Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A gyerekmérgezésekről pedagógusoknak: A legfontosabb tudnivalók!

Írta: Neteducatio Dátum: 2024. július 09.

A gyerekmérgezésekről pedagógusoknak: A legfontosabb tudnivalók!

Miért fontos tisztában lennünk a leggyakoribb mérgezésekkel?

A véletlenszerű mérgezések leggyakrabban az 1-5 éves korosztályt érintik, hiszen ebben a korban a gyerekek mindent a szájukba vesznek és kíváncsiságukból adódóan meg is kóstolhatják a kezükbe kerülő legtöbbször gyógyszereket, vegyszereket és növényeket. A mérgezések megelőzése elengedhetetlen, mivel a gyermekeknél kis mennyiségű méreganyag szervezetbe jutása is életveszélyes lehet, vagy súlyos szövődményekkel járhat. Pedagógusként különösen fontos, hogy körültekintőek legyünk és mindent megtegyünk a mérgezések megelőzése érdekében. Az iskolákban és óvodákban figyelni kell arra, hogy ne legyenek a gyerekek közelében mérgező anyagok, és tisztában kell lennünk azzal is, hogy a gyerekek mindenhova felmásznak, így a veszélyes anyagokat mindig zárható, magas helyen kell tárolni.

A mérgezés tünetei

A mérgezés tünetei rendkívül változatosak lehetnek, az alábbiakban felsorolunk néhányat a leggyakoribb jelek közül:

 • egészséges gyermek hirtelen rosszul lesz;

 • ismeretlen okból fellépő makacs hányás, hasmenés;

 • a tudat hirtelen változása (aluszékonyság vagy izgatottság);

 • szokatlan szagú lehelet;

 • görcs;

 • nyelési nehézség;

 • száj és a száj nyálkahártya kifekélyesedése;

 • szapora vagy gyér pulzus;

 • szabálytalan szívműködés;

 • légzészavar;

 • alacsony vagy magas testhőmérséklet;

 • különböző bőrtünetek;

 • idegrendszeri tünetek;

 • a méreg a váladékokban látható.

A leggyakoribb gyerekekre veszélyes mérgező anyagok

Gázok és füst

Különböző égő tárgyakból mérgező gázok szabadulhatnak fel, amelyek a légjáratokat ingerlik, légúti görcsöt, vizenyőt okozhatnak. A szénmonoxid különösen veszélyes, mivel színtelen, szagtalan gáz, amely jelentősen csökkenti a vér oxigéntartalmát.

Ételmérgezés

Az ételmérgezés gyakran több gyermeket érint egyszerre, akik hirtelen egyforma tüneteket mutatnak, mint például a hányinger, hányás, hasmenés és láz. A nagyfokú folyadékvesztés miatt különösen figyelni kell a kiszáradás veszélyére.

Gombamérgezés

Kirándulások alkalmával a gyerekek megkóstolhatják az erdőben talált gombákat, amelyek akár ismerősnek is tűnhetnek számukra az otthoni konyhából. A tünetek általában a gomba fogyasztását követően 4-6 órával jelentkeznek.

Gyógyszerek

A gyógyszermérgezés tüneteit nagyban befolyásolja a bevett gyógyszerek mennyisége, hatóanyaga és a gyomor telítettsége.

Mérgező növények

A kirándulások alkalmával nem csak gombát, de más bogyós növényt vagy virágokat, leveleket is megkóstolhatnak a gyerekek. Ha hirtelen fellépő csoportos tünetek jelentkeznek, az ilyen esetekben azonnal mérgezésre kell gondolni.

Háztartási vegyszerek

A különböző vegyszereket a gyerekek nem csak megihatják, de a szemükbe vagy bőrükre is fújhatják, azok gőzét belélegezhetik. Különösen veszélyes a maró vegyszerek lenyelése.

Mérgezések ellátása gyerekeknél

Amennyiben a mérgezés ténye felmerül, azonnal mentőt kell hívni. A keringés és a légzés helyreállítása és fenntartása elsődleges feladat. A vitális paramétereket folyamatosan figyelni kell.

A méreg további hatásának megakadályozása

 • Mérgező gáz belégzése esetén biztosítsuk a helyszínt, szellőztessünk, majd vigyük azonnal a friss levegőre a gyermeket.

 • Ha a méreg a bőrre került, vegyük le a ruhát a gyermekről és folyassunk hideg vizet a bőrre folyamatosan.

 • Ha a mérgező anyag a szembe került, tartsuk a szemhéjakat nyitva és folyassunk tiszta vizet legalább 5-10 percen keresztül a szemgolyóra.

 • A szervezetbe jutott maró hatású anyagok esetén a gyermeket nem szabad hánytatni.

A balesetet okozó szer átadása

A balesetet okozó szert, annak csomagolását és használati utasítását adjuk át a mentősöknek, hogy ezzel is segítsük az orvosok munkáját. A gyermek mihamarabbi kórházba szállítása rendkívül fontos, ahol gyógyszeresen is (antidotum) segíthetik a szervezetbe került méreg kiürülését. Az antidotumok olyan anyagok, amelyek a szervezeten belül lekötik a mérget, visszaállítják a szervezet normál funkcióit, megszüntetik a tüneteket és gátolják a méreg felszívódását.

Amennyiben felmerül egy vagy több gyermek mérgezése, a tüneteik megegyezőek, azonnal mentő hívása szükséges, majd a szülőt mihamarabb értesíteni kell a történtekről.

 

Baleset-megelőzés, sürgősségi helyzetek és elsősegélynyújtás az óvodában – továbbképzés óvodapedagógusok részére

Baleset-megelőzés, elsősegélynyújtás a bölcsődében – továbbképzés kisgyermeknevelők és bölcsődei dajkák részére (15 óra – 16 pont)

Baleset-megelőzés, sürgősségi helyzetek és elsősegélynyújtás az iskolában