Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Jogszabályi változások a következő tanévre

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. augusztus 08.

A pedagógusok előmeneteli rendszerét szabályozó rendeleten kívül adódott még néhány változás, melyre oda kell figyelnünk a kezdődő tanévben. Lássuk, melyek ezek!

Cikkünk áttekintést ad az induló tanév előtt arról, hogy a 326-os rendelet mellett milyen egyéb jogszabályi változásokkal indítjuk a 2016/2017-es tanévet.

Több ponton módosult a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet, mely 2016. május 21-én lépett hatályba.

A fontos változások a következők:

Néhány szolgáltatás kikerült a köznevelési alapfeladatok térítésmentes kategóriájából általános és a középfokú iskolában:

  • Eddig ingyenesen biztosított munkaruha, egyéni védőfelszerelés és tisztálkodási eszköz a gyakorlati képzéshez; valamint a szintvizsga, a különbözeti vizsga, a második és a további javítóvizsga, a szakmai alkalmassági vizsga, a pályaalkalmassági vizsgálat fizetőssé válik.
  • A tanulmányi és szakmai verseny, szakkör, érdeklődési kör, diáknap, az énekkari foglalkozás, más művészeti tevékenység, az iskolai sportkör, a házibajnokság, az iskolák közötti verseny, bajnokságok szintén térítéskötelesek, de az intézmény az osztályok heti időkeretének terhére megszervezheti ezeket a foglalkozásokat, így azokat továbbra is ingyen lehet igénybe venniük a tanulóknak.

Nagyon fontos, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe összesen heti 4 óra erejéig beleszámít a diákönkormányzati (heti 1 óra) és az osztályfőnöki munka (heti 2 óra), illetve a munkaközösség-vezetés (heti 2 óra), tehát ez órakedvezményt jelenthet, hetente maximum 4 óra erejéig.

A pedagógusok minősítésével kapcsolatban is változásokra számíthatunk 2016. szeptember 1-jétől.

  • A nem kötelező minősítő eljárásra jelentkezési határidő módosul: a minősítés évét megelőző év április 30-ról március 31-re, melyet az intézményvezető április 15-ig rögzít a rendszerben.
  • A pedagógus a portfólióját november 25-ig kell, hogy feltöltse az informatikai támogató rendszerbe az eddigi november 30. helyett.
  • Az a Pedagógus I. fizetési fokozatba sorolt pedagógus, akinek 2016. szeptember 1-jén az öregségi nyugdíj eléréséig 7 évnél kevesebb van hátra, 2017. január 1-jén automatikusan minősítő eljárás nélkül Pedagógus II. fokozatba lép.
  • A 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fizetési fokozatba sorolt pedagógus besorolása minősítő eljárás nélkül véglegessé válik.
  • Azok a pedagógusok, akik sikeres minősítésen estek át, legalább 3 évre mentesülnek a tanfelügyelet alól.

2016 szeptemberétől szélesebb mozgásteret adnának az iskoláknak a megtanítandó tananyag meghatározásában, feldolgozásában. Ez összefüggésben áll a NAT tervezett változtatásaival, de ezekről egyelőre spekuláció lenne többet beszélni. Várjuk a módosító tervezetek életbe lépését!

Váczi Dorottya

 


ikonOlvasószoba

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők minősítése

Megjelent a 326-os kormányrendelet módosítása! A nyári pihenés alatt nem szívesen olvasná el a minősítés változásáról szóló rendeletet? Mi összeállítottunk az Ön számára egy kivonatot, cikk-sorozat...

Tovább olvasom »

Új rendeletek, amiket jó, ha ismer

Megjelent a 326-os kormányrendelet módosítása! A nyári pihenés alatt nem szívesen olvasná el a minősítés változásáról szóló rendeletet? Mi összeállítottunk az Ön számára egy kivonatot, cikk-sorozat...

Tovább olvasom »

Kreatív sarok: Dinnye-mánia

Itt a nyár, itt a dinnye-szezon! Olvass tovább és megtudod, milyen remek dolgokat tudsz készíteni dinnyéből, akár egy kerti partira (vagy panel-partira) készülsz, akár a családodat örvendeztetnéd m...

Tovább olvasom »