresszionista stílus egyszerű formákat, vonalakat és merész színeket használ. Mutassunk a gyerekeknek e két festő által festett festményeket (a témára való tekintettel most a körök legyenek középpontban) és bátorítsuk őket, hogy készítsen egy olyan műalkotást, amely kifejezi az érzelmeiket és körökből, pöttyökből állnak.. A művészet egy csodálatos módszer arra, hogy a gyermekek kifejezzék önmagukat!

6 7

 

 

Kisebbekkel kipróbálhatunk egy érdekes technikát, amelynek eredménye még mutatós is lesz. Muffin sütőforma alját fessük be különböző színekre és nyomjunk rá egy papírlapot, hogy a festék nyomot hagyjon rajta.

8 9

Köröket egyébként akár dugónyomattal is előállíthatunk papírra, például az adott évszaknak megfelelő színeket használva egy fa kidíszítéséhez. Élénk színeket használva pedig  egy vászonszatyor mintájaként is díszeleghetnek.

10 11

A színes papírkörök még a csoportszoba dekorációjaként is jól mutatnak és ezeket is kivághatjuk a gyerekekkel közösen.

12

Közös nagy alkotásokra is buzdíthatjuk a gyerekeket. Lehet óriás lapra festett, különböző nagyságú, színű körök, pöttyök kiegészítése vagy fehér lapból kivágott körök kidíszítése és kompozícióba rendezése is.

13 14

 Végül pedig gyurmából sem csak gömbölyíthetünk, hanem kilapítva díszíthetjük is olyan eszközökkel, amely kőr formákat nyomnak rá.

 

15 16

Még több ötlet itt: https://neteducatio.hu/uzlet/apro-kezek-nagy-muveszek/

 

Képek forrása:

https://artfulparent.com/muffin-tin-printing/

https://artfulparent.com/playdough-fun-for-kids/

https://artfulparent.com/19-dot-art-ideas-for-kids/

https://mosswoodconnections.com/activity/sticker-and-dot-markers-fine-motor-art-project/

http://www.abrakadoodle.com/blog/expressionism-sharing-your-emotions-2/

https://www.weareteachers.com/the-dot-activities/


ikonOlvasószoba

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 9. rész: Kollázsok

Készítette: Szélinger Henriett       A gyerekek, mivel folyton figyelnek, tanulnak, kifinomultan érzékelik a körülöttük lévő világot, összegyűjtve az információkat folyamatosan keresik a határaikat...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 8.rész: Textúrák és nyomhagyások

Készítette: Szélinger Henriett    A gyerekeket elvarázsolja és lenyűgözi, hogy egy hófehér, „tiszta” papíron képesek nyomot hagyni, rajzokat, festményeket készíteni. Különböző típusú, minőségű...

Tovább olvasom »

Kreatív és szórakoztató vizuális ötletek óvodás gyerekeknek – 7. rész: Az agyag

Készítette: Szélinger Henriett       Bármely évszakban és a nap bármely szakaszában (még akár a beszoktatási időben is) mindig jó döntés gyurmát elővenni gyerekeknek. Még a legkisebbek is bátran ve...

Tovább olvasom »