Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Rendhagyó szülői értekezlet 1. osztályba lépés előtt

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. május 25.

Tanítók figyelem! Hallgatónk Horváth Anita hozzájárulásával közöljük ‘A szülőkkel való kapcsolattartás, együttnevelés innovatív formái óvodától középiskoláig-továbbképzés pedagógusok számára’ című továbbképzésünk egyik tanulási egységének zárófeladatát. A feladat egy rendhagyó szülői értekezlet forgatókönyve, melyben a központi cél a közösségépítés a szülőkkel és az együttnevelés fontosságának hangsúlyozása. Anita tervét mintaadónak gondoljuk, és reméljük sokótok követi majd példáját.

Rendhagyó szülői értekezlet

Időpont: 2017.07.28.

Helyszín: A városi tó

Résztvevők: A leendő 1.a osztály tanulói és szüleik

Téma: Ismerjük meg egymást!

Vendég: B.Zs. iskolapszichológus

A 2017/2018-as tanévben én lettem az iskolánkban az 1.a osztály osztályfőnöke. A városunkban három óvoda működik, így három különböző helyről érkeznek hozzánk a tanulók az iskolapadokba. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a gyerekeknek nagy törést okoz az iskolakezdés, hiszen a jól megszokott környezetükből idegenbe kerülnek, emellett sokan a barátaiktól is elszakadnak, mivel öt különböző osztályban tanulhatnak.

Ennek a problémának az orvoslására találtam ki, hogy keresek egy időpontot, ami mindenkinek megfelel, és szervezek nyárra egy találkozót a leendő osztályomnak, hogy lehetőségük legyen megismerni egymást, megkönnyítve ezzel a szeptemberi napjainkat. Helyszínnek egy a városban található tavat választottam, ami körbe van kerítve, hatalmas zöld terület övezi és bográcsozásra, sütögetésre is van lehetőség, programot biztosítva a szülők számára is. A mi iskolánkban az a szokás, hogy május közepén szervezünk egy hagyományos szülői értekezletet, ahol a szülőket tájékoztatjuk a jövő tanév teendőiről. Ezen az értekezleten megragadtam az alkalmat, hogy a tervembe beavassam a szülőket. A nyári összejövetel ötlete nagy sikert aratott a szülők körében, olyannyira, hogy el is kezdtük a szervezést.

Létrehoztunk egy közös facebook csoportot, aminek segítségével nyáron is tudtuk tartani a kapcsolatot egymással, legyen szó bármiről.

Címet, telefonszámot cseréltünk, az esetleges találkozások megkönnyítésére.

Már ekkor eldöntöttük, hogy a gyerekeknek különböző szabadtéri játékokat viszünk (foci, tollaslabda, ugrókötél, hullahopp karika stb.). A szülők arra szavaztak, hogy bográcsozzuk egyet, a tűz körüli beszélgetés pedig lehetőséget biztosít majd az ismerkedésre. Ez így is lett.

A találkozóra mindenki lelkesen készült, kivette a részét a szervezésből, nagyon várva az alkalmat, amikor gyermekeik megismerkedhetnek a leendő osztálytársakkal, akikkel a következő nyolc évben rengeteg időt töltenek majd el.

Délután kettőkor találkoztunk a tónál, ahol még este kilenckor javában szórakozott a társaság, észre sem véve az idő múlását. A gyerekek többsége az első pillanattól fogva felszabadultan játszott, keresve a többiek társaságát. Néhányan – akik nehezebben oldódtak fel – a szüleik társaságában játszottak eleinte, majd amikor kiderült, hogy csónakázásra és vízibiciklizésre is van lehetőség, ők is elengedték szüleik kezét és csoportosan várták, hogy sorra kerüljenek. A zárkózottságuk hirtelen eltűnt, a tó vizén új barátságok szövődtek.

Játszottunk különféle társasjátékokat, amelyekben a tanulók és a szülők szabadon, nem kötelező jelleggel vehettek részt. A játékok során sok mindent megtudtunk egymásról, anélkül, hogy bárki is feszélyezve érezte volna magát.

Meghívtam közénk az iskola pszichológusát is, aki nagyon aktívan figyelte a gyerekek viselkedését, és saját maga is bekapcsolódott a játékainkba, lerombolva ezzel a szülők és a pszichológus közti klasszikus távolságot. Hasznos tanácsokkal látta el a zárkózottabb gyerekek szüleit, akik hálásan fogadták  a segítséget.

A rendkívüli szülői értekezlet nagyon jól sikerült, a gyerekek közös élményekkel teli lépték át az iskola kapuját szeptemberben. Mindenkinek ajánlom, hogy szánjon erre a célra egy kevés időt a nyári szabadságából, mert ez az idő és energia a későbbiekben megtérül.

Horváth Anita

 

Ha Te is elvégeznéd képzésünket, most élj kihagyhatatlan ajánlatunkkal; 30 óra mindössze 7990 forintért: https://neteducatio.hu/kepzes/szulokkel-valo-kapcsolattartas-egyuttneveles-innovativ-formai-ovodatol-kozepiskolaig-tovabbkepzes-pedagogusok-szamara-30-ora-30-kredit/

 

 


ikonOlvasószoba

A cumi ügy – Egy rendhagyó szülői értekezlet vázlata

Az alábbi rendhagyó szülői értekezlet vázlatát Mészáros Károlyné óvodapedagógus készítette “A szülőkkel való kapcsolattartás, együttnevelés innovatív formái óvodától a középiskoláig” cí...

Tovább olvasom »

A tanítás jövője – valós problémák az iskolákban

Valós probléma-e a környezetszennyezés? Az élővilág pusztulása, fajok kihalása? Kétségkívül az. De valós probléma-e ez egy iskolai tanulási környezetben, helyzetben? Valós problémának éli-e meg a d...

Tovább olvasom »

Csinálj velünk pedagógiai forradalmat!

  A 21. század más jellegű kompetenciák fejlesztését igényli, mint amit az iskolákban megismerhettünk, megszoktunk. Ez egy olyan felütés, mellyel ma már kevesen vitatkoznak. Oktatási rendszerü...

Tovább olvasom »