Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Jó játék: a tök, a tökmag

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. november 04.

 

7 nap 7 ötlet

„Öt ördög öt tököt gödörbe dögönyöz.”

„Tökkelütött ördög töméntelen tökmagot tarisznyába tömköd.”

 

Készítette: Karczewicz Ágnes

 

 

 

1. Mozgásos játékok: (A tökgurítás, -cipelés, talicskázás, akadálypályák legyőzése mellé még egy-két ötlet).

  • Mozgásutánzó: A gyerekek vonalban állnak egymás mellett. Az első kiáll a többiek elé, és mozgásokat mutat, amit utánozni kell. Amikor a többiek más „mutatót” akarnak, akkor azt mondják: „Tejbekása lipitylotty, tökkáposzta kapaszkodj!”, akkor a „mutató” a sor végére megy, és azt mondja ”Hazamegyek, hazamegyek, tököt eszek.” és a következő gyerek mutat.
  • Tökfogó (Ki lesz a tökkelütött?): A fogónál van egy kis tök és futás előtt azt mondja: „Este virágzik a tök, én a fejedre ütök”. Akit megfog annak a fejét „megkoccintja” a tökkel és az azt kiabálja: „Égszakadás, földindulás, fejemen egy koppanás. Én vagyok a fogó!) 
  • Töklopó: A gyerekek kört alkotnak, középre teszünk egy nagyobb tököt, melyet egy gyerek – a csősz – bekötött vagy lehajtott fejjel vigyáz. A körben állók/ülők közül mutatással kiválasztjuk az ördögöket, akiknek el kell lopniuk a tököt úgy, hogy nesztelenül közelítik meg a csőszt. Abban az esetben, ha a csősz neszt hall, abba az irányba mutat ahonnan a hangot hallotta, ha helyes az irány, akkor a mutatott ördög megáll, ha nem helyes, akkor mind a 3 játékos továbbmehet, leül ott, ahol éppen tart. A többiek továbblopakodnak. Amennyiben mind a három játékost kiejti a csősz, továbbra is ő marad a tök mellett és új ördögöket választunk. Az új csősz az lesz, aki elsőnek megérinti a tököt.

2. Fejlesztő játékok

 

  • Formakövetés (nyitott és zárt vonalak)

Készítsetek egy fénydobozt és a tetejére rögzítsetek egy fóliát, melyre különböző formák, vonalak, körvonalak vannak rajzolva. A vállalkozó gyerekeknek tökmaggal kell kirakni, követni azokat.

(A fénydoboz egyébként is az egyik kedvencem és szerencsére a gyerkőceimé is. Elkészítése nagyon egyszerű. Egy műanyag átlátszó dobozba beleteszünk karácsonyi izzósorokat. A tetejét megfordítjuk és megtöltjük az éppen aktuális alapanyaggal és már csak a fantázián múlik, hogy mire is használjuk.)

 

Ha éppen tökmaggal raknád tele, de szeretnéd, ha színesek lennének, akkor így tudod megfesteni (a rizst és a fehér babot is így lehet színesre varázsolni):

Amire szükségetek lesz:

  • 1/2  – 2/3 csésze meleg víz – színenként
  • 1 evőkanál ecet – színenként
  • ételfesték

 

Tervezzétek el, hány és milyen színben kívánjátok megfesteni a tökmagokat. Az előkészített csészékbe, edényekbe töltsétek bele a meleg vizet, majd adjátok hozzá az ecetet! Tegyétek bele a kiválasztott festéket és keverjétek össze. Öntsétek bele a szárított tökmagot, majd keverjétek össze. Minél tovább marad az ecetes vízben a tökmag, annál sötétebb színűvé válik. 

 

6. A recept

Fehércsokis sütőtök lekvár

Hozzávalók:

80 dkg sütőtökpüré (sütve, hámozva, összetörve)
20 dkg cukor
1 tábla fehér csokoládé
½ teáskanál zselatin

A hozzávalókat összekeverjük egy lábasban. Érdemes a fehér csokit vízgőz felett felolvasztani, és így hozzáadni a tökhöz, mert sokkal kevesebb ideig kell kavargatni a krémet, kb. 10 percig.

Az elkészült krémet üvegekbe töltjük, majd lezárás után pár percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, így tartós lesz!

 

7. Márton nap

Nem tudom, hogy hol és milyen hagyományokkal ünneplik Márton napját, de nálunk lassan egy évtizede, hogy megemlékezünk erről a napról is. Halloween helyett ilyenkor, a lámpásfelvonulás mellett, a szülőkkel és a gyerekekkel közösen készített tökszobor kiállítás is ekkor van.

Arra gondoltam, hogy befejezésül megosztok egy-két képet a régebbi évek alkotásaiból, és ráadásul a legendát és egy verset, hátha fel tudjátok használni a héten.

 

 

 

 

 

 


ikonOlvasószoba

Jó játék: a gesztenye

Készítette: Karczewicz Ágnes „Sünilabda, zöld a színe, ősszel pottyan le a fűbe. Benne barna golyó lapul, nagyot pattan, hogyha gurul.” 7 nap – 7 ötlet

Tovább olvasom »

Jó játék: a kukorica (Szeptember 29.: A kukoricatörés kezdete)

Készítette: Karczewicz Ágnes   7 nap 7 ötlet   A kukoricafosztás, morzsolás esetleg darálás után kezdődhet a játék: Csőszkunyhó építés Kellékek: 4-5 szál 2 méteres akáckaró, erős zsineg, 150-2...

Tovább olvasom »

Jó játék: a dinnye (Lőrinc napja – szeptember 5.)

Karczewicz Ágnes ötletei „Fordulj dinnye, lódulj zsák…” 7 nap, 7 ötlet   A közhiedelem szerint a dinnye e naptól kezdve már nem olyan finom, mert lőrinces. Az angol-szász néphagyomány a hullóc...

Tovább olvasom »