Karczewicz Ágnes ötletei
„Fordulj dinnye, lódulj zsák…”
7 nap, 7 ötlet
A közhiedelem szerint a dinnye e naptól kezdve már nem olyan finom, mert lőrinces. Az angol-szász néphagyomány a hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek nevezi
A görögdinnye arról kapta a nevét, hogy gördül, ezért ezt a tulajdonságát ki nem hagyhatjuk az ötletek sorából. Görgethetjük versenyben, akadályokat kerülgetve, ha sok van belőle, akkor kis talicskában tolva, ha kisebbek, akkor cipelve járhatunk, futhatunk vele. Sőt, súlyemelő játékhoz két dinnyét egy-egy megmosott bot végére felszúrhatunk.
A mozgásos játékok mellett és közben rengeteg érzékszervi és matematikai tapasztaltatásra is alkalmas: gömb, egész, rész, cikk, háromszög, sok – kevesebb – több, nehéz – könnyű. nagyság szerinti sorba rendezés, kemény – puha…. és így tovább.
- Terítő, függöny, babzsák dinnye mintával
Hozzávalók: formára vágott szivacs, textil festék (zöld, piros, fekete), vasaló (a festéket vasaljátok be száradás után, mert akkor marad szép a mosások után is.!
- Alkotó tevékenységek
- Kísérlet. Vulkánkitörés dinnyehéjban
- Receptek: Cukrozott dinnyehéj és dinnyehéj lekvár
Kandírozott dinnyehéj
Hozzávalók: 4 csésze görögdinnyehéj, 1/4 csésze só
Sziruphoz: 1 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 citrom + cukor a bevonáshoz
Elkészítés:
- Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra!
- 1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni!
- Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le! Friss vízzel, lassú tűzön párold. Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.!
- Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd, míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban!
Dinnyehéj lekvár
Hozzávalók: 3 csésze dinnyehéj, 1,5 csésze cukor, 1 citrom héja,, 1/2 citrom leve, 1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg
Elkészítés:
- Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni!
- Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár!
- Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba!