Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Mikulás vagy Télapó?

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. november 16.

December 6. Miklós napja, ezen a napon emlékezünk Szent Miklós püspökre és a mikulásjárás is ehhez a naphoz kötődik. Ki volt Szent Miklós? Myra városában élt és a maga csendességében segítette a szegényeket.

Az egyik legismertebb történet, mely hozzá fűződik, egy elszegényedett nemes ember három lányának a megsegítése. Röviden: a három lányt az apa hozomány hiányában nem tudta férjhez adni. Miklós püspök a segítségükre sietett és egy keszkenő aranyat dobott be az ablakon. Ugyanezt a második és a harmadik évben is megismételte, de a harmadik évben kiderült, hogy Miklós püspök a jótevőjük. Így lett ő a Mikulás. Persze, ez a történet nagyon leegyszerűsített változata, sok legenda és jótett fűződik még az ő személyéhez.

A Télapó elnevezés az orosz „gyed-moroz” tükörfordítása, az 1950-es években került hozzánk ez az elnevezés.

Ma már a gyerekek többsége szerint – ha megkérdezzük őket – a Mikulás Lapföldön él és rénszarvasok húzta szánon közlekedik. Természetesen ez csak általánosságban jelenthető ki, sokan ismerik Szent Miklós legendájának történetét is.

Az ablakba kitett gyermekcipőkbe csempészett ajándék szokása kb. másfélszáz éve érkezett hazánkba.

A Mikulás érkezésére az óvodás gyerekek nagy-nagy várakozással készülődnek. Díszítik a termeket, levelet írnak, mesét hallgatnak, verseket és dalokat tanulnak.

Mikulás mese: Bartócz Ilona: Jön a Mikulás

Mikulás vers: Zelk Zoltán: Mikulás

Télapó mese: Petrolay Margit: Sürgős levél

Télapó vers: Donászy Magda: Télapó…

Rengeteg ötlet, kreatív alkotás születik a gyerekek keze által. Ebben a videóban egy egyszerű Mikulás elkészítése látható, mindössze egy nyalóka, olló, filctollak és cellux szükséges a megvalósításához:

Források: Ludánszkiné Szabó Éva: Óvodai zenei hagyományápolás-népszokások

Wikipédia

Napról napra a mi kalendáriumunk

Bauer Gabriella: Gyermekirodalmi szöveggyűjtemény

www.traktatie-maken.nl

Ha ötletekre lenne szüksége, adventi e-book-unkat az alábbi linken vásárolhatja meg: http://neteducatio.hu/uzlet/rendhagyo-adventi-jatekok-kezmuves-otletek/


ikonOlvasószoba

Lapozzunk bele a Mesepárnás Mesecsoda című könyvbe videó segítségével

A cikk a Mesepárnás Mesecsoda születésének történetébe nyújt egy rövid bepillantást, a videó pedig (amely cikk végén található) a könyv tartalmát, felépítését és egy valóban varrásra inspiráló Mese...

Tovább olvasom »

„Tök jó” – Őszi hangulat az óvodában

Vidám őszi mese- vers-játék ötletek az óvodai esős napokra

Tovább olvasom »