Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A népmese napja

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. szeptember 28.

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005 óta Benedek Elek születése napján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Célja nemzeti értékeink megőrzése, továbbadása az utókor számára. Pedagógusként fontos feladatunk a hagyományok átörökítése, erre a mese az egyik legalkalmasabb eszköz. Óvodában és iskolában is foglalkozhatunk velük, számos módon feldolgozhatjuk, beszélgethetünk róla.

Elek_apó

1859. szeptember 30., a Kovászna megyei Kisbacon megszületett Benedek Elek, a nagy magyar mesemondó.  Már igen korán kiderült, hogy érdeklődik az irodalom iránt, így az érettségi után a budapesti egyetem bölcsészkarán tanult tovább magyar-német szakon. Egyetemi évei alatt megjelentek versei az Üstökösben, de ő az újságírás felé kacsingatott. 1882-ben megjelent első ballada-és népmese-gyűjtése a Magyar Népköltési Gyűjtemény harmadik részeként (Székelyföldi Gyűjtés). Nem sokkal később megjelent a Magyar mese és mondavilág című műve, mely öt kötetben foglalja össze nemzetünk meséit. Mesegyűjtésen kívül számos regény, vers, színdarab fűződik nevéhez, illetve újságok írójaként, szerkesztőjeként dolgozott, a politikai életből is kivette a részét. Benedek Elek 1929-ben, agyvérzésben, váratlanul halt meg.

 

 

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

 

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005 óta Benedek Elek születése napján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Célja nemzeti értékeink megőrzése, továbbadása az utókor számára. Pedagógusként fontos feladatunk a hagyományok átörökítése, erre a mese az egyik legalkalmasabb eszköz. Óvodában és iskolában is foglalkozhatunk velük, számos módon feldolgozhatjuk, beszélgethetünk róla.205942e12b9439b6cce19b837a8aa830

A mese a gyerekek kedvence, a személyiségfejlődés fontos építőköve. Egyszerre a tapasztalat, a tudás szimbóluma és menedék… mert a mesékben bármi megtörténhet, és tudjuk, hiába a gonosz sárkány vagy boszorkány, a végén mindig a legkisebb legényé lesz a királylány és a fele királyság.

A magyar népmesék számos kiadásban megjelent az elmúlt évtizedekben, sőt, népszerű televíziós sorozat is készült belőle (a Pannónia Filmstúdió alkotása), mely kicsiket és nagyokat egyaránt elkalauzolt a népmesék izgalmas világába. Az alábbi linken a sorozat illusztrátora által készített színezőket tudja letölteni.

 

A mese mindennapos és nélkülözhetetlen eleme az óvodai és az iskolai tevékenységnek, számos fejlesztő hatását mind a gyerekek, mind a pedagógusok kamatoztatni tudják. Éppen ezért a mese kerül a főszerepbe a Neteducatio következő rendezvényén. A mesepszichológia, a relaxmesék, megtudhatjuk, hogyan tudunk varázsvilágot teremteni az óvodai tevékenységek során a mesék által.

 

Modern Mesedélután-Szakmai délután Kádár Annamáriával és a Neteducatio szerzőivel

 

Kikkel találkozhat?

  • Deák Virág, az Elza Hajnalvölgyben szerzője
  • Hanula Erika, a Relaxmesék – lazító, csendesítő mesék óvodába, iskolába című könyv írója
  • Horváth Ildi grafikus, a Modern Mesesarok sorozat illusztrátora
  • Karczewicz Ágnes a Manóvilág az óvodában írója (továbbá az Óvodai ötletelő szerzője, Az óvodapedagógus NAGYKÖNYVE és az Óvodai differenciálás mindennapjai című szakkönyvek társszerzője)
  • Páll Viktória, az Óvodai mondókás társszerzője
  • Porteleki Sára általános iskolai tanító, a ,,Sára néni ötletei” sorozat szerzője

 

Miért érdemes részt venni?

  • Mert Kádár Annamária előadásai mindenkire nagy hatással vannak.
  • Szakmai rendezvényeinkről elégedetten távoznak a résztvevők.
  • Olyan szakmai programot állítottunk össze, mely mind óvodapedagógusok mind tanítók számára érdekes és hasznos.
  • Kedvezményesen hozzájuthat a Neteducatio szakkönyveihez.

 

Tartson velünk október 13-án a Neteducatio Modern Mesedélután rendezvényén, ahol Kádár Annamária előadását hallgathatja meg a mesék fontos szerepéről. Ezen kívül megismerheti a kiadó saját meséit, szerzőit, megtudhatja, hogyan használhatóak a mesék a mindennapokban!

 

Jelentkezni itt lehet: https://neteducatio.hu/kepzes/modern-mesedelutan/

 

 1. kép: Benedek Elek (Kép forrása: Wikipedia)

2. kép: Magyar népmesék televíziós sorozat (Kép forrása: Pinterest)