Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

,, A madarak nem járnak lépcsőn…” Beszámoló a mezőberényi Freinet-találkozóról I. rész

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. július 03.

A múlt héten volt szerencsém részt venni a Magyarországi Freinet Egyesület által idén is megrendezésre kerülő Freinet-találkozón. Az egyesület tagjai immáron több mint 20 éve szerveznek összejöveteleket, továbbképzéseket, ahol évről-évre összegyűlhetnek az ország minden régióját képviselő ,,Freinet-sek”. Ezeknek a találkozóknak a célja nemcsak a szakmai együttműködés, a módszertani ismeretek bővítése, hanem a kreativitás és a fantázia szabad szárnyalásával a résztvevők lelkének felfrissítése is. Új barátságok kötődnek, rég nem látott ismerősök ölelkeznek, és megjelennek a tagok gyermekei, unokái, együtt, egy nagy család. És milyen volt ez az egy hét a Freinet-családban? Erről szól a beszámolóm.

A kollégium, ahol fogadtak minket csodásan fel volt díszítve a szervezők által készített több száz origami madárral, az ajtón pedig ott állt az idei képzés mottója. Kedves ajándék medált is kaptunk, aminek később lett jelentősége. A regisztráció után rögvest játékra invitáltak minket, frissítővel vártak az udvaron. A hosszú út után jól esett a kreatív alkotás, a hűs mentás ásványvíz és a kedves köszöntő szavak.

A szobák elfoglalása után közös megnyitóra érkeztünk, ahol az ország különböző pontjairól WP_20170627_19_26_46_Proérkezett egyesületi tagok köszöntötték a résztvevőket. A mezőberényi óvodapedagógusok kedves műsort is szerveztek ,,Akikre büszkék vagyunk” jeligével, és valóban jól eső látvány volt nézni és hallgatni a régi óvodások műsorát. A program részeként Dr. Horváth H. Attila, az ELTE-PPK Neveléstudományi Intézetének docense tartott előadást ,,Freinet 1-2-1” címmel. A tanár úr többek között a Freinet-pedagógia történetét és a négy alappillérét (szabad önkifejezés, egyéni felelősség, kritikus szemlélet, együttműködés) is bemutatta a figyelő hallgatóságnak.

Zárógondolatként kiemelte az életöröm fontosságát, mely nemcsak pedagógusként, de magánemberként is elengedhetetlen. Ezután adóztunk mi is ennek a gondolatnak, és nagy eszem-iszomot tartottunk, ahol a főszereplők a különböző régiók ételei, italai voltak. Igazán színes választékból fogyaszthattunk.

 

Kedden (és az azt követő minden reggel) közös plénummal indítottuk a napot, ahol elhangzottak a napi fontos információk. Ezt követően az általunk választott nagyműhelyekbe tértünk. Három műhely került megrendezésre idén, melyek közül mindegyik olyan érdekesnek ígérkezett, hogy szinte lehetetlen volt kiválasztanom, hogy melyikben vegyek részt.

 

——–Folyt. köv.——–

Vegyen részt legújabb akkreditált továbbképzésünkön: Differenciálás az óvodában-továbbképzés óvodapedagógusok számára. Egy régen várt képzés kényelmesen, otthonról!

 

Szöveg & fotó: Deák Virág

Bővebb információ:  http://www.freinet.hu/


ikonOlvasószoba

,, A madarak nem járnak lépcsőn…” Beszámoló a mezőberényi Freinet-találkozóról II. rész

Mint az a korábbi írásomban is olvasható, a múlt héten volt szerencsém részt venni az évenként megrendezésre kerülő Freinet-találkozón, mely nemcsak egy igen színvonalas továbbképzés, de remek alka...

Tovább olvasom »

Az ország túloldalán is a mi módszerünkkel tanulnak – a Neteducationál jártunk

Kedves Olvasóink! Fogadják szeretettel legifjabb “innoválóink” történetét, akik nálunk járva bemutathatták az érdeklődő kollégáknak szupertrendi és friss módszertanukat. Beszámoló Kocsi...

Tovább olvasom »

Az óvodai összekacsintós mindennapokért itt az Óvodai mondókás!

Senkinek sem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a gyermekhez vezető legrövidebb és legjárhatóbb út a játék, ami ha verseléssel, mondókázással párosul, akkor mondhatni megtaláltuk a titkok ládikáján...

Tovább olvasom »