Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A népmese napja

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. szeptember 28.

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005 óta Benedek Elek születése napján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Célja nemzeti értékeink megőrzése, továbbadása az utókor számára. Pedagógusként fontos feladatunk a hagyományok átörökítése, erre a mese az egyik legalkalmasabb eszköz. Óvodában és iskolában is foglalkozhatunk velük, számos módon feldolgozhatjuk, beszélgethetünk róla.

Elek_apó

1859. szeptember 30., a Kovászna megyei Kisbaconban megszületett Benedek Elek, a nagy magyar mesemondó.  Már igen korán kiderült, hogy érdeklődik az irodalom iránt, így az érettségi után a budapesti egyetem bölcsészkarán tanult tovább magyar-német szakon. Egyetemi évei alatt megjelentek versei az Üstökösben, de ő az újságírás felé kacsingatott. 1882-ben megjelent első ballada-és népmese-gyűjtése a Magyar Népköltési Gyűjtemény harmadik részeként (Székelyföldi Gyűjtés). Nem sokkal később megjelent a Magyar mese és mondavilág című műve, mely öt kötetben foglalja össze nemzetünk meséit. Mesegyűjtésen kívül számos regény, vers, színdarab fűződik nevéhez, illetve újságok írójaként, szerkesztőjeként dolgozott, a politikai életből is kivette a részét. Benedek Elek 1929-ben, agyvérzésben, váratlanul halt meg.

 

 

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

 

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005 óta Benedek Elek születése napján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Célja nemzeti értékeink megőrzése, továbbadása az utókor számára. Pedagógusként fontos feladatunk a hagyományok átörökítése, erre a mese az egyik legalkalmasabb eszköz. Óvodában és iskolában is foglalkozhatunk velük, számos módon feldolgozhatjuk, beszélgethetünk róla.205942e12b9439b6cce19b837a8aa830

A mese a gyerekek kedvence, a személyiségfejlődés fontos építőköve. Egyszerre a tapasztalat, a tudás szimbóluma és menedék… mert a mesékben bármi megtörténhet, és tudjuk, hiába a gonosz sárkány vagy boszorkány, a végén mindig a legkisebb legényé lesz a királylány és a fele királyság.

A magyar népmesék számos kiadásban megjelent az elmúlt évtizedekben, sőt, népszerű televíziós sorozat is készült belőle (a Pannónia Filmstúdió alkotása), mely kicsiket és nagyokat egyaránt elkalauzolt a népmesék izgalmas világába. Az alábbi linken a sorozat illusztrátora által készített színezőket tudja letölteni.

 

A mese mindennapos és nélkülözhetetlen eleme az óvodai és az iskolai tevékenységnek, számos fejlesztő hatását mind a gyerekek, mind a pedagógusok kamatoztatni tudják. Éppen ezért alkottuk meg Modern Mesesarok sorozatunkat, melyek kiegészíthetik a magyar népköltészet kincseit néhány kortárs darabbal is.

 

A kiadványok megvásárolhatóak IDE KATTINTVA!

 

 

 

 1. kép: Benedek Elek (Kép forrása: Wikipedia)

2. kép: Magyar népmesék televíziós sorozat (Kép forrása: Pinterest)


ikonOlvasószoba

Autós, matematikai tartamú játék

Szeretünk a kollégákkal kipróbált jó gyakorlatokat, játékötleteket megosztani, így ezúttal a Differenciálás az óvodában –továbbképzés óvodapedagógusok számára című képzésünkre beküldött zárófeladat...

Tovább olvasom »

Játékos képességfejlesztés az óvodában

Az óvoda egy varázslatos, biztonságos hely, ahol jó együtt lenni, ahol jó mesét hallgatni, énekelni, táncolni… vagy csak odabújni az óvó nénihez. Mit csináltál ma az óvodában? – kérdezi a szülő gye...

Tovább olvasom »

Óvodai csoportnapló

  INGYENES CSOPORTNAPLÓ MINTA

Tovább olvasom »