Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Játékos képességfejlesztés az óvodában

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. szeptember 06.

Az óvoda egy varázslatos, biztonságos hely, ahol jó együtt lenni, ahol jó mesét hallgatni, énekelni, táncolni… vagy csak odabújni az óvó nénihez. Mit csináltál ma az óvodában? – kérdezi a szülő gyermekét hazafelé. És a gyermek legtöbbször azt válaszolja: Semmit, csak játszottam.

Ez így van rendjén! Célunk, hogy a gyermek biztonságban érezze magát a csoportban, jókat játsszon, szabadon tapasztaljon, felfedezzen… persze tudjuk, hogy e tevékenységek közben csak úgy ragad rá a tudás! Az óvodapedagógusok feladata az, hogy a személyiség fejlődését komplex módon támogassa, a gyermeki én kibontakozását elősegítse, és ahol szükségét érzi, ott irányított módon beavatkozzon. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy a beavatkozás (vagyis a célzott fejlesztés) is játékos módon, a gyermek érdeklődési körének, egyéni szükségleteinek figyelembe vételével történjen.

 

heart-762564_1920

 

A fejlesztést komoly munka előzi meg: a megfigyelésre, a saját benyomásainkra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ezek mind segíthetnek abban, hogy a legtöbb segítséget, támogatást tudjuk nyújtani a kisgyermeknek.

 

 

 

 

 

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról tartalmazza: „93/A §. (1) A gyermek fejlődését nyomon követő dokumentáció a gyermek fejlődéséről folyamatosan vezetett olyan dokumentum, amely tartalmazza a gyermek fejlettségi szintjét, fejlődésének ütemét, a differenciált nevelés irányát.”

 

Bár e dokumentum minden óvodában más-más formátumú, struktúrájú lehet, mégis vannak bizonyos pontok, amik az alapot, a vázat képezik az egyéni fejlesztési napló készítésében.

A Neteducatio legújabb óvodai továbbképzése a fejlesztés minden lépcsőjéhez segítséget nyújt: megtalálhatóak benne a megfigyelés szempontjai, az egyéni fejlesztési napló készítésének vázlata, a képességek és készséges rendszere és természetesen számos játékos ötlet, jó gyakorlat, segédanyag, mely a mindennapi óvodai munkát és a tervezést is segíti.

 

 

A továbbképzésről bővebben:

Játékos képességfejlesztés tervezése és megvalósítása az óvodában – továbbképzés óvodapedagógusok számára 

 


ikonOlvasószoba

Autós, matematikai tartamú játék

Szeretünk a kollégákkal kipróbált jó gyakorlatokat, játékötleteket megosztani, így ezúttal a Differenciálás az óvodában –továbbképzés óvodapedagógusok számára című képzésünkre beküldött zárófeladat...

Tovább olvasom »

Ezzel a régi-új módszerrel könnyebb a motiváció!

Időről időre szükséges az újítás minden szakmában, így van ez a pedagógusok hivatásában is. Ami tíz évvel ez előtt motiváló, érdekes volt a gyerekek számára, az már nem biztos, hogy működik. Ám van...

Tovább olvasom »

Óvodai csoportnapló

  INGYENES CSOPORTNAPLÓ MINTA

Tovább olvasom »