Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Jó játék: a kávé (zacc, kapszula, filter)

Írta: Neteducatio Dátum: 2020. január 14.

Tea,  (homlokát simítjuk)
Kávé, (állát simítjuk)
Cukor, (jobb arcát simítjuk)
Rum, (bal arcát simítjuk)
Bumm! (tenyérrel enyhén orrba ütjük)

 

Készítette: Karczewicz Ágnes

1. A kávé, mint festék

Főzzünk le egy adag kávét! Forraljuk vissza a felére, hígítsuk a duplájára! Így különböző árnyalatokat kaphatunk és már „régiesíthetjük” is a papírt, festhetünk, batikolhatunk textilt. Festhetünk gyapjút, gyapjúfonalat (színátmenetest is). Sőt, még barnás húsvéti tojásokat is.

 

 

 

Papír batikolás

Az előre feloldott különböző sűrűségű kávét a hosszában összegyűrt papírra folyatjuk, mintha egy tűzhányó oldalán lefolyna a láva. Picit állni hagyjuk, hogy jól beszívja a papír a festéket. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, amíg az összes színárnyalat felkerül. Minden alkalommal kicsit áthajtogatva a még tiszta felületre. Egy törölköző segítségével kinyomjuk a papírból a maradék nedvességet, és hagyjuk megszáradni. Vasalóval simára vasaljuk.

 

 

Textilfestés jéggel, kávéval

Amire szükség lesz: instant kávé vagy textilfesték (por alapú), textil, rács, vödör, jég (sok).

  • és 5 ek. ecet, 1 l víz (anyagmennyiségtől függően)

 

  • Öntsetek vizet egy vödörbe, és szórjátok bele a sót és ecetet – annak függvényében, hogy mekkora adag textilt szeretnétek befesteni. Addig keverjétek az egyveleget, míg teljesen fel nem oldódik benne a só, majd áztassátok bele körülbelül 15 percre a kiválasztott textilt. A só és ecet segít, hogy tartós maradjon majd a festék az anyagban.
  • Tegyétek rá a rácsot egy vödörre, csavarjátok ki az anyagot, gyűrjétek jól össze, majd mehet is a rácsra. Minél jobban összegyűritek, annál izgalmasabb lesz a végeredmény.
  • Halmozzátok rá a jeget az anyagra, majd szórjátok a jégre az instant kávét vagy festékport (lehet többféle szín is egyszerre). Nem kell, hogy egységesen szórjátok, sőt!
  • Hagyjátok pihenni 24 órán keresztül, anélkül, hogy hozzányúlnátok.
  • 24 óra elteltével öblítsétek ki az anyagot, szárítsátok meg, majd vasaljátok ki.

 

 

Textilfestés kávés jégkockával

Kisebb muffin formába öntsünk különböző színárnyalatúra kikevert kávét és állítsunk bele egy-egy botot, majd fagyasszuk meg a mélyhűtőben. A festeni kívánt textilt áztassuk be ecetes sós vízbe. Csavarjuk ki és még nedvesen fessünk rá a jeges pálcákkal, majd szárítsuk meg és vasaljuk át az anyagot. Befejezésül és a legegyszerűbb: festés kávéval.

 

 

 2. A kávézacc

A kávézacc jótékony hatása közismert. A virágok, növények fejlődését nagyban elősegíti. Már ezért is érdemes gyűjteni. A szobanövényekre szórhatjuk, vagy a kiskertek földjét dúsíthatjuk (ráadásul a csigákat is távol tartja) és lassan itt a palántaültetés ideje. A kávézaccot ne felejtsétek el belekeverni a virágföldbe!

 

Kávézacc kell a földgyurmába is:

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 csésze só, ½ csésze kávézacc, 1 ½ kanál majonéz, 2 csésze víz, 1 evőkanál olaj

Közepes lángon, folytonos kevergetés mellett az alapanyagokat összefőzzük, amíg a massza össze nem áll (2-3 perc), majd levesszük a tűzről. A még meleg tésztát kézzel gyúrjuk át még 2-3 percig és már indulhat is a játék:

 

3. A kávékapszula

A különböző színű, formájú kapszulák amellett, hogy matematikai tapasztalatok sokaságát rejtik magukban (formakirakó, számlálás, sorozatok, halmazalkotás, relációk) kézműves alkotások sokaságára is használhatók. Az interneten rengeteg ötlet megtalálható, ezekből egy párat kiválasztottam inspirációnak:

 

4. A kávéfilter

 

 

 

 


ikonOlvasószoba

Jó játék: a tök, a tökmag

  7 nap 7 ötlet „Öt ördög öt tököt gödörbe dögönyöz.” „Tökkelütött ördög töméntelen tökmagot tarisznyába tömköd.”   Készítette: Karczewicz Ágnes  

Tovább olvasom »

Jó játék: a dinnye (Lőrinc napja – szeptember 5.)

Karczewicz Ágnes ötletei „Fordulj dinnye, lódulj zsák…” 7 nap, 7 ötlet   A közhiedelem szerint a dinnye e naptól kezdve már nem olyan finom, mert lőrinces. Az angol-szász néphagyomány a hullóc...

Tovább olvasom »

Jó játék: a gesztenye

Készítette: Karczewicz Ágnes „Sünilabda, zöld a színe, ősszel pottyan le a fűbe. Benne barna golyó lapul, nagyot pattan, hogyha gurul.” 7 nap – 7 ötlet

Tovább olvasom »