Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Adventi közösség-fejlesztő játékok

Írta: Neteducatio Dátum: 2015. november 16.

Az adventi időszakban a legnagyobb ajándék az odafordulás a társak felé. Erősítse ezt a gyerekekben ünnepi játékokkal!

Közeleg az adventi időszak, ami az iskolások számára a nyári szünet után a legjobban várt időszak. Jelzi a karácsony, és persze a téli szünet közeledtét is. Tegye izgalmassá ezt az alkalmat és ünnepélyessé a várakozást. Az igazi ajándék a kedvesség, a gondoskodó odafordulás egymás felé; ezt fontos, hogy az iskolás gyerekek is megtanulják: a tárgyaknál nagyobb értéke van az odafigyelésnek, a kedvességnek. A következőkben olyan ötleteket talál, amiknek köszönhetően minden adventi nap egy kis ünnep lesz az osztály számára, amivel örömöt tudnak szerezni egymásnak, és a közös ünneplést bensőségesé tudják varázsolni.  

 

„Angyalkák”

Minden gyerek, és az osztályfőnök nevét is fel kell írni egy-egy kis lapra, jól összekeverni, majd mindenki húz egy nevet. Akinek a nevét kihúzta, annak karácsonyig az angyalkája lesz, vagyis vigyáz rá, gondoskodik róla. A játéknak nem célja, hogy kiderüljön, ki kinek az angyalkája, bár ez néha elkerülhetetlen, hogy kitudódjon. A játék összehozza a gyerekeket, a véletlen választásnak köszönhetően pedig fellazítja a klikkeket. Beszélje meg a gyerekekkel, hogy az angyalkának nem szabad megfelelnie a védencéről, mert akkor nagyon szomorú lesz az angyalka nélküli diák. Az ajándékok apró dolgok, inkább gesztusok, nem tárgyak: leveszi az angyal a társa széket, mire beér az iskolába; megkérdezi milyen napja volt; ha bánatos megvigasztalja; megdicséri, ha ügyes volt az órán, vagy a szünetben a játékban.  

 

Az én kedvencem a te ajándékod!

A játék lényege, hogy minden nap tanulnak valamit a gyerekek egymástól – ez az élmény az ajándék, amit egymástól kapnak. Pedagógusként Ön is tudja, hogy már a kiskamaszokra is jellemző, hogy társaiktól sokkal szívesebben tanulnak, mint a tanártól. Miért ne használhatnánk ezt ki, és erre építve új dolgokkal ismertethetjük meg a gyerekeket, ami maga az ajándék. Minden gyereknek van valami hobbija, amit szívesen csinál: sport, zene, tánc, játék, állatok, videojáték, sütés-főzés stb. Mindenki kiválasztja azt, amit ő nagyon szeret csinálni, és szívesen bemutatná a többieknek, játszana velük a játékával, állatkájával, sportolna velük, vagy megtanítana az osztálynak egy táncot. Naponta beosztják a gyerekeket, hogy minden nap legyen valami élmény, amit megmutatnak egymásnak. Így jobban megismerik társaikat, betekintést nyernek az iskolán kívüli életükbe és tanulnak egymástól valamit, miközben élményt ajándékoznak társaiknak.  

 

Üzenet a palackban

Minden gyerek kap egy palackot, befőttes üveget, vagy üres PET palackot. Ezt szépen kidíszíthetik, kifesthetik maguknak és írják rá a nevüket is. Az adventi időszakban minden nap ajándékozzanak egymásnak kedves üzeneteket név nélkül, és dobják be a társuk palackjába, mint egy kis postaládába. Így minden napra jut valamilyen kedves gondolat mindenkinek. Egyszerre lehet több embernek is írni, de legalább egy valakinek kell küldeni üzenetet. Érdemes megbeszélni a diákokkal, hogy figyeljenek egymásra: ne hagyják, hogy a nap végén valaki kedves üzenet nélkül menjen haza. Ezek az üzenetek apró, kedves mondatok, mint pl.: „Ügyes voltál matekon.” „Jó volt veled focizni a szünetben.” „Szomorúnak láttalak, bárcsak holnap jobb kedved lenne!” stb.

Kellemes egymásra-hangolódást kívánunk a játékokhoz!  


ikonOlvasószoba

Húsvéti ötletek, tevékenységtervek

Drámajátékok, ügyességi- és sorversenyek, kézműves ötletek – avagy: hogyan elevenednek meg a hagyományok a modern pedagógiai módszereken keresztül. Játékok, ötletek, tevékenységtervek a húsvét ünne...

Tovább olvasom »

Last minute tippek Március 15-re

Last minute tippünkkel segítünk egy rendhagyó, izgalmas és élmény teli március 15-ei megemlékezés megszervezésében. Ha valami másra vágyik az előző évekhez képest, ha rendhagyó és kreatív ötletet k...

Tovább olvasom »

Pillants be A 21. századi magyartanár módszerei című új kiadványunkba!

Mitől rendhagyó és igazán 21. századi legújabb – magyartanároknak szóló – kiadványunk? Íme, egy kis ízelítő, hogy kedvet kapj hozzá!

Tovább olvasom »