Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Az óceánok világnapja az óvodában

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. június 07.

A nevelési év végeztével a pedagógusok talán még inkább igyekeznek úgy szervezni a napi tevékenységeket, hogy abban minél több legyen a mozgás, a szabad levegőn eltöltött idő. A nyári szünet közeledtével e kettő fokozattan előtérbe kerül, hiszen mindannyian érezzük, hogy mind a gyerekek, mind mi, a pedagógusok elfáradunk júniusra, illetve a jó idő lehetővé teszi az udvaron való tevékenykedést.

Az óvodában az aktualitásoknak mindig nagy szerepet tulajdonítunk, így a jeles napokról, ünnepekről, világnapokról mindig megemlékezünk a gyerekek fejlettségi szintjének és érdeklődésének megfelelően. Júniusban számunkra fontos a Környezetvédelmi világnap (június 5.) és Az óceánok világnapja (június 8.), melyek kiválóan beilleszthetőek a júniusi nyár-váró projektekbe.

Az alábbiakban néhány ötletet szeretnék adni a feldolgozáshoz, melyek szabadban is megvalósíthatóak.

 

1.Keressük meg a földgömbön a bolygó óceánjait, hasonlítsuk össze méretüket (hányszor fér rá a tenyered?)

⇒Nagyobbakkal a földrészek és óceánok elnevezéseiről is beszélgethetünk, illetve a színek jelentőségéről (pl. sötétebb kék: mélyebb 

 

2. Készítsünk óriási aszfalt rajzot az óvoda udvarára/az óvoda közelében lévő járdákra krétával az óceánok élővilágáról. Közben megbeszélhetjük milyen állatok élnek az óceánban, és milyenek az édesvizekben.

 

3. Modellezzük az óceánok szennyezését a gyerekekkel 

Ehhez szükségünk lesz egy átlátszó edényre (legjobb az akvárium, de megfelel egy átlátszó pet-palack is). Ezt töltsük fel sós vízzel, majd tegyünk bele különböző hulladékokat (a gyerekek sorolják fel, mi mindennel szennyezi az ember a környezetét, az óceánokat, vizeket), pl. üvegcserepet, műanyag zacskót, stb.

Öntsünk bele étolajat, figyeljük meg, miként oszlik szét a felszínén. Beszéljük meg, milyen veszélye van az óceánok szennyezésének!

 

4. Játsszunk cápa fogót! 

Jelöljük ki a tengert (aszfalton krétával rajzoljunk két párhuzamos vonalat, padokkal is kijelölhetjük stb.).  Egy (vagy több) kiválasztott gyermek beáll a tengerbe, ő a cápa. A többiek a tenger  partján foglalnak helyet, ők a halak. A halak  a tenger egyik partjáról a másikra “úsznak” (futkároznak), a cápa pedig igyekszik elkapni valamelyiküket. Akit elkap, az lesz a cápa. Aki belépett a tengerbe, annak át kell mennie a másik oldalra, vissza nem fordulhat. (http://jatekszigetorszag.blogspot.hu)

 

Természetesen az interneten számos más ötlet is található a témában, illetve a gyerekek is igen kreatívan tudnak hozzájárulni a pedagógus munkájához. A tevékenységekkel, játékokkal célunk az érzékenyítés a környezetvédelemre, illetve a gyerekek ismereteinek rendszerezése, bővítése a témában. Természetesen mindezt a szabad játék mellett, a gyerekek egyéni igényeihez és sajátosságaihoz mérten, kötetlenül kezdeményezzük.

 

Szeretne még több ötletet, kidolgozott tématerveket a nevelési év minden hónapjára? Rendelje meg Karczewicz Ágnes könyvét https://neteducatio.hu/uzlet/karczewicz-agnes-ovodai-otletelo-honaprol-honapra/

Írta: Deák Virág


ikonOlvasószoba

Kreatív sarok: Dinnye-mánia

Itt a nyár, itt a dinnye-szezon! Olvass tovább és megtudod, milyen remek dolgokat tudsz készíteni dinnyéből, akár egy kerti partira (vagy panel-partira) készülsz, akár a családodat örvendeztetnéd m...

Tovább olvasom »

Neteducatio kreatív óvodai délutánja – képességfejlesztő játékok a gyakorlatban – Debrecen

Hallgass érdekes előadásokat, alkossunk közösen, ismerd meg az óvodapedagógusok legfontosabb kiadványait! Egy kreatív műhelyre várunk! Minden résztvevő számára INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Tovább olvasom »