Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Az Év 10 legjobb könyve között az Álomerdő – beszélgetés a szerzővel, Szabó Krisztiánnal

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. december 12.

Szakmai vezetőnk a szerzővel, Szabó Krisztiánnal beszélgetett a könyvről, a projektekről.

Milyen érzés egy ilyen megmérettetés részesének lenni?

Nagy meglepetés volt, amikor megérkezett a hír, hogy első könyvem bekerült a jelöltek közé. Ezután közönségszavazással dőlt el, hogy mely könyv kerülhetett be a kategóriánkénti TOP 30-ba, majd TOP 10-be.

Könyvemre a Non-fiction – Ismeretterjesztő kategóriában lehetett szavazni. Már a jelölésnek is nagyon örültem. Hihetetlen hogy milyen híres és nagy tudású szakemberek között lehet ott az én munkám is. A teljesség igénye nélkül néhány író, akik a kategóriában voltak: Monty Don, Orvos-Tóth Noémi, Vujity Tvrtko és Máté Gábor.

Ezúton is szeretném megköszönni a szavazatokat!

Miként lehet szavazni, ha támogatni szeretnének?

Szavazni az https://azevkonyve.hu/szavazas oldalon lehetett legegyszerűbben Facebook fiókkal, vagy g-mail fiókkal. A szavazatok minden körben törlődtek és kategóriánként csak egy könyvet lehetett támogatni.

 

December 16-án lesz az eredményhirdetés, ekkor hirdetik ki, hogy kategóriánként mely könyv nyerte el „Az év könyve 2022” díjakat.

 

Aki nem ismerné még, bemutatnád kicsit miről is szól az Álomerdő?

Az Álomerdő projekt elsősorban egy komplex környezeti nevelési program, amely óvodától a felső tagozatig szólítja meg a gyerekeket. A természettel harmóniában élő, környezettudatos gondolkodású ember nevelése a fő célkitűzésem.

Minden hónapban egy összetett projektfeladat – kihívás várja a gyerekeket, mint például rovarhotel készítése, fecskék segítése, fánk sütése, kukorica morzsolása,  borotvahabbal karácsonyi dísz festése, édesburgonya, búza termesztése.

A projektben négy terület a művészet, a természetismeret, a néprajz és a gasztronómia köré kell felépíteni a foglalkozások anyagát. Egy gyakorlati példa a négyes egységre:

  • Téma: A fánk
  • Művészet: fánkok tervezése, mázas papírfánkok készítése borotvahabos festéssel
  • Néprajz: fánkfajták megismerése, farsangi népszokások
  • Természetismeret: zero-waste – hulladékmentes bevásárlás
  • Gasztronómia: Fánk sütése.

További tevékenységötletek:

  • Művészet: Különleges eszközökkel, anyagokkal való festés: pl. buborékfóliával, seprűvel, levelekkel, virágokkal. Saját tányér vagy póló tervezése.
  • Természetismeret: Kis helyen való kertészkedés alapjai. Magaságyás gondozása. Rovaritató készítése. Öröm-bánat térkép készítése. Mikrozöldek termesztése.
  • Néprajz: Kalákamunkák felelevenítése. Időjárásjóslások. Motívumkincs.
  • Gasztronómia: Ehető virágok, vadnövények feldolgozása. Befőzés. Tartósítás. Osztályreceptkönyv készítése. Kenyér sütése saját búzából.

A projektben fontos cél a rohanó világból való kiszakadás, a szorongás, a stressz, a negatív élmények feldolgozása, a toleranciára nevelés és az élet apró örömeinek észrevétele és megélése. Emellett az önfenntartás, a kertészkedés, a háztartási ismeretek alapjainak átadása.

A projektbe bevontam a többszörös intelligencia elméletet, ezáltal minden gyermek a tanulási stílusához, érdeklődéséhez és képességeihez szorosan kapcsolódó tevékenységgel foglalkozhat. Értékelésben a fejlesztő értékelés alapelveit, módszereit alkalmazzuk.

Azon dolgozom, hogy minél szélesebb körben kezdjék el ezt a projektet modellezni. Úgy néz ki, hogy ebben a tanévben elindultunk ezen az úton is. Ehhez nagy segítség volt, hogy könyv formájában is megjelenhetett a projekt első változata.

Elkészült a projekt logója és további kiadványokkal is készülök. Egy Álomerdős közösséget szeretnék kiépíteni.

Színes (no meg illatos és ízes) projektet valósítasz meg most is a gyerekekkel. Mesélnél ezekről?

Mindig igyekszem valamilyen újdonságot becsempészni az iskolai mindennapokba. Ebben a tanévben másodikasaimat a folyadékfogyasztás sokszínű világába kalauzolom el.  A sok teendő közepette elfelejti az ember a rendszeres folyadékbevitelt, aminek meg is vannak az első következményei, tünetei: a fejfájás, a koncentráció csökkenése. Ezek a tünetek gyerekeknél is megfigyelhetők, a tanulás rovására is mehetnek. Az iskolakertben megtermelt alapanyagokat is felhasználva készítünk főzelékeket, leveseket, teákat, limonádékat, turmixokat-smoothie-kat. A levesekhez saját leveskockát is készítettünk. Az előző tanévben egészséges snackek kerültek az asztalra, mint például cukkini alapú pizza, édesburgonya chips, hummusz, egészséges fagyi. A minőségi étkezés olyannyira fontos, mint a mozgás vagy a pihenés. Figyelek arra, hogy nyugodt körülmények között, együtt fogyasszuk el az ételt.

Miért tartod fontosnak, hogy projektek keretében ismerkedjenek a gyerekek ezekkel a témákkal?

Sajnos ma már a vidéken élő gyerekek egy része is eltávolodott a természettől, de a kíváncsiság még bennük van, ezt tapasztalati úton történő tanulással és tevékenységekkel elő lehet csalogatni. Ezért igyekszem olyan feladatokat összeállítani, amelybe mind az öt érzékszervük bevonható.

A gyerekeknek olyan tudást kell átadni, amelyek a mindennapi életben is jól hasznosítók. Véleményem szerint, ilyen tudás például egy környezetbarát tisztítószer, madárkalács, szendvicskrém vagy lekvár elkészítése vagy éppen saját palánta nevelése.

Számos pozitív hozadéka van a projektnek. Van olyan tanítványom, aki a zsebpénzének egy részét madáreleség vásárlásra szánta, így segítve a téli madáretetést, vannak akik otthon is elkészítették az iskolában tanult finomságokat, de olyan tanítványom is akad, aki így szeretett meg új ételt, ízt. Többen vannak, akik azóta szívesebben járnak a természetben, illetve többet alkotnak, rajzolnak. Van, aki sikeresen termesztett a teraszon újhagymát.

Csak egészséges, tiszta környezetben maradhatunk mi is egészségesek, EGÉSZEK!

Álomerdő

 

 


ikonOlvasószoba

„Béka nő a hasadba!”

Szabó Krisztián a Tanító bácsi fakanállal blog szerzőjének illetve Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hősének cikksorozatában a „Béka nő a hasadba!”  alprojektjébe nyerhettek bepillantást. A projekt seg...

Tovább olvasom »

Adventi ötletelő 2. hét – Ambrus napja

A hagyományok szerint a mézeskalács sütés napja, hiszen az ekkor megsütött mézeskalács dobozba zárva karácsonyra puhává válik Írta: Karczewicz Ágnes

Tovább olvasom »

Életünk könyvéből – október: 2. meselevél

Tinoru és a színek, fények (Magyar festészet napja) Írta: Karczewicz Ágnes

Tovább olvasom »