Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok kedvencévé is vált a hajnalvölgyi mese – betekintő és ötletek a feldolgozáshoz

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. július 27.

Elza hajnalvölgyi kalandja minőségi kortárs gyerekirodalom, mely határozottan alkalmas arra, hogy segítse az olvasóvá nevelést, és óvodai-kisiskolai tevékenykedtető is. Magyar tájon, magyar emberek közt, magyar kislány kalandjait ismerjük meg; a világ, amelybe segítségével csöppenhetünk, tökéletes talaja a hagyományok ápolásának, a különböző tájegységekkel való ismerkedésnek és a városi és vidéki élet közti különbségekről való beszélgetéseknek, játékoknak. Nemcsak a hagyományőrzés kap benne központi szerepet, de az érzelmi nevelést is támogatja az Elza kicsi lelkében dúló érzelmi viharok bemutatásával. Fordulatos, kalandos és szívet melengető történet, mellyel minden kisgyermek azonosulni tud.

Elza meséje alapja lehet egy óvodai projektnek, akár a déli pihenők előtt is napról napra nyomon követhetjük a mesét, kisiskolás korban tanórai keretek között, vagy szabadidős tevékenységben is feldolgozhatjuk a történetet.

Olvass bele, milyen, mikor Elza egy nagy kaland után a palóc vidék ételeivel ismerkedik! 

12

12*A képet szerzői jog védi, Horváth Ildi rajza

Hamarosan az egész házban finom illat kezdett terjengeni. Valami édes, ínycsiklandozó illat, amire Elza rögtön megéhezett. Korgó pocakja is jelezte, hogy bizony itt a vacsoraidő. Odakint még mindig nagy pelyhekben hullott a hó. Egészen besötétedett, csak a verandán égő lámpás halvány fényét lehetett látni.

  • Asztalhoz, kis Elza! Kész a finom vacsora! Ilyet biztos nem ettél fent a nagyvárosban! Édesanyádat is mindig ezzel vártam, amikor meglátogatott – azzal egy hatalmas tál valamit rakott Elza elé.

A kislány még soha életében nem látott ehhez hasonlót. Csipkésre szaggatott szélű, aranybarna tésztadarabok voltak, porcukorral meghintve. Bözsi néni lekvárt is tett mellé.

  • Mi ez? – kérdezte Elza, miközben egy jókora darabot a tányérjára emelt.
  • Ez a herőke! Finom palóc édesség. Hasonló a fánkhoz! Azt biztos ismered! Csak mi így esszük. Tegyél rá lekvárt is angyalom. Friss, idei szilvalekvár. Bandi bátyád is szereti.
  • Herőkét csinált? Nem kellett volna fáradnia! – Bandi bácsi fát hozott odakintről, és elmosolyodott a bajusza alatt, amikor meglátta az édességet az asztalon.
  • Nem is magának készítettem, nyugodt lehet! – nevetett az asszony.

Csendben ettek tovább, és Elza azon gondolkodott, vajon mi lesz, ha a hó miatt Anyácska és Apácska nem tudnak érte jönni. Ez annyira elszomorította, hogy sírdogálni kezdett. Kövér könnyek csurogtak végig piros arcocskáján, és a porcukros herőke sem esett olyan jól.

  • Ejnye, mi a baj angyalom? – Bözsi néni kérdőn nézett rá. Egészen felszaladt a szemöldöke a kendője alá.
  • Hiányzik Anyácska… hüppögte a kislány, és szégyenlősen lesütötte a szemét – haza akarok menni!
  • Ne aggódj, biztos te is nagyon hiányzol nekik és sietnek haza hozzád. El se fogják hinni milyen kalandokban volt ma részed, ha elmeséled – Bözsi néni jóságos tekintetére Elza is kissé megnyugodott.
  • Ám most már ideje aludni! Hozd azt a nyulat is! – Bandi bácsi átöltöztette Elzát egy puha hálóingbe, amit Bözsi néni készített ki. Aztán jól betakargatta… és énekelni kezdett.

Olyan szépen, lágyan dalolt, hogy Elza magától lehunyta a szemét. A dal egy fiúról szólt, aki katona volt, és levelet küldött a hazájába. Bandi bácsi a dal végén puszit adott a kislány homlokára és halkan bezárta az ajtót maga mögött.

Tevékenységötletek a fejezethez:

Beszélgessünk!

a) Milyen altatókat ismerünk? Gyűjtsük össze, énekeljünk! Miért jók az altatók? Te szereted őket?

b) Énekeljük el Bandi bácsi dalát! Melyik lehetett az? (Madárka, madárka magyar népdal)

c) Nálatok hogyan telik egy este? Együtt vacsoráztok? Szoktak neked énekelni/mesélni?

Alkossunk!

a) Otthonra ajánlom: készítsük el a herőkét! Mérjük ki a hozzávalókat, számoljuk együtt a perceket, amíg pihen a tészta.

Bevált recept: 1 kis doboz tejföl, fél kg finomliszt, 2 db tojás, 1 mokkáskanál szódabikarbóna (kb. 30 darabhoz)

Az alapanyagokat összekeverjük, majd fél órát pihentetjük. Utána vékonyra elnyújtjuk, herőkevágóval (olyan, mint a pizzavágó, csak hullámos a széle) elvagdossuk, forró olajban világos barnára sütjük. Ízlés szerint porcukorral, lekvárral kínáljuk.

Játsszunk!

a) Rajzoljuk le Bözsi néni lakomáját! Kerüljön a papírra herőke, lekvár, porcukor, stb. Gyurmából is megformázhatjuk az ennivalót!

 

Ha kíváncsi vagy Elza kalandjaira, kattins ide.


ikonOlvasószoba

Forgassuk fel fenekestől az osztálytermet!

Szerintem egy dologban biztosan egyet érthetünk: Játszani jó! Nem lehetünk elég idősek, tapasztaltak – talán csak fásultak – egy jó játékhoz akár minden nap. De vajon megoldható ez a magas osztályl...

Tovább olvasom »

De kik azok a Csenő manók?

  Karczewicz Ágnes: Manóvilág az óvodában Benne:A Dióliget meséi- Igaz mese Tinóruról, a manóról és a családomról   Karczewicz Ági csoportjában 10 éve megjelentek a manók. Ezek a varázslatos, ...

Tovább olvasom »

Utazás Hajnalvölgybe

  Megjelent a MODERN MESESAROK legújabb kiadványa!   Deák Virág Elza Hajnalvölgyben című mesekönyve   Emlékszik milyen volt a nagymamához utazni? Milyen volt az ott töltött idő? A nagyi l...

Tovább olvasom »