Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kezdeményezés, motiváció

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. március 13.

A kisgyermekeket általában külső forrásból érkező ingerek motiválják: egy feltűnő, színes kép, izgalmas hang, finom illat, kellemes érintés. Nincs ez másképp a közös tevékenységre való invitáláskor sem, amikor – az erős belső motiváció, a kíváncsiság mellett – valamilyen figyelemfelkeltő módszert alkalmazunk: pl. előkészítjük a színes festékeket az alkotáshoz, betoljuk a csoportba az ebédet, kézen fogva játszani hívjuk őket vagy bábokkal mesélünk.

A kezdeményezés három módját különíthetjük el:

  • spontán: az aktuális helyzethez, a gyermek tevékenységéhez igazított, előre nem tervezett. Szükséges hozzá egy széles körű repertoár, hogy mindig legyen a tarsolyunkban egy-egy mese, vers, játék, dalocska stb., ami az éppen aktuális játékhoz, történésekhez, témához, de akár a gyermek lelki állapotához is illik.
  • indirekt: a pedagógus valójában előre megtervezi a kezdeményezést, a gyermek számára mégsem hat direkt módon. Ezt tesszük, amikor érdekes, figyelemfelkeltő tárgyat helyezünk a csoportszobába, amiről tudjuk, hogy előbb utóbb feltűnik valamelyik gyereknek. Ide tartozik a báb mint eszköz is.
  • direkt: a motiváció maga a kezdeményezés, tehát már mesélünk/éneklünk, és ez iránt kezd érdeklődni a gyermek. Később a kialakított szokások (pl. mesegyertya gyújtás, mese előtt ugyan az a dal/furulyaszó) is így hatnak.

Fontos ebben az életkorban a kíváncsiságukra alapozni, hagyni, hogy olyan kezdeményezésbe vonódjanak be, ami iránt érdeklődnek, a direkt foglalkoztatásnak a bölcsődében helye nincs. A mese, vers, dal kezdeményezések célja a közös játék, a beszédkedv felkeltése/fenntartása, a szókincs bővítése, az anyanyelv minél biztosabb elsajátítása. Ezek a játékos tevékenységek mozgásba ágyazva még élvezetesebbek a kisgyermekeknek, ezentúl változatos képességterületeken is fejlődnek.

 


ikonOlvasószoba

Utazás Hajnalvölgybe

  Megjelent a MODERN MESESAROK legújabb kiadványa!   Deák Virág Elza Hajnalvölgyben című mesekönyve   Emlékszik milyen volt a nagymamához utazni? Milyen volt az ott töltött idő? A nagyi l...

Tovább olvasom »

Egy nap, csak óvodapedagógusoknak

Már második alakalommal szervezünk szakmai napot a Nagykovácsi Kispatak Óvodával közösen. A tavaly nagy népszerűségnek örvendő rendezvény idén március 24-én kerül megrendezésre, témája az óvoda-isk...

Tovább olvasom »

Minősítés lépésről lépésre

Minősítés. Fenyegető szó. Nem a kedvencünk. De mitől is tartunk annyira? Nagy munkával elkészített portfóliónk feltöltése után mi vár még ránk?

Tovább olvasom »