Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A Föld napja – ötletek óvodásoknak, iskolásoknak

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. április 17.

1970 óta a természetvédelem legnagyobb ünnepe, legfontosabb jeles napja a Föld napja, melyet minden év április 22-én tartunk. Ilyenkor sok izgalmas és érdekes felfedezéssel hozzuk közelebb a gyermekekhez a természetvédelem, a környezetvédelem témáját, hiszen a Földünk védelméhez közös összefogás szükséges!

 

Menjünk kirándulni!

Figyeljük meg a természetet! Vigyünk magunkkal kesztyűt, lapátot, szemetes zsákot, tisztítsuk meg a környéket az eldobált hulladéktól! Vonjuk be a szülőket, a település többi intézményét is. Fotókkal örökítsük meg a szemétlerakókat, majd fényképezzük le a tájat a takarítás után! Az elkészült képekből kiskönyvet készíthetünk a gyerekekkel közösen.

 

 

Modellezzük az óceánok szennyezését a gyerekekkel

Ehhez szükségünk lesz egy átlátszó edényre (legjobb az akvárium, de megfelel egy átlátszó pet-palack is). Ezt töltsük fel sós vízzel, majd tegyünk bele különböző hulladékokat (a gyerekek sorolják fel, mi mindennel szennyezi az ember a környezetét, az óceánokat, vizeket), pl. üvegcserepet, műanyag zacskót, stb. Öntsünk bele étolajat, figyeljük meg, miként oszlik szét a felszínén. Beszéljük meg, milyen veszélye van az óceánok szennyezésének!

 

Ajánlott dal: Gryllus Vilmos – Zöld-kék bolygó

Ajánlott mese: Orgoványi Ildikó – A Föld napja

 

Föld körüli projekt

Több hetes projektet tervezhetünk, melynek során megismerkedünk a bolygónk kontinenseivel, tájaival, az ott élő állatokkal, növényekkel. Ehhez kiváló segítség Karczewicz Ágnes új könyve, a Hópihe utazása a Föld körül, mellyel bejárhatjuk a Világot, egy csintalan bagolyfióka kalauzolásával. Az közös utazás során hihetetlen kalandokba keveredhetünk, megismerkedhetünk más kultúrákkal, sőt, megtanulhatjuk, hogy Földünk kincseinek védelme közös feladatunk. A kiadványban a kidolgozott projekt terven és meseleveleken kívül számos tevékenységterv is helyet kapott, a gyors felkészülést elősegítendő.

 

 

 

  

IKT ötlet (A Játékos IKT az óvodában c. szakkönyvből)

Készítsünk egy Földdel, a kontinensek állataival kapcsolatos kirakót! A https://www.jigsawplanet.com oldalon, a bal felső sarokban kattintsunk a „Létrehoz” szóra, majd töltsünk fel egy számunkra kedves képet, válasszuk ki, hogy hány darabos legyen a puzzle. A tevékenységben remekül megvalósulhat a differenciálás is, hiszen kevesebb és több darabos kirakót is készíthetünk.

 

 

 


ikonOlvasószoba

Csinálj velünk pedagógiai forradalmat!

  A 21. század más jellegű kompetenciák fejlesztését igényli, mint amit az iskolákban megismerhettünk, megszoktunk. Ez egy olyan felütés, mellyel ma már kevesen vitatkoznak. Oktatási rendszerü...

Tovább olvasom »

Tavaszi matekos feladatlapok

Tavasszal a természet új erőre kap, virágoznak a fák, süt a nap, melegszik a levegő, mintha minden összefogna annak érdekében, hogy egy végső, nagy rohamra induljunk az iskolában a tavaszi szünet u...

Tovább olvasom »

Környezetvédelem, fenntarthatóság az óvodában

Tudtad? 2012-ben több mint 18 millió tonna hulladék jutott egy főre hazánkban.* Bár a tendencia évről évre javulást mutat, nem szabad hátradőlnünk!

Tovább olvasom »