Karczewicz Ágnes ötletei
„Fordulj dinnye, lódulj zsák…”
7 nap, 7 ötlet
A közhiedelem szerint a dinnye e naptól kezdve már nem olyan finom, mert lőrinces. Az angol-szász néphagyomány a hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek nevezi
A görögdinnye arról kapta a nevét, hogy gördül, ezért ezt a tulajdonságát ki nem hagyhatjuk az ötletek sorából. Görgethetjük versenyben, akadályokat kerülgetve, ha sok van belőle, akkor kis talicskában tolva, ha kisebbek, akkor cipelve járhatunk, futhatunk vele. Sőt, súlyemelő játékhoz két dinnyét egy-egy megmosott bot végére felszúrhatunk.
A mozgásos játékok mellett és közben rengeteg érzékszervi és matematikai tapasztaltatásra is alkalmas: gömb, egész, rész, cikk, háromszög, sok – kevesebb – több, nehéz – könnyű. nagyság szerinti sorba rendezés, kemény – puha…. és így tovább
- A mese: Páskándi Géza: A Dinnye és a Tök
Indák között piros bélű, szép zöld héjú görögdinnye éldegélt. Szomszédja a disznótök volt, sárgás-barnás, ragyavert.
– Hogy vagy, testvér? – kérdezte a Tök nyájasan szomszédját, mert már nagyon unta egész nyáron szótlanul ácsorogni a tűző napon. Ám a Dinnye fölhúzta finnyás, kényes orrát, azt a gömbölyűt, s ajakbiggyesztve mutogatta piros ínyét, ezzel is a szegény Tököt fitymálva. Innen látszott, a Dinnyének nincs ínyére, hogy a Tök őt letegezi, s testvérének szólítja.
– Mi nem vagyunk testvérek. Nekem minden ősöm dinnye volt -szólalt meg egy idő múlva gőgösen a görögdinnye.
– Hát ha testvérek nem is, de rokonok csak vagyunk… – reménykedett a Tök.
– Rokonaim a sárgadinnyék, én pedig, ha nem tudnád, görög vagyok.
– Görög, mert görögsz-gurulsz meg hömbörögsz… – nevetett nagyot a Tök, de nem rosszaságból, inkább csak tréfásan.
– Görög vagyok, mert szépségem is görög, nézd az orcámat, orromat, szájamat, nézd a fejem formáját… – emelte magasra zöld és gömbölyded fejét indájáról a Dinnye, hogy megmutassa szépségét a világnak.
Épp akkor járt arra a dinnyecsősz, és épp egy dinnyét kívánt enni, mert nagyon megszomjazott, amikor meglátta a fejét büszkén föltartó görögdinnyét. – Ez épp jó lesz… – motyogta és lecsapott.
Lecsapott és meglékelte, s kunyhójában egy ültében mind megette, de a magvát félretette, a héját meg visszatette, vissza az indák közé.
A Tök szomorúan nézte rokona zöld bőrét, ahogy száradt-zsugorodott a napon.
– Látod, testvér, ha nem hencegtél volna szépségeddel, ma is itt lehetnél mellettem.
– Még most sem vagyunk testvérek! – nyöszörögte makacsul a dinnye héja, s apránként elfonnyadt, aszalódott indák között, lapuk alatt.
– Szegény rokon! – siratta a jószívű Tök, mert bár neki a feje ragyavert volt ugyan, nem volt görög szépség, inkább csúnyácska, okosnak sem mondható, annyi magához való esze mégiscsak volt, hogy elgondolkozzék a dinnye sorsán, és a szíve, amely igen jó volt, elszomorodjék.
No, de hát mi se búsuljunk, mert jövőre újabb dinnye serken a félretett magokból, akinek tán több esze lesz a gőgös görögnél.
Mondókák:
Bornemisza Endre: Kiszámoló
|
Csiteri, csütöri |
- Terítő, függöny, babzsák dinnye mintával
Hozzávalók: formára vágott szivacs, textil festék (zöld, piros, fekete), vasaló (a festéket vasaljátok be száradás után, mert akkor marad szép a mosások után is.!)
- Vers
Várfalvy Emőke. Görögdinnye (részlet)
Zöld a héja, piros a bele, nem görög ám, csak a neve,
Benne apró sötét magok, bújócskáznak, hogyha hagyod.
Hallgasuk meg! Szépen kondul? A szatyorunkba belefordul,
Anya vágja, s nagyot reccsen, érett leve széjjel freccsen.
Szeletben, vagy kis kockában, elfér minden tányérkában,
Ha hűtőben sokat csücsül, aki eszi, mind felüdül.
Forróságban jó majszolni, lehet vele maszatolni,
- Alkotó tevékenységek
- Kísérlet. Vulkánkitörés dinnyehéjban
- Receptek: Cukrozott dinnyehéj és dinnyehéj lekvár
Kandírozott dinnyehéj
Hozzávalók: 4 csésze görögdinnyehéj, 1/4 csésze só
Sziruphoz: 1 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 citrom + cukor a bevonáshoz
Elkészítés:
- Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra!
- 1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni!
- Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le! Friss vízzel, lassú tűzön párold. Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.!
- Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd, míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban!
Dinnyehéj lekvár
Hozzávalók: 3 csésze dinnyehéj, 1,5 csésze cukor, 1 citrom héja,, 1/2 citrom leve, 1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg
Elkészítés:
- Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni!
- Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár!
- Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba!
Forrás:
https://thesweetestoccasion.com
http://mesemorzsa.blogspot.com/
https://avarfalvimesek.blog.hu/
https://www.facebook.com/Kincsek-kacatok-ünnepek