Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Tudnivalók csoportos vasúti utazás szervezéséhez pedagógusoknak

Írta: Neteducatio Dátum: 2024. május 14.

Duchon Péter táborvezető összefoglalója

 

A MÁV tájékoztatója szerint: „Csoportos menetjegyvásárlás során az együtt utazó diákok, óvodások, felnőttek különböző kedvezményt vehetnek igénybe vasúti utazásukhoz. A feláras vonatokon a felárak megfizetése is szükséges a menetjegyek mellett. Csoportos utazási igényét, a tervezett utazása előtt legalább 7 nappal jelezze az utazó intézmény címe szerinti területileg illetékes szolgáltatásértékesítőnk részére. A lehetőségek függvényében együttes elhelyezést biztosítunk a menetrendszerinti vonatainkon.”

Teendők az utazás előtt

A táborvezető időben e-mailt ír a „területileg illetékes szolgáltatásértékesítőnek”. Leírja az indulás és a visszaindulás helyét, dátumát és azt, hogy hány órától hány óráig szeretnének indulni. Megadja a tervezett létszámot, hány tanuló fog utazni, a tanulók hány évesek és hány kísérő pedagógus lesz. Kér egy konkrét költségvetést, ami minden költséget tartalmaz. Itt számítani kell arra, hogy ha nem a végállomáson szállunk fel, akkor a számunkra lefoglalt vagon után üresfutási díjat kell fizetnünk. Ezt azért fizetjük, mert a lezárt vagont el kell vontatni az állomásig, ahol felszállunk rá. Az együttes elhelyezés nem jár külön költséggel. Az értékesítő remélhetőleg hamar válaszol és azt is megírja. mikorra készíti össze a szükséges dokumentumokat. Ezt követően előzetes egyeztetés után bemegyünk a jegyekért és kifizetjük azokat. (Budapesten ez a Keleti Pályaudvaron történik.) Amennyiben végül kevesebben utazunk, mint előzetesen terveztük, a kalauz igazolja a jegyen, hogy hány darab jegy nem lett felhasználva és ugyanitt, tehát ahol a jegyeket átvettük, lehet bizonyos kezelési költség levonása után visszaváltani azokat pénzre.

Indulás a végállomásról

Ha a végállomásról indulunk és van rá lehetőségünk, az utazás előtt egy nappal ellenőrizzük, hogy az állomás, ahol fel fogunk szállni megkapta-e az utasítást, hogy együttes elhelyezést kell biztosítaniuk számunkra? Akár sikerül ezt megoldani, akár nem, az indulás napján legalább egy órával az indulás előtt ellenőrizzük, hogy megvan-e a foglalt vagonunk! A foglalás úgy történik, hogy a lezárt vagon ajtaján van egy pecsétes papír, ami tartalmazza az iskolánk nevét. Ha megtaláltuk a vagont, a gyülekező szülőket és tanulókat már oda tudjuk irányítani, miközben megkeressük a kalauzt. Nála van az a speciális kulcs, ami nyitja az ajtókat. Miután a kalauz kinyitotta a vagont, a csoportunk elkezd felszállni, ekkor érdemes 1-1 szülőt megkérni, hogy álljon az ajtókhoz és figyelmeztesse a nem hozzánk tartozó utasokat, hogy ez a vagon foglalt.

Indulás más állomásról

Amennyiben nem a végállomáson szállunk fel, akkor a következő a teendő: Képzeljük el, hogy egy száz fős általános iskolai tábornak kell felszállni a vonatra induláskor, a csomagokkal együtt! Ha időben kiérkezik a csoport, akkor sem mindegy, hogy miután beállt a vonatunk, mennyit kell a csomagokkal „rohanni” a foglalt vagonunkig. Ezért a táborvezető előzetesen bemegy az állomásfőnökhöz, elmondja, melyik vonatra van együttes elhelyezés kérelem, és megkéri az illetékest, telefonáljon a megfelelő végállomásra és tudja meg, a mozdony utáni hányadik kocsira helyezték a lezárt vagonunkat. Megkérjük, mutassa meg, a vágány melyik részére várható a vagonunk érkezése. Ezt követően erre a helyre visszük a csomagokat, és ha szerencsénk van, a vonat vezetője úgy áll meg, hogy nem kell sokat cipekednünk. Ha mondjuk a 100 fős tábor fele alsós, mondhatjuk a gyerekeknek, hogy senki nem a saját csomagját viszi, hanem azt, amit elbír. A nagyobb gyerekeket megkérhetjük, segítsenek a nehezebb csomagok vonatra pakolásában és már indulhatunk is! Amennyiben hosszú utazásra indulunk, gondoljunk arra is, hogy a tanulóknál legyen víz és szendvics az útra. Ha az utazás átszállással történik, tudjuk meg előre, hogy esetleges késés esetén a csatlakozás bevárja-e az első szerelvényt. Ha nem, az eléggé kockázatos.

 

Ehhez hasonló hasznos tanácsokat és tudnivalókat találhatsz a Táborvezetés gyakorlata és a Táborvezetés gyakorlata – óvodapedagógusok részére online akkreditált továbbképzéseinken!

A táborvezetés gyakorlata 30 órás akkreditált képzés

Táborvezetés gyakorlata – óvodapedagógusok részére (30 óra)

 


ikonOlvasószoba

A legkülönlegesebb ajándék, amit pedagógusként kaptál…

A minap olvastunk egy szívmelengető bejegyzést egy tanítótól, aki arról írt, egyik tanítványa egy kiscsibét csempészett be neki, szerencsére túlélte a megpróbáltatásokat…   Nos, mi is értesül...

Tovább olvasom »

Kézben az osztálykirándulás

Megjelent a Kirándulj Nálunk! magazin tavaszi száma. Országszerte 50 település, 60 cikk és megszámlálhatatlan élmény. 184 oldalnyi segítség az osztálykirándulások megszervezéséhez. Fogadjátok sok s...

Tovább olvasom »