Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Hogyan értékeljük a SZÓBELI beszámolóit az OTTHONTANULÓ gyerekeknek?

Írta: Neteducatio Dátum: 2020. április 16.

Készítette: Kucsera Orsolya

Tanórai keretek között is igen kevés idő volt arra, hogy az osztály minden tagja gyakoroljon egyszerűen csak beszélni. Most, a digitális tanítás időszakában, ez a feladat még nagyobb kihívást jelent.

A Flipgrid egy olyan alkalmazás, ami többek között erre a célra is remekül használható.

Jó eszköze lehet, hogy a diák elmondja véleményét, összefoglalja egy olvasmány vagy egy film lényegét.

Az alkalmazást a www.flipgrid.com weblapon érjük el.gyerekek

E-mail-címével tud létrehozni új fiókot, ezután csak 4 lépés és kész az online feladat!

1. Gride létrehozása: Ez az osztályterem vagy a közösség.

2. Topic hozzáadása: Ezek a témakörök, feladatok. Ide linkelünk bármilyen videót vagy készítsünk mi magunk egyet, és itt adjuk meg a feladat leírását is

3. A diákok letöltik az alkalmazást. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vidku.app.flipgrid

4. Flipkód megosztása a diákokkal: így látják a feladatot majd, rögzíthetik a videókat. A saját eszközükkel (számítógép, tablet, okostelefon) szelfivideókban beszélhetnek.

Az alkalmazás előnye még, hogy nem kell a hatalmas méretű produktumokat sehova sem feltölteniük a gyerekeknek. Nem kell terhelni a memóriakapacitást sem az iskolai szerveren, sem az otthoni gépünkön. A videók egy közös felületen jelennek meg a világhálón.

A megadott e-mail-címünkre jönnek az értesítések ha kaptunk egy elkészült feladatot, így egyből reagálhatunk a látottakra, akár vitafolyamot elindítva, vagy rögtön díjazhatjuk őket egy-egy lájkkal. 

Mivel a videók ténylegesen a világhálón gyűlnek, nagyon fontos beállítani, hogy ezt a felületet csak mi lássuk!!!

 

 

edit

 

A moderálást mindenképpen kapcsoljuk be! Ezt a Topic szerkesztésénél a Video Moderation beállításnál tehetjük meg.

moderatio

Alkalmazására szinte végtelen számú a lehetőség, a kémiai kísérletek elmagyarázásán át egy vers elemzéséig, nyelvtanulás segítése, vagy memorizálás, hallás utáni értés fejlesztése, összefüggések, következtetések kifejtésére.

Használhatjuk arra, hogy a videókkal egy-egy témát készítünk elő, mint témafelvetést, amire a diákjaink szintén videóban válaszolnak azonnali reflektálási lehetőséggel, vagy átgondolt, begyakorolt, lényegre törő előadásmódot gyakoroltathatunk.gyerekek

Számos fiatal vlogol, nem csak a „nagyvilágnak”, hanem sok esetben egymás között is rövid videók formájában kommunikálnak, így ez nekik nem is ismeretlen terület.

 

És lássuk be, az ismeretek, tények értékelésének ideje amúgy is lejárt. Az információhoz a diákok két kattintással hozzájutnak (itt a forráskritika gyakorlása fontos feladatunk). Célunk lehet a tudás előhívása, az összefüggések és a következtetések meglátása, levonása. Így az információ egyik elemét adjuk át önálló feldolgozásra. Értékelhetjük az 1-2 perces összefoglalóját, majd értékelhetjük a fejlődését.

 

Ha még nem ismeri a Flipgrid.com felületét, akkor az IKT START! – hogyan kezdjük el alkalmazni az IKT eszközöket eredményesen a tanórán képzésünkön lépésről lépésre bemutatjuk a használatát.

90355469_2823805204365610_6757164380556623872_n 60752753_2223361384409998_372073115636727808_n 83341423_2691645977581534_3394518219753521152_n


ikonOlvasószoba

Tanítson, ismételjen, értékeljen az OTTHONTANULÓ gyerekekkel is a Kahoottal!

Készítette: Kucsera Orsolya A Kahoot! már távoktatásos formában is játszható! Ha eddig játszották a tanteremben, nem kell ezután sem lemondani az élményről. Ha még nem játszották, itt az idő, hogy ...

Tovább olvasom »

Hogyan tanítsuk, értékeljük az OTTHONTANULÓ gyerekeket?

Projektmódszer, kiscsoportos feladatok, kooperatív munka! Készítette: Kucsera Orsolya

Tovább olvasom »

Cinege @ mesék: 2020. március 23–29. Mesefolyam 1.

Megváltozott az óvoda helyzete az elmúlt hetekben, hiszen a legtöbb óvodában csak ügyeletet adunk azoknak a családoknak, akiknek be kell járniuk a munkahelyükre. Így aztán az óvodákban csak pár gye...

Tovább olvasom »