Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Az óvodai és iskolai szociális segítő

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. augusztus 23.

2018.szeptember 1-től a család- és gyermekjóléti központok szociális segítőket rendelnek az intézményekbe, akik feladata a prevenció, a gyermekvédelmi problémák megelőzése.

A segítők célja a Gyvt. 40/A. § (2) ag) pontja értelmében, hogy a gyermek veszélyeztetettségét megakadályozzák, a gyermek családban való nevelkedését segítsék, egyéni és csoportos foglalkozásokat biztosítsanak számukra. Természetesen nem csak a gyermekek, de a szülők, pedagógusok irányába is segítséget nyújtanak a központ emberei.

A gyermek- és ifjúságvédelmi felelőssel dolgozik össze a szociális segítő, ám a pedagógusok nem mentesülnek a jelzőrendszerben betöltött fontos szerepkörük alól!

A segítő megjelenéséről tájékoztatni kell az intézmény dolgozóit, tanulókat, gyerekeket, szülőket egyaránt. Az alapdokumentumokban is meg kell jelennie a tevékenységnek, például:

  • SZMSZ: belépés, benntartózkodás rendje
  • házirend: mikor, hol végez munkát stb.
  • pedagógiai program: kapcsolatok rész

1000 fő gyermekre jut egy segítő, akit heti 40 órában alkalmazz a család- és gyermekjóléti központ. Az állás betöltéséhez előírt végzettség szükséges (felsőfokú szociális szakképzettség, iskolai szociális munkás, család- és gyermekvédő tanár, család- és gyermekvédő pedagógus, család- és gyermekvédelem szakos pedagógus, ennek hiányában gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó oklevéllel rendelkező: nevelőtanár, pedagógus, pedagógiai előadó, pszichopedagógus, gyógypedagógus).

 

BŐVEBB INFORMÁCIÓ IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

 

 

*Forrás: http://tamogatoweb.hu/index.php/hirek/napi-szocokos/229-ovodai-es-iskolai-szocialis-segito-szolgaltatasrol-diohejban

www.kormany.hu

http://www.macsgyoe.hu/downloads/rendezvenyek/Konf_2017/4szekcio.pdf


ikonOlvasószoba

Dokumentumok kezelése a nevelési-oktatási intézményekben

Az iskolai, óvodai, kollégiumi dokumentumok kezeléséről a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról VII. FEJEZET I...

Tovább olvasom »

Itt a módosított ONAP!

A Magyar Közlöny 2018. július 25-én megjelent számában informál minket az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának változásairól. Az alábbiakban a változásokat soroljuk fel:

Tovább olvasom »

Óvodai csoportnapló

  INGYENES CSOPORTNAPLÓ MINTA

Tovább olvasom »